به گزارش خبرگزاری ایمنا، از روز قبل ساعت شروع برنامه ۹:۳۰ اعلام شده و همین حوالی صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی با همراهی استاندار اصفهان وارد مجموعه تخت فولاد میشود؛ جمالینژاد توضیحاتی را درباره این مجموعه میدهدو آقای وزیر با دقت میشنود و در عین حال اطراف را هم زیر نظر دارد و با دقت به مزارها مینگرد.
برنامه شروع میشود و علی قاسمزاده شهردار اصفهان بهعنوان اولین میزبان به روی جایگاه میآید و سخن از مأموریتی میگوید که از ابتدا برای خود تعریف کرده است: نخستین و مهمترین حوزه مأموریت صیانت از اصفهانِ دیروز است، چراکه ۱۹۰۰ هکتار بافت تاریخی در اصفهان وجود دارد که ۷۵ هکتار آن در تخت فولاد است.
وی در ادامه به این میراث عظیم اصفهان اشاره میکند و با بیان اینکه تخت فولاد از حیث قدمت تاریخی، تنوع سبکهای معماری و تنوع کاربریهای مختلف، وجود مقبره بیش از دو هزار شخص نامدار در عرصههای مختلف و بسیاری جنبههای دیگر، آرامستانی استثنایی و شاخص در جهان است، میافزاید: اگر سنگهای مزار تخت فولاد را ملاک قرار دهیم، قدمت آنها به قرن ۴ و ۵ هجری برمیگردد، اگر قبر یوشع پیامبر را ملاک قرار دهیم، قدمت آن به قبل از اسلام برمیگردد و اگر تاریخ را ملاک قرار دهیم، حافظ ابونعیم اصفهانی در کتاب ذکر اخبار اصفهان مینویسد «قدمت تخت فولاد به قدمت زمین، آسمان و بشر برمیگردد.»
شهردار اصفهان اینطور ادامه میدهد: از حیث معماری و کالبد، تنوع فضایی که در تخت فولاد وجود دارد، در هیچ جای دنیا نمیتوان پیدا کرد؛ مدرسه، تکیه، چلهخانه، و انواع سنگنوشتهها از جمله کالبد متنوع این مکان است؛ از حیث رجالی که هویت بخش تخت فولاد شدند، میتوان اشاره کرد که دو هزار مشاهیر کشور شامل فقیه، فیلسوف، عالم، تاجر خوشنام، صنعتگر، موسیقیدان و خطاط بزرگ در این خاک مقدس مدفون هستند.
قاسمزاده تاکید میکند: تخت فولاد پناهگاه عشاق و عرفایی است که از سراسر کشور چلهخانهها را رزرو میکنند و محل اقامت و ریاضت زهاد کشور است.
گونههای مختلف گردشگری در اصفهان فعال میشود
حالا نوبت به میزبان دیگر یعنی مهدی جمالینژاد استاندار میرسد و او نیز در وصف اصفهان، این فرزند خلف مام وطن اینطور میگوید: روزی نیست که در استان و شهر اصفهان برنامه و رویدادی برگزار نشود که در همین راستا اعلام میکنم اصفهان قرار است به یکی از بزرگترین قطبهای گردشگری تبدیل شود و گونههای مختلف گردشگری در استان و شهر اصفهان فعال شوند.
وی با بیان اینکه در استانداری سه محور را برای توسعه تعریف کردیم و قرار است اصفهان به قطب اصلی گردشگری کشور تبدیل شود، ادامه میدهد: مصداق این کار تخت فولاد است که تورهای گردشگری در آن برگزار میشود.
استاندار با اشاره به اینکه سه محور «گردشگری»، «هوش مصنوعی» و «انرژیهای نوین» برای آینده اصفهان طراحی شده است، یادآوری میکند: استان اصفهان میتواند محور توسعه کشور در این سه بخش باشد و در این راستا برنامهریزیهای خوبی صورت گرفته است.
اصفهان با ظرفیتی که دارد مقصد اول گردشگری خواهد شد
پس از استاندار نیز نوبت به آقای وزیر میرسد که اظهار میکند: تمام آن چیزی که خوبان دارند، در این شهر جمع شده است، اما هنوز نتوانستم شاخصی را پیدا کنم که اصفهان از آن بهرهمند نباشد.
وی میافزاید: سوال مهم این است که این جغرافیا و سرزمین و نقطه تمدنی چه رمز و رازی دارد که به مثابه یک مغناطیس تمام ظرفیت تمدن ایران زمین را در خود جمع کرده است که نه تنها اصفهانیها و ایرانیها، بلکه جهانیان به آن میبالند، چرا از اردبیل به قزوین حرکت و از آنجا به اصفهان کوچ کردند و این جغرافیا را انتخاب کردند؟ صفویه با آگاهی این نقطه را انتخاب کرده است، بنابراین باید به نقطههای مجهول تاریخی پاسخ دهیم.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه چه جذابیتی در این سرزمین بوده و هست که امروز ما احساس غرور میکنیم، ادامه میدهد: حیف و صد افسوس که نتوانستیم به نسل جدید ارزشهای هویتی و تمدنی خود را معرفی کنیم و مصداق این است آنچه که خود دارد، از بیگانه تمنا میکند؛ آموزشوپرورش، آموزش عالی و مدیران ما در این حوزه دارای کاستی و ناکارآمدی بودند که نتوانستند آن ظرفیت بزرگی که امروز دنیا به آن افتخار میکند به فرندان و مردمان ما معرفی کنند.
صالحیامیری با بیان اینکه در این نقطهای که امروز ایستادهایم، فراتر از یک کالبد فیزیکی و چند اثر تاریخی به آن نگاه میکنیم، میگوید: وقتی از بناهای تاریخی و زیباشناختی صحبت میکنیم، از مجموعه عناصر معماری سخن میگوئیم، اما وقتی از تخت فولاد صحبت میکنیم از هویت، شخصیت، فقاهت، هنر، شعر، فلسفه، حکمت و عرفان صحبت میکنیم؛ این چه رمزی است که نواری که در آن قرار گرفتیم تمام نقاط آن با ما سخن میگوید.
وی با بیان اینکه ما به نقطهای آمدیم که یک بار دیگر هویت ایران زمین را در تخت فولاد معرفی کنیم، میافزاید: وادیالسلام نقطه مقدسی برای ما شیعیان است و تخت فولاد نیز وادیالسلام ایران است؛ بیشک حکمتی وجود داشته است که تمام مشاهیر در این نقطه جمع شدهاند، بنابراین باید این حکمت را شناسایی و عرفا با زبان عرفان، شعرا با زبان شعر و فلاسفه با زبان فلسفه معرفی کنند.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه اصفهان نهتنها یک شهر تاریخی، شهر فقاهت و شریعت، بلکه یک شخصیت و هویت برای ایران زمین است، تصریح میکند: اصفهانیها باید احساس غرور، نشاط و شادمانی داشته باشند که در چنین جغرافیایی زیست میکنند.
صالحیامیری تاکید میکند: فرزندان ما باید در کتب درسی بیاموزند که در چه جغرافیایی زیست میکنند و دانشجویان باید واحد درسی اصفهانشناسی بگذرانند، خواهیم دید که محو احساسات دلبستگی به ایران در جوانان جوشان خواهد شد و دیگر کسی میل به مهاجرت پیدا نمیکند.
وی میگوید: باور دارم با مجموعه ظرفیتی که در اصفهان وجود دارد و هدفگذاری که انجام شده است، بیشک مقصد اول گردشگری و فرهنگ و تمدن ایران زمین خواهد شد، زیرا اصفهان تمام ظرفیتها را در خود دارد و باید از بالقوه به بالفعل تبدیل شود.
قطار سریعالسیر خدمتدر نصفجهان
هرچند برنامه بهطور رسمی به اتمام میرسد اما در حاشیه این برنامه که سخن از نصفجهان و اوصاف آن است، مسئولان نیز تلاش دارند دینی که این مردم که هرکدام به نوعی به ۲۴ هزار لاله گلگون کفن این خاک دلبستهاند را ادا کنند؛ در گوشهای از جمعیت محمدعلی احمدی فرماندار اصفهان ایستاده و بهدور از تمام بروکراسیهای اداری سعی در حل مشکل شهروندی دارد که با درددل میکند و کمی آن طرف نیز به همین صورت است.
در میان جمعیت اما صحبت از یک جلسه غیرمنتظره است؛ قرار است تا رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزیر میراث فرهنگی حضور دارند، جلسهای برای پروژه قطار سریعالسیر اصفهان-تهران هم برگزار شود تا این پروژه بین زمین و آسمان مانده، به نتیجه برسد.
نظر شما