پرایوسی کوین چیست + ارزهای دیجیتال حریم خصوصی محور

پرایوسی کوین ارزی است که با هدف پنهان‌کردن جریان پول در شبکه‌های خود به حفظ ویژگی ناشناس‌بودن در شبکه کمک می‌کند و با مخفی کردن مبدا و مقصد تراکنش‌ها باعث افزایش امنیت می‌شود.

به گزارش ایمنا، پرایوسی کوین‌ها یا کوین حریم شخصی (خصوصی) نوع جدیدی از ارز دیجیتال هستند که بر خصوصی بودن معاملات اصرار دارند. در دنیای ارزهای دیجیتال، رمزارزهایی مانند بیت کوین و اتریوم بر ناشناس ماندن و امنیت بیشتر به وجود آمده‌اند. با اینکه هدف همه ارزهای دیجیتال امنیت بیشتر و ناشناس ماندن کاربران است، اما همچنان اطلاعات خاصی از کاربران را در دسترس عموم قرار می‌دهند. چرا که هدف دیگر ارزهای دیجیتال، شفافیت تبادلات است. به این دلیل زمانی که شما تراکنشی را انجام می‌دهید. مقدار ارز مبادله شده و آدرس فرد ارسال کننده و دریافت کننده مشخص می‌شود.

نحوه کار پرایوسی کوین

مخفی نگه داشتن دو طرف معامله در دنیای ارزهای دیجیتال پس از آشنایی با مکانیزم‌های بلاک چین کار سختی به نظر برسد، اما روش‌های مختلفی به وجود آمده‌اند که به وسیله آن می‌توان اطلاعات تراکنش‌ها را مخفی نگه داشت. پرایوسی کوین‌ها از مکانیزم‌های مختلفی برای دستیابی به اهداف خود استفاده می‌کنند:

  • آدرس‌های مخفی
  • امضاهای حلقه‌ای یا رینگ
  • تراکنش‌های حلقه‌ای محرمانه
  • روش اثبات دانش صفر ZK-SNARKs
  • روش ضدگلوله‌ها
  • روش ادغام ارزهای دیجیتال

پرایوسی کوین چیست + ارزهای دیجیتال حریم خصوصی محور

روش آدرس‌های مخفی Stealth Addresses

آدرس‌های مخفی از بهترین و ابتدایی‌ترین روش‌های برای عملکرد پرایوسی کوین‌ها هستند. در ارزهای دیجیتال معمولی مانند بیت کوین و اتریوم، هر کاربر دارای یک کلید عمومی و خصوصی است. در این حالت از کلید خصوصی می‌توان برای دسترسی به کلید عمومی استفاده کرد و کلید عمومی نشان‌گر یک فرد و تراکنش‌های وی است. اما در دنیا ارزهای دیجیتالی مانند مونرو که از روش آدرس‌های مخفی استفاده می‌کنند، هر فرد دارای دو کلید خصوصی و دو کلید عمومی است.

در انتقال ارز دیجیتال مونرو، برای هر تراکنش یک کلید عمومی یک بار مصرف و فعلی تولید می‌شود. کلید عمومی موقت و یک بار مصرف می‌تواند هویت فرد گیرنده و فرستنده را مخفی کند. در این روش، فرد فرستنده کلید عمومی فرد به همراه یک شماره را دریافت می‌کند که تنها در اختیار فرستنده و گیرنده قرار داده شده‌اند. با استفاده از این دو، یک کلید عمومی یک بار مصرف تولید می‌شود.

امضاهای حلقه‌ای Ring Signatures

زمانی که تراکنشی در ارزهایی مانند بیت کوین انجام می‌شود، کلید خصوصی و کلید عمومی را امضا می‌کند. بدین وسیله می‌توان با کلید خصوصی به کلید عمومی دسترسی پیدا کرد. در پرایوسی کوین‌ها برای اینکه هویت اصلی فرد گیرنده و فرستنده ناشناس بماند، از امضاهای حلقه‌ای استفاده می‌شود. هنگامی که تراکنشی انجام می‌شود، خود شبکه به صورت اتوماتیک گروهی از امضا کننده‌ها را وارد کار می‌کند. این گروه از امضا کننده‌ها، امضاهای حلقه‌ای را به وجود می‌آورند.

تراکنش‌های حلقه‌ای محرمانه Ring Confidential Transactions

تراکنش‌های محرمانه حلقه‌ای نوع دیگری از مکانیزم‌های پرایوسی کوین‌ها برای مخفی نگه داشتن هویت کاربران است. این روش شباهت زیادی به امضاهای حلقه‌ای دارد و در حقیقت برای تکمیل این مکانیزم طراحی شده است.

این روش نیز توسط ارز دیجیتال مونرو استفاده شده و می‌تواند مقدار ارزهای دیجیتال مونرو تراکنش شده را مخفی نگه دارد. در دو روش قبلی، تنها اطلاعات کاربران مخفی می‌شد و بقیه می‌توانستند مقدار مونرو منتقل شده را مشاهده کنند. در صورتی که با تراکنش‌های محرمانه حلقه‌ای افراد نمی‌توانند مقدار تراکنش بقیه را بدانند.

ZK-SNARKs

دانش صفر در انتقال ارزهای پرایوسی کوین کاربرد زیادی دارد. روش ZK-SNARKs نیز به کمک اثبات دانش صفر به وجود آمده است. عبارت ZK-SNARKs مخفف شده Zero Knowledge-Succinct non-interactive argument of knowledge است. مانند تعهدات پدرسون، این روش نیز راهی برای جلوگیری از تکرار تراکنش‌ها بوده و در شبکه زی کش استفاده می‌شود. همان‌طور که گفتیم، تعهدات پدرسون در شبکه ارز دیجیتال مونرو مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ترکیب کوین یا Coin Mixing

ترکیب کوین یا سکه یکی از روش‌های مناسب برای مخفی نگه داشتن هویت کاربران است. در این روش نیاز نیست ارزهای دیجیتال مختلف با هم ترکیب شوند. در عوض، هنگام ارسال یک ارز دیجیتالی که از این روش استفاده می‌کند، شبکه یک مستر نود را انتخاب می‌کند.

روش ضد گلوله یا Bullet Proof

روش بولت پروف یا ضد گلوله دیگر اقدام امنیتی شبکه مونرو برای محافظت از هویت کاربران است. بولت پروف نیز از اثبات دانش صفر استفاده می‌کند. بولت پروف در حقیقت جایگزین یکی دیگر از مکانیزم‌های شبکه مونرو است که به دلیل اشغال فضای بیشتری برای داده‌های زیاد با بولت پروف جایگزین شد. بولت پروف امنیت بیشتری نسبت به روش قبلی دارد، چرا که از یک رمز عبور مشخص و واحد برای شناسایی تراکنش‌ها استفاده نمی‌کند. از طرف دیگر، روش بولت پروف باعث افزایش سرعت شبکه می‌شود.

پرایوسی کوین چیست + ارزهای دیجیتال حریم خصوصی محور

معرفی مهم‌ترین پرایوسی کوین‌ها

  • مونرو Monero

توسعه‌دهندگان مونرو را تنها رمزارزی می‌دانند که اساساً (by default) به‌صورت کوین حریم خصوصی طراحی شد. برخلاف زی‌کش کاربران در معاملات مونرو به‌صورت دلخواه نمی‌توانند امنیت معامله را تعیین کنند زیرا معامله مونرو با حفظ حریم شخصی است. برای حفظ این امنیت، رمزارز مونرو برای هر معامله از متدی به نام ناشناس کردن آدرس (by default) استفاده می‌کند که باعث پنهان ماندن تمام اطلاعات محرمانه با استفاده از آدرس‌های مخفی و امضاهای حلقوی ( ringCT) در هر معامله می‌شود.

  • زی‌کش Zcash

یکی دیگر از بهترین پرایوسی کوین‌ها که در ابتدای مقاله به نامش اشاره کردیم، زی کش است. این کوین برای محرمانه ماندن انتخابی هر معامله، از نوعی محاسبه ریاضیاتی و رمزنگاری اثبات بدون صفر (Zero-knowledge proof) بدون منتشر کردن اطلاعات آن تراکنش استفاده می‌کند و باعث می‌شود تا آدرس و میزان معامله کاملاً محرمانه باقی بماند. در نتیجه کاربر این حق انتخاب را دارند که معامله را با محرمانه ماندن آدرس گیرنده یا فرستنده انجام داده و مبلغ تراکنش را پنهان نگه دارد.

  • دش (Dash)

سومین privacy coin پرطرفدار در میان معامله‌گران رمزارز دش است. دش بر اساس کدهای بیت کوین و لایت‌کوین طراحی شده و برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۴ در بازار کریپتوکارنسی رونمایی شد. دش بعد از مونرو و زی‌کش سومین پرایوسی کوین محبوب است و در صرافی‌های بایننس، هیوبی و کوین بیس معامله می‌شود. در ضمن اگر علاقه‌مند معامله دش بودید، خوب است بدانید که این دش توسط کیف پول‌های تراست ولت، مث ولت، اکسودوس، کوین بیس و دش کور پشتیبانی می‌شود.

  • دیکرد Decred

دیکرد برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۶ وارد بازار شد و به‌عنوان یک پرایوسی کوین نه‌تنها با هدف حفظ امنیت و حریم خصوصی کاربران بلکه برای دسترسی به شبکه‌ای که با تمام کاربران و معامله‌گرانش، تعامل دارد راه‌اندازی شد. توسعه‌دهندگان دیکرد ادعا دارند که این پرایوسی کوین با هدف سیاست‌های تأمین مالی پایدار وارد بازار شده تا هم‌زمان از اثبات کار و اثبات سهام در سیستم ماینینگ بهره ببرد.

کد خبر 652471

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.