۷ آذر ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۰
مضرات آلودگی نور بر کل جهان

نور مصنوعی در محیط و به عبارتی آلودگی نور آنقدر زیاد شده است که هر نوع شکل زندگی را مختل می‌کند.

مجله خبری ایمنا: خفاش‌ها از حشراتی تغذیه می‌کنند که موجب آزار و آلودگی ما می‌شوند و بدین شکل یکی از بزرگترین منابع کنترل جمعیت حشرات در طبیعت هستند. اما آلودگی نور روی آن‌ها تاثیر می‌گذارد، به طوری که جمعیت آن‌ها در حال کاهش است. هرچند آلودگی نور همه گونه‌ها را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، اما اکثر گونه‌ها به شدت از نور متنفر هستند و از چراغ‌های راهنما و سایر منابع نور مصنوعی اجتناب می‌کنند.

طبق گزارش سال ۲۰۰۱، دو سوم آمریکا و نیمی از اروپا نمی‌توانند کهکشان راه شیری را با چشم غیرمسلح ببینند و مقصر آن آلودگی نور است، نور مصنوعی آنقدر زیاد است که هر نوع شکل زندگی را مختل می‌کند. بدتر اینکه برخی راه حل‌ها از خود مشکل مضرتر هستند، حداقل برای ما انسان ها.

آلودگی نور موجب تلفات لاکپشت‌های دریایی می‌شود

لاکپشت‌های دریایی تقریبا همه عمرشان را در اقیانوس می‌گذرانند، اما برای تخمگذاری به ساحل می‌آیند. سپس وقتی از تخم درآمدند با زحمت سعی می‌کنند قبل از آن که طعمه شکارچیان شوند دوباره خودشان را به آب برسانند. اما با وجود هتل ها، رستوران‌ها و خانه هایی که امروزه همه زمین‌های ساحلی را اشغال کرده اند، لاکپشت‌ها به طور فزاینده‌ای در معرض خطر هستند. لاکپشت‌های ماده‌ای که به دنبال جایی برای تخمگذاری هستند، در مکان‌های خیلی روشن این کار را نمی‌کنند و اگر پس از چندین بار تلاش مکان تاریکی پیدا نکنند به مکان‌های نامطمئنی متوسل می‌شوند که لاکپشت‌های جوان شانس کمی برای زنده ماندن خواهند داشت.
خود لاکپشت‌های کوچک با کمک نور ماه راهشان را به سوی ساحل پیدا می‌کنند. نور مصنوعی مانع آن‌ها برای پیدا کردن راهشان می‌شود و می‌تواند آن‌ها را گیج و به جایی هدایت کند که در معرض اتومبیل‌ها یا شکارچیان قرار بگیرند. هر ساله هزاران لاکپشت دریایی جوان به خاطر نور مصنوعی در فلوریدا کشته می‌شوند. برنامه‌ای با عنوان حفاظت از لاکپشت‌های دریایی به آموزش افراد برای استفاده مناسب از روشنایی در املاک ساحلی می‌پردازد. اگر در نزدیکی ساحل زندگی کنید، این برنامه به شما پیشنهاد می‌کند که از نورهای زرد، کهربایی و قرمز استفاده کنید تا جمعیت لاکپشت‌های دریایی را مختل نکنید.

آلودگی نور چرخه تولیدمثل دوزیستان را مختل می‌کند

اگر در نزدیکی برکه یا مرداب زندگی کنید، صدای قورباغه‌ها را شب‌های بهار می‌شنوید. اما آلودگی نور می‌تواند باعث شود که دیگر صدای آن‌ها را نشنویم. بیشتر دوزیستان شب زی و وابسته به آب هستند. به دلیل وابستگیشان به آب، درصورتی که زیستگاهشان مختل شود به سختی می‌توانند تغییر مکان دهند. آن‌ها به عنوان حیوانات شب زی، با تغییر دوره‌های نور (مقدار زمانی که در یک دوره ۲۴ ساعته در معرض نور خورشید قرار دارند) متوجه تغییرات محیطشان می‌شوند. دوره‌های نور، که حیوانات زیادی از آن استفاده می‌کنند، تنها ثابتی است که به دوزیستان می‌گوید وقت تولید مثل یا خواب زمستانی است و آن‌ها به شدت به این حساس هستند. متاسفانه با وجود نور مصنوعی، بسیاری از دوزیستان اختلالات رفتاری و فیزیکی از خود نشان می‌دهند، از جمله اختلال در توانایی تشخیص آن‌ها برای اینکه بدانند کی به خانه برگردند و تولید مثل کنند. این یعنی فرصت تولیدمثل را از دست می‌دهند. بسیاری از گونه‌های دوزیستان اکنون با کاهش جمعیت مواجه شده اند و آلودگی نور نقش مهمی در این مشکل دارد.
 
آلودگی نور برای خفاش‌ها ویرانگر است

خفاش‌ها از حشراتی تغذیه می‌کنند که موجب آزار و آلودگی ما می‌شوند و بدین شکل یکی از بزرگترین منابع کنترل جمعیت حشرات در طبیعت هستند. اما آلودگی نور روی آن‌ها تاثیر می‌گذارد، به طوری که جمعیت آن‌ها در حال کاهش است. هر چند آلودگی نور همه گونه‌ها را تحت تاثیرقرار نمی‌دهد، اما اکثر گونه‌ها بشدت از نور متنفر هستند و از چراغ‌های راهنما و سایر منابع نور مصنوعی اجتناب می‌کنند. از آنجا که حشرات جذب نور مصنوعی می‌شوند، خفاش‌ها شانس شکار آن‌ها را از دست می‌دهند. موقعیت آنجا بدتر می‌شود که مناطقی که خفاش‌ها به آن تمایل دارند حشرات بسیار کمی دارد. همین موضوع زندگی خفاش‌ها را مختل می‌کند.
نور مصنوعی می‌تواند خروج خفاش‌ها از لانه‌های خود را بعد از غروب به تاخیر بیندازد که زمان مهمی برای تغذیه بیشتر گونه هاست. در بریتانیا که شکار یا کشتن خفاش‌ها به دلیل کاهش جمعیتشان غیر قانونی است، تحقیقی انجام شده که نشان می‌دهد بسیاری از مناطقی که برای تغذیه خفاش‌ها اهمیت دارد با نور مصنوعی روشن شده و خفاش‌ها اصلا نمی‌توانند وارد آن‌ها شوند. این یعنی جاده‌ها به عنوان موانعی بر سر راه خفاش‌ها برای رسیدن به بیشه ها، رودخانه‌ها و جویبارها عمل می‌کنند، جایی که حشرات شب‌ها جمع می‌شوند. این مشکل آنقدر شدید است که استفاده از نور در برخی از مناطق می‌تواند جرم محسوب شود.
 
آلودگی نور الگوی مهاجرت ماهی‌ها را مختل می‌کند
بسیاری از ماهی‌ها برای تولید مثل از اقیانوس‌ها به دریاچه‌ها یا رودخانه‌ها مهاجرت می‌کنند. اما تحقیقات نشان می‌دهد که نور شهرهای اطراف الگوی مهاجرت آن‌ها را مختل می‌کند. تحقیق سال ۲۰۱۲ یک گروه کنترل شده از ماهی‌های سالمون اقیانوس اطلس را با گروهی تحت شرایط مشابه ولی با نور مصنوعی مقایسه کرد. این تحقیق نشان داد که گروه اول در غروب مهاجرت می‌کنند. اما گروه دوم ظاهرا از شرایط نوری گیج شده و به طور تصادفی مهاجرت می‌کنند. این می‌تواند تاثیر منفی داشته باشد، علاوه بر این، از آنجا که ماهی‌های جوان برای اجتناب از شکارچیان شب‌ها ظاهر می‌شوند، این تغییرات تصادفی در الگوی مهاجرت، احتمال شکار آن‌ها را افزایش می‌دهد. هم چنین نور مصنوعی، به خصوص در شب، تغذیه، شکار، گروه شدن و تولیدمثل آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این موضوع نه تنها برای اکولوژی دریا بلکه برای صنعت ماهیگیری نیز بد است.

آلودگی نور به درختان صدمه می‌زند
تا به حال شده در پاییز در یکی از خیابان‌های شهر راه بروید و با درختی مواجه شوید که هیچ برگی ندارد جز همان هایی که زیر نور تیر چراق برق قرار دارند؟ این صحنه می‌تواند زیبا و رویایی به نظر برسد، اما علت آن ناراحت کننده است. در فصل پاییز درختان وارد یک دوره خواب و استراحت می‌شوند که تا ماه‌های زمستان ادامه دارد. به همین دلیل برگ درختان می‌ریزد تا حداکثر انرژی ممکن برای زنده ماندن در زمستان ذخیره شود. آن‌ها براساس دوره‌های نور تصمیم می‌گیرند کی این فرآیند را آغاز کنند. نور شب به خصوص طیف قرمز تا مادون قرمز روز را برای بسیاری از گیاهان امتداد می‌دهند.
از آنجا که بیشتر درختان چیزهایی مثل خواب، گلدهی و رشد را بر اساس میزان تاریکی تعیین می‌کنند، این موضوع می‌تواند پیامدهای گسترده‌ای روی آن‌ها داشته باشد. دوره‌های نور می‌تواند روی شکل برگ، موداری سطح (بلوغ)، رنگدانه و رشد ریشه تاثیر بگذارد و همه این‌ها می‌تواند به واسطه آلودگی نور مختل شود. البته هرچیزی که روی گیاهان گلدار تاثیر می‌گذارد حشرات گرده افشان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ و از آنجا که یک سوم کل موادغذایی ما به گرده افشانی وابسته است، ما را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.
 
پرنده‌های مهاجر به سوی مرگ هدایت می‌شوند
به استثنای مسائلی که مربوط به خودمان می‌شود، هیچ یک از پیامدهای آلودگی نور به اندازه وضعیت پرندگان توجه عموم را جلب نکرده است. بسیاری از گونه‌های پرندگان، شب زی، مهاجر و وابسته به وضعیت خورشید، ماه و آسمان شب هستند تا راه خود را پیدا کنند. نور مصنوعی می‌تواند آن‌ها را سرگردان کند و اشتباها به سمت ساختمان‌ها هدایت کند. برخورد آن‌ها با ساختمان‌ها می‌تواند پرندگان را بکشد یا حتی قربانی شکارچیان کند که در نهایت موجب کاهش جمعیت آن‌ها و در عوض افزایش جمعیت لاشخورهایی مثل موش‌ها شود که عمدتا از لاشه‌ها تغذیه می‌کنند. نور شب در شیکاگو موجب برخورد پرندگان مهاجر به برج‌ها و کشته شدن ۱۵۰۰ پرنده در شب می‌شود.

نور مصنوعی و حشرات
همه شما با منظره جمع شدن حشرات دور چراغ خیابان یا حیاط خلوت آشنا هستید. بیشتر حشرات بی وقفه جذب منابع نور مصنوعی می‌شوند. به این دلیل که بسیاری از حشرات، به خصوص شب زی ها، از منابع نور طبیعی مثل ماه برای راه یابی استفاده می‌کنند. نور مصنوعی آن‌ها را گیج می‌کند. هم فعالیت پرواز طبیعی و هم الگوهای مهاجرت مختل می‌شوند و حشرات زیادی در اثر گرمای چراغ‌ها یا شکارچیانی که به راحتی آن‌ها را پیدا می‌کنند کشته می‌شوند. این تعداد آنقدر زیاد هست که تنوع حشرات را تحت تاثیر قرار دهد و اگر یک گونه تولیدمثل سریعی نداشته باشد ممکن است به کلی در یک منطقه از بین برود.
 مشکل مهم دیگری نیز با حشرات و آلودگی نور همراه است. محققان معتقدند که برخی گونه‌های ناقل بیماری ممکن است به نشانه اینکه انسان‌ها در این منطقه هستند جذب نور مصنوعی شوند. بین آلودگی نور و گسترش بیماری توسط حشرات ارتباط وجود دارد. در مورد پشه ها، که معمولا خودشان جذب نور نمی‌شوند، نورهای مصنوعی مردم را تا دیروقت بیرون نگه می‌دارد بنابراین در فعال‌ترین دوره پشه‌ها، در مواجهه با آن‌ها قرار می‌گیرند.
 

آلودگی نور ذهن ما را مختل می‌کند
در سال ۲۰۱۱ محققان درباره اثر نور مصنوعی روی موش‌ها تحقیقاتی انجام دادند و نتایج آن پیامدهای ناگواری برای انسان بود. موش هایی که از چرخه نور طبیعی شب/روز جدا شده بودند علائمی نشان می‌دادند که ذهنشان مختل شده است. موش هایی که در چرخه نور ۲۰ ساعته نگه داشته می شدند تغییرات عصبی در مراکز احساسی نشان می‌دادند که حرکات مارپیچی آن‌ها را با مشکل مواجه می‌کرد و از محیط‌های جدید می‌ترسیدند. جسم آن‌ها نیز رنج می‌برد، چاق می‌شدند و سطوح انسولین و لپتین آن‌ها که دو هورمون متابولیسم هستند تغییر می‌کرد.
همه موجودات زنده از جمله انسان ها، یک ساعت درونی دارند که ریتم شبانه روزی نامیده می‌شود؛ که تقریبا ساختار طبیعی ۲۴ ساعته دارد. میزان نور موجود توسط رنگدانه‌ای به نام ملانوپسین که در شبکیه انسان هم یافت می‌شود مسئولیت این ریتم شبانه روزی را بر عهده دارند. این ریتم طبیعی چیزهای زیادی به بدن ما می‌گوید: کی بیدار باشیم، کی بخوابیم، کی اندام‌ها فعال‌تر باشند، کی بخوریم، کی هضم کنیم و هزاران دستورالعمل دیگر. خلق و خوی ما که به شدت تحت تاثیر تولید هورمون‌ها در بدن قرار دارند، تحت تاثیر چرخه شبانه روزی ما نیز هستند؛ و مانند موش‌های این تحقیق، نور مصنوعی تاثیر منفی روی ذهن و بدن ما می‌گذارد و ما را دچار اختلالات خواب، مشکلات رفتاری و اختلالات خلقی می‌کند. هم چنین بسیاری از محققان و دانشمندان اعتقاد دارند که توانایی کاهش یافته ما برای تجربه شب و تماشای ستاره‌ها اثر منفی روی سلامت داخلی ما دارد.
تحقیق دیگری در سال ۲۰۱۶ نشان می‌دهد که نور محیط داخلی، سطح ملاتونین در بدن ما را تحت تاثیر قرار می دهد که باعث می‌شود در زمان نامناسب احساس خواب آلودگی کنیم. در این آزمایش گروهی از افراد سحرخیز و شب زنده دار به اردوگاهی فرستاده شدند که فقط از نور خورشید و آتش برای روشنایی استفاده می‌شد. ریتم شبانه روزی هردو گروه به سرعت با خورشید سازگار شد. محققان این نظریه را مطرح کردند که خواب آلودگی صبحگاهی که خیلی از ما آن را تجربه می‌کنیم ناشی از نورپردازی محیط داخلی است که چرخه طبیعی را مختل می‌کند. آن‌ها توصیه می‌کنند که تا حد ممکن خودمان را در معرض نور طبیعی قرار دهیم و چراغ‌های غیرضروری خانه را چند ساعت قبل از خواب خاموش کنیم.
 

آلودگی نور می‌تواند سلامت جسمانی ما را مختل کند
فقط ذهن و خلق و خوی ما نیست که در معرض خطر است، آلودگی نور چنان مشکل سلامتی فراگیری است که انجمن پزشکی آمریکا اخیرا آن را مسئول بسیاری از مشکلات جسمی ما اعلام کرده است. به گفته آن ها، افزایش نور جهان ارتباط مستقیمی با سرطان سینه و اختلالات سیستم ایمنی دارد. هم چنین آثار غیرمستقیمی هم روی سلامتی دارد. افزایش نور، دیدن را مشکل می‌کند در نتیجه در شب موجب مرگ‌های ناشی از تصادف بیشتری می‌شود. شورای اروپا نیز آلودگی نور را با دیابت، افسردگی، شکست تحصیلی و مشکلات تمرکزی مرتبط می‌داند و می‌دانیم که بین نور مصنوعی و چاقی هم ارتباط وجود دارد. نور مصنوعی حتی با اختلال تکامل سیستم چرخه شبانه روزی در نوزادان هم ارتباط دارد. سرطان سینه شاید خطرناک‌ترین مشکل مرتبط با آلودگی نور جهان باشد.

ال‌ای دی‌ها می‌توانند همه چیز را بدتر کنند
خوشبختانه مردم روز به روز از مشکلات ناشی از آلودگی نور آگاه‌تر می‌شوند. از  آن بهتر اینکه یکی از مشکلات محیط زیستی است که واقعا می‌توان به راحتی با آن مقابله کرد. تکنولوژی LED با مصرف بهینه انرژی ممکن است جایگزین چراغ‌های خیابان شود و احتمالا به طور چشمگیری تاثیر روی حیات وحش محلی را کاهش دهد. ال‌ای دی‌ها ممکن است گرانتر باشند، اما بسیار بادوام‌تر از لامپ‌های سدیمی هستند و انرژی کمتری مصرف می‌کند و مانند فلوئورسنت‌ها حاوی جیوه نیستند. طول موج آن‌ها نیز برای گونه های مختلف حیات وحش کم ضررتر است. اما ممکن است برای ما مشکل بزرگتری ایجاد کنند.
ال‌ای دی‌های آبی میزان آلودگی نور برای چشم انسان افزایش می‌دهند. طول موج آبی بیشتر ال‌ای دی‌ها شبیه نور اوایل صبح است و به مغز این پیام را انتقال می‌دهد که وقت بیداری است؛ بنابراین همه گجت هایی که در خانه دارید شب‌ها دقیقا پیام اشتباه به مغزتان ارسال می‌کنند. محققان معتقدند نور ال‌ای دی در فضای بیرون به شدت اثرات آلودگی نور را افزایش می‌دهد.

منبع: برترین ها

کد خبر 329759

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.