۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۰
انتقال آب به یزد و کاشان غیرکارشناسی بود

خبرگزاری ایمنا: تنها راه برون رفت از بحران زیست محیطی زنده رود استفاده از مردم و آگاه ساختن آنان است.

به گزارش ایمنا دیروز اصفهان شاهد برگزاری نخستین همایش ملی پایداری آب در زاینده رود بود، زنده رودی که مدت‌ها است خاموش شده است و در این چند سال تنها کاری که برای آن کرده‌ایم نشستن و نظاره‌کردن خشکی آن است.
شاید برگزاری چنین همایشی در سال‌های ابتدایی بحران خشکسالی بهتر از امروز می‌توانست بسیاری از مشکلات این رود پر آب فلات مرکزی ایران را حل کند، اما امروز بعد از گذشت چندین سال از این بحران شاهد برگزاری دیرهنگام این همایش بودیم.
در این نشست‌ها متخصصان و کارشناسان متعدد استانی و کشوری حضور داشتند که هر کدام بنا به تفکر و نگرش خود راه‌حلی را برای نجات زنده رود از خشکسالی ارائه می‌دادند، به قول قدیمی‌ها یکی به نعل می‌زد و یکی به میخ!
برخی معتقد بودند که باید این کار را به متخصصان سپرد و عده‌ای نیز داد سخن می‌دادند که ما برای جلوگیری از خشکی زاینده رود کار بسیار کرده‌ایم و جای تخصصی در میان نیست.
بحران زیست محیطی در انتظار زاینده‌رود
دکتر سید احمد خاتون آبادی عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان معتقد است که با خشکی این رود پرآب دوران جدیدی از نظر انهدام موجودات و پدیدار شدن موجودات عجیب و جدیدی در انتظار ماست.
وی الزامات رفتاری را بهترین راه برای جلوگیری از خشکی زاینده‌رود عنوان کرد و می گوید: اینکه بگوییم آلودگی بد است پس لطفا آب را آلوده نکنید کاری را درست نمی‌کند بلکه در کنار این شعارها باید الزامات رفتاری داشته باشیم و بدانیم که مصرف نادرست آب ضرر جبران‌ناپذیری را به پیکره آینده وارد خواهد کرد.
برای حل بحران آب از مردم کمک بگیریم
خاتون آبادی مهمترین حرکت‌های طول تاریخ از جنبش‌های کوچک مردمی دانست و می‌افزاید: این دست حرکت‌ها به هیچ‌عنوان به صورت مقطعی نبوده بلکه حرکتی پویاست که ثمره آن مدیریت یکپارچه حوضه آبی زاینده رود خواهد بود.
در این بین دکتر حمیدرضا صفوی دانشیار دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به بحران‌های خشکسالی چند سال اخیر در اصفهان آن را به نفع مصرف‌کنندگان آب نمی‌داند و می‌گوید: تنها راه برون رفت از این بحران مدیریت مصرف و تغییر شیوه استفاده از آب است.
مدیریت آب حوضه‌ای شود
وی بهترین راه‌حل مشکل کمبود آب را اقدامات سازه‌ای ومدیریت مصرف می‌داند و می‌گوید: مدیریت مصرف آب باید حوضه‌ای باشد و مدیریت مصرف آب نباید به صورت استانی صورت بگیرد.
حق‌آبه‌ای به تالاب گاوخونی تعلق گیرد
کیومرث کلانتری مدیر کل حفاظت از محیط زیست اصفهان با اشاره به لایحه حق‌آبه برای پارک ملی دریاچه ارومیه می‌گوید: این لایحه به مجلس شورای اسلامی ارسال شد اما از سوی برخی از نمایندگان مورد اعتراض قرار گرفت در حالیکه بسیاری از نمایندگان اصفهان خواستار اختصاص حق‌آبه به تمام تالاب‌ها از جمله تالاب گاوخونی بود‌ند که این موضوع در مجلس مطرح شد و در حال حاضر نیز این طرح مراحل پایانی خود را می‌گذراند.
وی اختصاص حق‌آبه‌ای را به تالاب گاوخونی را از حقوق غیرقابل انکار آن می‌داند و می افزاید: اختصاص ۱۶۰ میلیون متر مکعب حق‌آبه از نیاز‌های این تالاب بوده و این میزان حق‌آبه باید به تالاب گاوخونی اختصاص داده شود.
کلانتری اداره حفاظت از محیط زیست را مسوول و متولی اصلی جلوگیری از ورود پساب‌ها به شاهرگ حیاتی اصفهان می‌داند و می‌گوید: اگر پساب غیر استانداردی به رودخانه زاینده رود وارد شود این ارگان با آنها برخورد قانونی خواهد کرد.
از تاسیس صنایع جدید در اصفهان جلوگیری می‌شود
وی سازمان محیط زیست را بهترین سد برای جلوگیری از توسعه صنایع آلاینده و آب‌بر می‌داند و می‌افزاید: تمام صنایع باید از استاندارد زیست محیطی برخوردار بوده، خارج از شعاع ۵۰ کیلومتری شهر تاسیس شوند و به عبارتی توسعه این دست صنایع با رعایت موازین زیست‌محیطی همراه باشد.
انتقال آب به یزد و کاشان غیرکارشناسی بود
مهندس مصطفی بهبهانی با اشاره به اینکه در سال ۸۸ نیز چنین موضوعی مطرح شده و بسیاری ز کارشناسان نظر خود را برای جلوگیری از خشکی زاینده‌رود مطرح کردند، می‌افزاید: در آن زمان مقرر شد تا پس از افتتاح تونل سوم کوهرنگ انتقال آب به استان یزد و کاشان صورت گیرد در حالیکه امروز شاهد انتقال آب به این شهرها قبل از افتتاح تونل سوم هستیم.
وی مصارف جدید را بدون ایجاد تونل سوم کوهرنگ را ناعادلانه عنوان می‌کند و می‌گوید: حتی مشاهده شده در بالادست زاینده رود پمپاژهای غیرقانونی انجام می‌شود در حالیکه هیچ گونه مرجع قانونی برای رسیدگی به آن وارد عمل نشده است.
این‌ها صحبت‌ها و راه‌حل‌هایی بود که توسط برخی از مسوولان استانی و اعضای هیئت علمی برای حل بحران زاینده‌رود ارسال شد، در حالیکه بسیاری از آنان معتقد بودند که تنها مردم می‌توانند زنده رود را از این بحران خارج کنند و این کار به افزایش آگاهی آنان و مدیریت مصرف بهینه وابسته است.

کد خبر 99636

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.