به گزارش ایمنا، یک استارتآپ دانمارکی بهتازگی اعلام کرده است با کمک ربات "ARTHUR" میتوان روماتیسم مفصلی را زودتر شناسایی کرد؛ زیرا این ربات قادر به انجام اسکن فراصوت برای تشخیص این بیماری فقط در ۱۵ دقیقه است.
درد، تورم و سفتی در مفاصل، همگی از علائم مرتبط با روماتیسم مفصلی است. این یک بیماری مزمن است که موجب التهاب بهویژه در مفاصل کوچکتر میشود. تشخیص زودهنگام این بیماری از آسیب دائمی به مفاصل و بروز ناراحتی جلوگیری میکند.
روماتیسم مفصلی در تمام سنین و معمولاً در گروه سنی ۲۵ تا ۴۵ سال ظاهر میشود. بهدلیل کمبود شدید روماتولوژیستها (متخصصان روماتیسم مفصلی) ممکن است ماهها طول بکشد تا یک فرد بتواند یک وقت ملاقات با روماتولوژیستها بگیرد که این امر بیماران را در ناراحتی و خطر آسیب دائمی به مفاصل قرار میدهد. اما یک ربات خودکار در حال کمک به حل این مشکل است.
"RoPCA" یک شرکت اسپین-آف از دانشگاه جنوب دانمارک (SDU) و بیمارستان دانشگاه اودنسه (OUH) در دانمارک است و این ربات که "ARTHUR" نام دارد را توسعه داده است. این ربات حاصل سه سال تحقیق و توسعه شرکت "RoPCA" است.
این ربات نخستین ربات کاملاً خودکار برای انجام اسکن روماتیسم مفصلی است. ربات یادشده آزمایش فراصوت را فقط در مدت ۱۵ دقیقه انجام میدهد و با ارائه دستورکارهای صوتی و کتبی، بیمار را در طول انجام این فرایند راهنمایی میکند. واژه "ARTHUR" ترکیبی از کلمات آرتروز، فراصوت و ربات است.
دکتر سورن آندریاس جاست (Soren Andreas Just) از بنیانگذاران این شرکت گفت: این نخستین ربات در جهان است که این کار را انجام میدهد. فهرستهای انتظار بسیار طولانی است؛ به نحوی که بیماران ماهها از درد رنج میبرند. بنابراین ما به این فکر کردیم که آیا فرایند آرتروسکپی و درجهبندی فعالیت بیماری در روماتیسم مفصلی میتواند خودکار انجام شود یا خیر.
آرتروسکپی (Arthroscopy) یا درونبینی مفصل روش جراحی محدودی است که روی مفاصل اندامهای حرکتی انجام میشود. در این روش به کمک آندوسکپ، اقدامات تشخیصی و درمانی در داخل مفصل میسر میشود. اکنون جراحی-آرتروسکپی در بسیاری از جراحیهای مفاصل، جایگزین روشهای متداول و قدیمی شده است.
محققان این مطالعه درباره نحوه کار این ربات اظهار کردند: در این روش، کاربر با نشستن روی یک صندلی در کنار ربات، دست خود را روی یک صفحه لمسی دستگاه قرار میدهد. بارکدخوان ربات بیمار را با بررسی کارت بیمه سلامت وی شناسایی میکند. در تمام مدت، ربات به ارائه اطلاعات هم از طریق صفحهنمایش و هم از طریق صدای خود ادامه میدهد. این ربات حتی نحوه استفاده از ژل روی دست کاربر را نیز به وی یاد میدهد.
ARTHUR با استفاده از دوربین خود یک اسکن اولیه برای شناسایی دست و محل قرارگیری مفاصل انجام میدهد. پس از آن، اسکن فراصوت آغاز میشود. بازوی رباتیک ۱۱ مفصل هر دست را در یک زمان بررسی میکند. پس از تکمیل اسکن، ARTHUR هر تصویر را برای علائم رماتیسم مفصلی تجزیه و تحلیل و شیوع آن را اندازهگیری میکند، سپس گزارشی را برای پزشک ارسال و آن را در پرونده سلامت الکترونیکی بیمار ذخیره میکند.
در طول فرایند، الگوریتمهای موجود در ARTHUR بررسی میکنند که آیا اسکنها کیفیت موردنیاز را دارند یا خیر. ربات قادر است تشخیص دهد که آیا بعضی ویژگیهای خاص به اندازه کافی در تصویر فراصوت از مفصل نشان داده شده است یا خیر. اگر لازم باشد در این صورت، ربات از بیمار میخواهد تا یک اسکن دیگر از آن مفصل بگیرد.
این شرکت دانمارکی گروهی از افراد را آزمایش کرد که در ابتدا توسط ربات اسکن شدند و سپس همان آزمایش را با یک متخصص تکرار کردند. بیماران هنگام اسکن توسط ربات در مقایسه با اسکن انجامشده توسط روماتولوژیست تفاوتی احساس نمیکردند.
دادههای جمعآوریشده هیچ تغییر قابلتوجهی در سطح ناراحتی یا درد بین دو آزمون نشان نداد. بیش از ۹ نفر از هر ۱۰ بیمار گفتند که میخواهند ARTHUR را داشته باشند تا بتوانند بیماری خود را تحت نظر داشته باشند. این ربات میتواند به متخصصان کمک کند تا بیماران را از راه دور بررسی کنند. همچنین میتواند کمک ویژهای به افراد مبتلا به این بیماری که ساکن مناطق دورافتادهاند، کند.
در کنار این ربات، این شرکت دانمارکی همچنین سیستم "DIANA" را توسعه داده است. این نرمافزار با ARTHUR یکپارچه شده است، اما میتواند بهعنوان یک محصول مستقل نیز کار کند. این سیستم مخفف شبکه کمکی برای روماتیسم مفصلی است و بهعنوان یک ابزار تکمیلی برای نظارت و تشخیص روماتیسم مفصلی عمل میکند.
سیستم یادشده تصاویر فراصوت را برای تشخیص زودهنگام روماتیسم مفصلی و تعیین کمیت فعالیت بیماری با استفاده از فناوری یادگیری ماشین تجزیه و تحلیل میکند. این سیستم با استانداردهای بینالمللی برای تشخیص فعالیت بیماری مطابقت دارد. DIANA هنگامی که بدون ربات ARTHUR کار میکند، میتواند اسکنهایی را که روماتولوژیستها بهصورت دستی انجام میدهند، بررسی کند.
منبع: ایسنا
نظر شما