به گزارش ایمنا کینوا، معروف به خاویار گیاهی از آن دست غلاتی محسوب میشود که خواص حیرت انگیزی داشته اما کمتر کسی از آن مطلع است، کینوا گیاهی است که به خاطر دانههای خوراکیاش کاشته میشود و نحوه طبخ دانههای آن مشابه برنج است.
کینوا چیست؟
کینو-آ (Quinoa)گیاهی است که به خاطر دانههای خوراکیاش کاشته میشود. جز غلات نیست و به خانواده اسفناج شباهت دارد. این گیاه در آمریکای جنوبی میروید و نحوه طبخ دانههای آن مشابه برنج است. کینوا یکی از کهنترین خوراکیهای جهان است که کشور پروPeru را بهعنوان مبدا آن معرفی کردهاند. دانههای گیاه کینوا، سرشار از پروتئین، آمینواسید، فسفر، آهن و امگا٣ و همچنین شامل درصدی منیزیم، پتاسیم و فیبر است. پروتئین گیاهی این دانه به مراتب بهتر از پروتئین حیوانی است و میتواند جایگزین بسیار خوبی برای افراد گیاه خوار یا کسانی که به هر دلیلی از گوشت قرمز استفاده نمیکنند، باشد.
ارزش غذایی کینوا
کینوآ خام و نپخته دارای ۱۳٪ آب، ۶۴٪ کربوهیدرات، ۱۴٪ پروتئین و ۶٪ چربی است. تحقیقات نشان دادهاست که ۱۰۰ گرم کینوآ خام در روز منبع غنی برای پروتیین، فیبر غذایی، ویتامین ب و مواد مغذی معدنی است. ۱۰۰ گرم کینوآ پخته ۱۲۰ کالری دارد و منبع غنی منگنز و فسفر است (به ترتیب ۳۰٪ و ۲۰٪ نیاز روزانه) و همچنین شامل کمی فیبر غذایی (۱۰–۱۹٪ نیاز روزانه) و سایر مواد مغذی معدنی از جمله آهن، روی و منیزیم است.
نحوه مصرف کینوا
- کینوا خام را میتوان برای تهیه جوانه استفاده کرد؛ جوانه کینوا را میتوان برای تهیه انواع سالاد سبزیجات به کار برد.
- کینوا پخته شده را میتوان برای تهیه سوپ کینوا، ماکارونی و پاستا، سالاد کینوا، کتلت کینوا و همبرگر گیاهی با کینوا استفاده کرد.
- آرد کینوا را برای تهیه نان، کوکیها، بیسکویتها و کیکها استفاده میکنند.
- برگهای تازه کینوا را به عنوان سبزی برای تهیه سالاد و سوپ استفاده میکنند.
چگونه کینوا بپزیم؟
چندین روش برای پخت کینوا وجود دارد. مثلاً اگر خیلی سریع پخته شود سفت و کرانچی میشود و اگر در مدت زمان زیادی پخته شود خیلی حریره یا خمیر مانند میشود. کینوا را میتوان در فر، روی قابلمه و با گاز، پلوپز یا در ماکروویو پخت.
مواد لازم برای پخت کینوا
- کینوا – ۲ فنجان
- آب – ۲.۵ فنجان
طرز پخت گیاه کینوا تا حد زیادی شبیه به برنج سفید است به این ترتیب که هر یک پیمانه کینوا را با ۲ پیمانه آب، آب مرغ یا گوشت به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و با حرارت ملایم میپزند تا زمانی که آب آن کاملاً کشیده شود.
نکته: معمولاً برای خوش طعمتر شدن کینوا به آن مقداری روغنزیتون، لیموترش، نارنج، گوجهفرنگی و یا فلفلدلمهای خرد شده، پودر کاری، ادویهجات و سبزیجات معطر اضافه میشود. کینوا را همچنین به عنوان یک ماده پروتئینی و حجمدهنده در انواع سالادهای گرم و سرد، کوفته، کتلت، سوپ، برگر و … استفاده میکنند.
نکته: برای جلوگیری از تغییر حالت و له شدن دانههای کینوا میتوان حجم معین آب را در چند مرحله به قابلمه اضافه کرد. افزون بر این میتوانید از این گیاه در تهیه سالاد، کتلت، برگر، سوپ کینوا و دیگر غذاها هم استفاده کنید.
پخت کینوا به صورت کته
کینوا را با آب گرم خوب بشویید. در یک قابلمه آب بریزید و بگذارید به جوش آید، کینوا را به آن اضافه کرده و بگذارید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بجوشد تا آب آن خشک شود، حالا با یک قاشق کینوا پخته شده را هم بزنید تا کمی سرد شود.
کینوا شما آماده است در ظرفی بریزید و سرو کنید.
طرز تهیه کینوا در ماکروویو
کینوا را خوب با آب گرم بشویید و در یک ظرف مخصوص ماکروویو بریزید، دو فنجان آب به آن اضافه کنید و درب ظرف را بپوشانید.
ظرف را در ماکروویو بگذارید و اجازه دهید به مدت ۶ دقیقه بپزد تا کمی از آب آن تبخیر شود. حالا درب ظرف را بردارید و هم بزنید، دوباره درب را بگذارید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقهی دیگر در ماکروویو بپزد تا نرم و پخته شود.
کینوا آماده است، در ظرفی بریزید و سرو کنید.
روش تهیه کینوا در پلوپز
کینوا را خوب با آب گرم بشویید. در پلوپز دو فنجان آب را با ۱.۵ فنجان کینوا ترکیب کنید و بگذارید به مدت ۳۰ دقیقه بپزد تا نرم و له شود.
کینوا آماده است، در ظرفی بریزید و سرو کنید.
طرز تهیهی سالاد کینوا
مواد موردنیاز برای ۸ نفر
- ۱ پیمانه کینوای خرد شده
- ۲ پیمانه آب
- ۱ پیمانه خیار خرد شده
- ۱ پیمانه فلفل خرد شده
- ۱ عدد کلم بوک چوی کوچک خرد شده (۱ پیمانه)
- ۱/۲ پیمانه (۶۵ گرم) آجیل مانند گردو، پسته، بادام یا دانههای آفتابگردان
- ۱/۴ پیمانه (۳۵ گرم) میوه خشک، زغالاخته یا خربزه
- ۱/۴ پیمانه سبزیجات تازه خرد شده مانند ترکیبی از نعناع، شوید، ریحان، جعفری و …
- ۴۳۰ گرم یا ۱٫۵ پیمانه نخود پخته شده
مواد لازم برای سس
- ۱/۴ پیمانه روغن زیتون مرغوب
- ۱/۴ پیمانه سرکه سیب سرخ
- ۱ قاشق چایخوری خردل
- ۱/۲ قاشق چایخوری عسل
- ۱/۲ قاشق چایخوری نمک دریا خوب و طعم دار
- ۱/۴ قاشق چایخوری فلفل سیاه تازه
- ۲ الی ۳ قاشق آب لیمو
دستور سالاد کینوا
دانههای کینوا را با استفاده از یک آبکش مناسب به مدت ۳۰ ثانیه الی ۱ دقیقه با آب سرد به دقت بشویید. یک راه دیگر نیز این است که دانهها را درون یک ظرف پر از آب سرد قرار دهید و بعد از چند لحظه آب آن را تخلیه کنید و این کار را آنقدر تکرار کنید که دانهها به طور کامل تمیز شوند. پس از اینکه دانهها را آبکشی کردید درون یک قابلمه قرار دهید و آب را نیز به آن اضافه کنید و روی شعله متوسط اجاقگاز قرار دهید. سپس دانهها را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بجوشانید تا آب را به خود جذب کنند و کامل بپزند.
قابلمه را از روی شعله بردارید و به مدت ۵ دقیقه بپوشانید. این زمان اضافی باعث میشود که ضایعات و دانههای پوسیده به سطح آب بیایند؛ که میتوانید آنها را با استفاده از چنگال بردارید. زمانی که دانههای کینوا به اندازهی کافی سرد شدند، در یک ظرف بزرگ کینوا، نخود، خیار، فلفل سیاه، فلفل دلمه، آجیل، دانه، میوه خشک و سبزیها را مخلوط کنید.
نکته: مرغ پخته نیز میتوان به ترکیب مواد اضافه کرد.
طرز تهیه سس سالاد کینوا
در یک ظرف کوچک نیز روغن زیتون، سرکه سیب، خردل، عسل، نمک و فلفل را با هم مخلوط کنید.
سس را روی سالاد بریزید و به خوبی مخلوط را هم بزنید. سپس مقداری از آن را برای کنترل فلفل و نمک بچشید و در صورت نیاز باز اضافه کنید. برای طعم دار کردن میتوانید مقداری آب لیمو نیز به آن اضافه کنید و بعد سرو کنید.
نظر شما