به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، روز جهانی بریل در چهارم ژانویه به منظور گرامیداشت تولد لویی بریل، مخترع خط بریل، نامگذاری شده است. اختراع بریل، زندگی میلیونها نفر در سراسر جهان را که نابینا یا دچار اختلال بینایی هستند، روشن کرده است و آنها هر روز از این اختراع بهره میبرند. روز جهانی بریل به این واقعیت اشاره دارد که افراد دارای اختلال بینایی نیز حق دارند از استاندارد حقوق بشری همچون همه افراد دیگر برخوردار باشند.
تاریخچه روز جهانی بریل
واژه «بریل» به نام مبتکر آن نامگذاری شده است؛ لویی بریل یک فرانسوی بود که در کودکی بینایی خود را به دلیل یک آسیب فیزیکی از دست داد. او از ۱۰ سالگی، در مؤسسه سلطنتی نابینایان فرانسه اقامت داشت و همانجا سیستم نقاط برجسته را تدوین و کامل کرد که در نهایت بهعنوان خط بریل شناخته شد.
بریل کار خود را تکمیل کرد و کدهایی بر پایه سلولهای ششنقطهای را توسعه داد که امکان احساس هر واحد سلولی را با یکبار لمس و حرکت سریع از یک سلول به سلول بعدی فراهم میکرد. کد بریل بهتدریج در سراسر جهان بهعنوان اصلیترین شکل اطلاعات نوشتاری برای نابینایان پذیرفته شد، اما بریل فرصت نداشت که ببیند چقدر اختراع او مفید واقع شده است.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نوامبر ۲۰۱۸ به بهانه قدردانی از کمک شگفتانگیز بریل در دسترسپذیری امکانات برای نابینایان و افراد دارای اختلال بینایی، چهارم ژانویه، تاریخ تولد لویی بریل را بهعنوان روز جهانی بریل اعلام کرد. این روز اهمیت زیادی برای افزایش آگاهی عمومی درباره نیازهای افراد نابینا و کمبینا دارد. بریل، همچون آموزش، باید یک حق قانونی باشد. بسیاری افراد بینایی خود را امری بدیهی میدانند و چالشهای منحصربهفردی را که افراد نابینا روزانه با آن روبهرو هستند، درک نمیکنند. این روز فرصت مناسبی را در اختیار مسئولان قرار میدهد تا آگاهی عمومی نسبت به حقوق این افراد را ارتقا دهد و احترام به این گروه را در جامعه رواج دهد.
حقایق شگفتانگیز درباره بریل
بریل یک سیارک هم هست: در سال ۱۹۹۹، فضاپیمای ناسا در مسیر عکسبرداری از ستاره دنبالهدار بورلی، از کنار سیارکی عبور کرد و بهمنظور ادای احترام به لویی بریل آن را «۹۹۶۹ بریل» نامید.
بریل یک زبان نیست: بریل یک الفبا است که میتواند برای نوشتن هر زبانی استفاده شود و نسخههای آن به زبانهای انگلیسی عربی، چینی، فارسی، اسپانیایی و بسیاری زبان دیگر در دسترس است.
دو نسخه کد بریل وجود دارد: بریل غیرفشرده هر کلمه را بهطور کامل مینویسد، در حالی که بریل فشرده یک نسخه اختصاری است که کلمات آشنا را مخفف میکند.
نسخهای برای ریاضیات و علوم وجود دارد: نسخه منحصربهفردی از بریل برای ریاضیات و علوم با عنوان کد نمث وجود دارد.
اسباببازیهایی به زبان بریل وجود دارد: بازیهای خانوادگی همچون اونو، مونوپولی و لگو در نسخه بریل قابل دسترس هستند.
موسیقی بریل وجود دارد: نوازندگان نابینا میتوانند از یادگیری خواندن نتهای موسیقی به خط بریل بهره ببرند. موسیقی بریل از سلول ششنقطهای معمولی استفاده میکند، اما نحو و ترجمههای خاص خود را دارد.
راهحلهای جدید برای شهرهای دوستدار نابینایان
شهرهای سراسر جهان راهحلهای نوآورانهای را برای افزایش دسترسپذیری برای افراد نابینا و دارای اختلال بینایی به کار میبرند. در ادامه به بعضی از این ابتکارات اشاره میشود که با بهرهگیری از فناوری و طراحی، محیطهایی را ایجاد میکنند تا استقلال و جابهجایی را برای این افراد رواج دهند.
برنامههای هوشمند مسیریابی
لازاریلو: این اپلیکیشن امکان مسیریابی صوتی را برای فضاهای داخلی و خارجی فراهم میکند و به کاربران اجازه میدهد اطلاعات لحظهای در مورد محیط اطراف خود، از جمله خیابانهای نزدیک و خدمات را دریافت کنند. این برنامه بهدلیل دقت و کاربرپسندی خود توسط کاربران با استقبال روبهرو شده است.
ویفایندر: یک استاندارد باز است که از راهنماهای مجهز به بلوتوث برای راهنمایی افراد دارای اختلال بینایی در محیطهای پیچیده همچون سیستمهای حملونقل عمومی استفاده میکند. این سیستم با موفقیت در مکانهایی همچون متروی لندن آزمایش شده است.
سیگنالهای پیادهروی
ایبیکن: این سیگنال پیادهروی قابل دسترس را میتوان از طریق یک دکمه فشار، کنترل از راه دور یا اپلیکیشن تلفن همراه فعال کرد. این سیستم دادههای مربوط به میزان و نحوه استفاده را جمعآوری میکند و به شهرها در درک نیازهای پیادهروهای نابینایان کمک میکند. هدف این سیستم کاهش آلودگی صوتی با فعالسازی سیگنال فقط در صورت لزوم است.
بیکنهای صوتی: این بیکنها اطلاعات شنیداری را در مکانهای کلیدی همچون ورودی متروها یا اماکن عمومی فراهم میکنند و به کاربران در مسیریابی مؤثرتر کمک میکنند.
تقویت لمسی و صوتی
نقشههای لمسی و تابلوهای بریل: شهرها نقشههای لمسی و تابلوهای بریل را در ایستگاههای حملونقل عمومی و ساختمانها ادغام میکنند تا به افراد دارای اختلال بینایی در مسیریابی فضاهای شهری بهطور مستقل کمک کنند.
دستگاههای ارتباطی صوتی: وجود اسپیکرها در دستگاههای عمومی امکان ارائه اعلامیههای صوتی را فراهم میکند که اطلاعات حیاتی در مورد مسیرها و خدمات را ارائه میدهد و تجربه مسیریابی کلی را برای کاربران بهبود میبخشد.
ابتکارات شهرهای دوستدار نابینایان
ماربورگ، آلمان
ماربورگ بهعنوان الگویی برای طراحی شهری دوستدار نابینایان شناخته میشود؛ این شهر چراغهای راهنمایی دارای سیگنال صوتی، ایستگاههای اتوبوس گویا، سیگنالهای لمسی و منوهای بریل در رستورانها و مکانهای عمومی را اجرا کرده است. این رویکرد جامع، محیطی فراگیر را ترویج میکند که در آن همه ساکنان بدون توجه به تواناییهای خود میتوانند با هم تعامل داشته باشند.
یک جنبه مهم موفقیت ماربورگ، پذیرش فرهنگی جامعه و تعامل فعال آن با ساکنان نابینا است. وجود درصد بالایی از دانشجویان نابینا در دانشگاههای محلی، محیطی را ایجاد کرده است که در آن کسبوکارها و خدمات عمومی عادت کردهاند تا نیازهای افراد کمبینا را برآورده کنند. کارکنان فروشگاهها آموزش دیدهاند تا به مشتریان نابینا کمک کنند.
ورشو، لهستان
پروژه ورشوی مجازی شبکهای از بیکنهای بلوتوث را نصب کرده است تا به افراد دارای اختلال بینایی در مسیریابی مستقل در شهر کمک کند. این پروژه با هدف کاهش وابستگی به خانواده یا دوستان برای انجام کارهای روزمره در حال اجراست.
این پیشرفتها حاکی از تعهد فزاینده برنامهریزان شهری و توسعهدهندگان فناوری برای ایجاد شهرهایی فراگیر است که به نیازهای همه ساکنان توجه میکنند، بهویژه آنهایی که دارای اختلال بینایی هستند. شهرها میتوانند با ادغام فناوریهای هوشمند و طراحی مناسب، تحرک این گروه از جامعه را افزایش دهند و کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشند.
نظر شما