به گزارش خبرنگار ایمنا، بیش از دو سال از شیوع ویروس کرونا میگذارد و بسیاری از مردم در سرتاسر جهان، با مشکلات، اقتصادی، اجتماعی، روانی دست و پنجه نرم میکند، زندگی در فضایی محدود با اعضای خانواده به مدت طولانی و به صورت مداوم در معرض اخبار مربوط به همهگیری بیماری قرار داشتن، ممکن است منجر به کسالت، اضطراب، نگرانی و وحشت شود.
همچنین میتواند احساساتی همچون افسردگی و ترس در افراد ایجاد کند و باعث تغییرات جسمانی چون گرفتگی قفسه سینه و بیخوابی شود، تمامی این حالات، واکنشهای نرمال به شرایط استرسزا هستند. ممکن است برخی افراد در این شرایط به چیزی غیر از خود فکر نکنند و این در حالی است که جامعه در شرایط بحرانی و سخت بیش از همیشه به همدلی و مهربانی نیاز دارد.
برای خانوادههای دارای فرزند، گذراندن زمان بیشتر با هم فرصت خوبی برای ارتباط بیشتر والدین و فرزندان خواهد بود. برای سالمماندن در هنگام شیوع ویروس کرونا، اعضای خانواده باید با کمک به یکدیگر و ایجاد احساس امنیت، مثبتاندیشی و حفظ ذهنیت سالم، منبع اصلی حمایت برای هم باشند.
آدمهای همدل گرایش به بخشندگیِ بیشتر دارند
همدلی، توانایی درک احساسات و دیدگاههای دیگران و استفاده از این دانستهها برای مدیریت رفتار است، طبق تحقیقات، آدمهای همدل گرایش به بخشندگیِ بیشتر دارند و نسبت به رفاه دیگران از خود علاقه نشان میدهند. آنها همچنین روابط شادتری را تجربه میکنند و از احساس بهزیستی فردی بیشتری برخوردار هستند.
همدلی به معنای تلاشی فعالانهتر برای درک «دیگری» و یک پاسخ عاطفی است که بیشتر متناسب با شرایط شخصی دیگر است تا شرایط مربوط به خود شخص، این تواناییِ دیدن مسائل از دیدگاه شخص دیگر و درک و همدردی کردن با او، نقشی مهم در زندگی اجتماعی ما دارد و اغلب ما را وادار میکند که برای التیام بخشیدن به رنج دیگری، اقدامی انجام دهیم. اقدامی اغلب شجاعانه و سرشار از حس بشردوستانه و مبتنی بر رفتارهای جامعه پسندانه است. همدلی نقطه مقابل بی تفاوتی اجتماعی است. موضوعی که جامعه شناسان و صاحب نظران مدتهاست که نسبت به رشد آن در جامعه ما هشدار میدهند.
مزیتهای همدلی کردن در اپیدمی کرونا
استرس طولانیمدت ناخودآگاه باعث میشود افراد احساس ناراحتی و اضطراب کرده و حتی ممکن است مشکلات عاطفی جدیتری را بهوجود آورد، این نکته خیلی مهم است که اعضای خانواده یکدیگر را حمایت کنند و و همدلی کردن افراد در شرایط کرونایی یکی از راههای کاهش استرس در هنگام شیوع بیماری است.
همدلی مزایای زیادی دارد، همدلی با دیگران به شما کمک میکند تا کمتر احساس تنهایی کرده و ارتباطتان با دیگران تقویت شود، از سویی اگر شما با فردی همدلی کنید، احتمال اینکه آن فرد نیز به دیگران کمک کند، افزایش مییابد.
علاوه بر اینکه همدلی ارتباطات و پیوندهای اجتماعی و رفتارهای کمک رسانی را تقویت میکند، توانایی شما در تنظیم هیجانات در شرایط استرس زا را افزایش میدهد. احساس همدلی به شما کمک میکند به خوبی بتوانید اضطرابهای خود را مدیریت کنید.
روشهای پرورش مهارت همدلی
برخی افراد ذاتاً انسانهایی همدل هستند، اما اگر شما جز این دسته از افراد نیستید و یا فکر میکنید لازم است این ویژگی را در خود تقویت کنید، خوب است بدانید برای افزایش مهارت همدلی، راههای فراوانی وجود دارد. تحقیقات نشان دادهاند که همدلی یک مهارت هیجانی قابل یادگیری است.
گوش دادن به دیگران، خدمت رسانی به افراد، مشاهده رفتارهای همدلانه دیگران، تصور کردن خود در موقعیت دیگران و بسیاری از موارد دیگر، راهبردهایی هستند که میتوانید به کمک آنها توانایی و مهارت همدلی را در خود تقویت کنید.
برخی روشهای تقویت مهارت همدلی در این روزهای کرونایی عبارتند از:
مرتبط بمانید
در این روزها و شرایط که بیشتر مردم در حال تجربه کردن فاصله اجتماعی، انزوا و قرنطینه خانگی هستند، برقراری ارتباط نزدیک با خود و یا اعضای خانواده سادهتر از همیشه خواهد بود. اما تحقیقات نشان داده است برای مبارزه با احساس تنهایی، لازم است نسبت به افراد جامعه نیز احساس مسئولیت نموده و برای کمک به آنها اقدام کنید.
نشان دادن همدلی و مشارکت در اقدامات یاورانه، مانند اهدای اقلام ضروری به افراد نیازمند و یا خیریهها و یا حتی نوشتن یک یادداشت محبت آمیز به یک دوست، میتواند پیوندهای اجتماعی را افزایش داده و حس همدلی را در شما تقویت نماید. بنابراین، در حالی که برای حفظ سلامت خود و دیگران، فاصله فیزیکی را رعایت میکنید، اما این موضوع نباید به فاصله هیجانی و عاطفی میان شما و دیگران منجر شود.
آگاه باشید
در مورد تغییرات و تأثیرات ناشی از همهگیری کرونا بر زندگی خود، فکر کنید. آیا در خانه کار میکنید و یا بیمه بیکاری میگیرید، آیا فرزندانی دارید که به دلیل تعطیلی مدارس در خانه هستند، آیا در خانه خود مقدار زیادی غذا ذخیره کردهاید، وقتی به این سوالات پاسخ میدهید، هرگز خود را با دیگران مقایسه نکنید، چرا که هر کسی شرایط منحصر به فرد خود را دارد. برخی از افراد کار خود را از دست دادهاند و اکنون بیکار هستند، برخی دیگر مجبورند در این شرایط همهگیری کار کنند.
برخی باید برای کار کردن از خانه خارج شوند و با وجود تعطیلی مدارس و مهدکودکها، با مشکل نگهداری از بچهها روبهرو هستند، بسیاری دیگر از افراد جامعه نیز در تهیه اقلام ضروری زندگی، پرداخت اجاره با مشکل جدی روبرو هستند. همدلی و آگاهی (درک) بخشهای جدایی ناپذیر و حیاتی مهربانی و همدلی و البته اقدام و عمل هستند. سعی کنید در این روزها به دیگران و نیازهایشان فکر کنید و برای حل مشکلات آنها تلاش کنید.
مهربان باشید
به خودتان و دیگران سخت نگیرید، مثلاً در این روزها خیلی طبیعی است که کودکان بیشتر از معمول به تماشای تلویزیون و کار با تبلت و رایانه بپردازند، بنابراین خیلی به آنها سخت نگیرید. امروز بسیاری از افراد جامعه با اضطراب و استرس و ترس، دست و پنجه نرم میکنند، بنابراین اگر با برخورد نامناسبی مواجه شدید، بهتر است صبوری کنید. حتی خودتان هم احتمالاً اوضاع جالبی ندارید، پس بهتر است به خودتان هم سخت نگیرید و با خودتان مهربانتر از همیشه باشید.
این روزها پدر و مادرهایی که در خانه کار میکنند باید در عین کار کردن، از بچهها هم نگهداری و مراقبت کرده و آنها را سرگرم کنند و اگر بچه مدرسه رو دارند، باید در بحث آموزش نیز به فرزندان خود کمک کنند. همانطور که میبینید همه در این شرایط با مشکلاتی روبرو هستند، اما این به معنای این نیست که نسبت به هم بی تفاوت و نامهربان باشیم. بلکه با همدلی و مهربانی، بهتر میتوانیم از این شرایط دشوار عبور کنیم.
با ملاحظه باشید
بسیاری از اوقات ممکن است ما به سرعت از دیگران انتقاد کنیم، بدون اینکه تلاش کنیم شرایطی که باعث شده فرد مقابل این رفتار را انتخاب کند، درک کنیم. بله آسانترین کار در شرایط بحرانی، انتقاد از دیگران، بویژه افرادی است که فکر میکنیم شرایط را جدی تلقی نمیکنند. این نکته را در ذهن داشته باشید که هر فردی به نوعی با این شرایط مقابله میکند و قرار نیست همه مثل هم باشند. همچنین ممکن است افراد در مواجهه با حجم انبوه اطلاعات که در رسانهها و فضای مجازی رد و بدل میشود، گیج شده و هر کسی بخواهد به نحوی با شرایط کرونایی موجود برخورد کند.
درست است که نمیتوانید رفتار دیگران را کنترل کنید، اما میتوانید رفتارها و اقدامات خود را تحت کنترل داشته باشید. پس سعی کنید اطلاعات مفید و معتبر را با دیگران به اشتراک بگذارید. به دیگران بفهمانید که مایلید ارتباط فیزیکیتان با آنها را حفظ کنید. دوستان و اعضای خانواده را با مهربانی، به ماندن در خانه، شستن مکرر دستها، رعایت فاصله اجتماعی و در صورت بیمار شدن، به قرنطینه خانگی توصیه کنید.
به دیگران کمک کنید
در بحبوحه یک بحران جهانی، کمک کردن به دیگران، به انسان حس قدرت میدهد. در روزهایی که جهان غیر قابل پیش بینی و فاجعه بار شده است، یافتن راههایی برای کمک به دیگران، احساس بسیار مثبت به انسان داده و این کمک کردن میتواند برای خودمان و دیگران، مایه آرامش باشد. اگر شرایط مالی خوبی دارید و میتوانید به دیگران کمک کنید، سعی کنید حتماً این کار را بکنید.
بیش از همه مراقب اقوام و خویشاوندان نزدیک و همسایههایتان باشید. از محلههای فقیر نشین غافل نشوید. هرگز بیش از حد نیازتان خرید نکنید که در غیر این صورت بازار با کمبود مایحتاج مردم روبرو خواهد شد و بسیاری از افراد دچار مشکل میشوند.
نظر شما