به گزارش خبرگزاری ایمنا، استفاده از سیستم کمکداور ویدئویی در لیگ کشورمان موضوعی است که پس از حواشی متعدد در نهایت به صورت کجدارومریز در بعضی بازیهای لیگ برتر مورد استفاده قرار میگیرد، البته نواقص این سیستم در حدی است که VAR را بیشتر با ویدئو چک مقایسه میکنند، این یعنی به جای استفاده از دوربینها از زوایای مختلف، تنها به تصاویر دوربینهای تلویزیونی اکتفا میشود که امکان اشتباه در تصمیمگیری از سوی داور مسابقه را افزایش میدهد، البته موضوع دیگری که به چالشی بزرگ برای استفاده از سیستم کمکداور ویدئویی در لیگ کشورمان تبدیل شده استفاده از VAR در برخی بازیهای لیگ است و این در حالی است که برخی دیگر از بازیها بدون کمکداور ویدئویی برگزار میشود که در نوع خود جالب توجه است. چالش بعدی هجمه علیه داور مسابقه در حین تصمیمگیری و چک کردن تصاویر است. در زمان تصمیمگیری و بررسی صحنهها داور مسابقه باید فضای مناسبی را برای عبور و مرور داشته و از صحبتهای تأثیرگذار به دور باشد؛ اما این مورد کمتر در فوتبال کشورمان دیده میشود و به نظر میرسد مسئولان برگزاری مسابقات از جمله ناظر فدراسیون و مسابقه باید اهتمام بیشتری به این چالشها داشته باشند.
یاسر همرنگ، پیشکسوت و کارشناس داوری فوتبال ایران، به چالشهای عمیق و بنیادین داوری در فوتبال کشور میپردازد و به خبرنگار ایمنا میگوید: ورود فناوری VAR نمیتواند بهتنهایی مشکلات موجود را برطرف کند و تنها با رفع نقصهای ساختاری در زمینههای مختلف میتوان به بهبود شرایط امیدوار بود.
وی با اشاره به ضعفهای زیرساختی، از جمله کمبود تجهیزات استاندارد و شرایط نامناسب استادیومها، تأکید میکند: فناوری پیشرفتهای همچون VAR زمانی مؤثر خواهد بود که پایههای لازم برای استفاده صحیح از آن فراهم شده باشد.
همرنگ همچنین با اشاره به مشکلات آموزشی و مدیریتی در سیستم داوری کشور و ناهماهنگی در قضاوتها را یکی از مهمترین چالشهای موجود میداند. از نظر او، نبود آموزشهای یکپارچه و استاندارد، موجب شده است داوران سلیقهای عمل کنند و این موضوع اعتماد عمومی را به سیستم داوری بهشدت کاهش داده است.
وی با انتقاد از تصمیمات کمیته داوران و نحوه استفاده از داوران VAR، بر ضرورت اصلاحات اساسی در آموزش، مدیریت و نحوه بهکارگیری فناوریهای جدید تأکید میکند و راهکارهایی برای بازگرداندن اعتماد به جامعه داوری ارائه میدهد.
داور پیشکسوت فوتبال میگوید: نباید فکر کنیم با VAR مدینه فاضله درست میکنیم؛ پیش از اینکه VAR به فوتبال ما بیاید، باید اقداماتی انجام میدادیم که انجام نشده است؛ ما در زمینه سختافزار، دوربین و استادیوم مشکل داریم. فقط با آوردن دستگاه VAR همهچیز درست نمیشود.
پیشکسوت داوری تصریح میکند: مهمترین مشکل داوری ما آموزش است که حتماً باید از مدرس خارجی استفاده کنیم؛ به بهانه صرفهجویی در هزینهها، برخی آقایان خودشان تدریس کردند و نتیجهاش هم این شد که داوران ما یکسان و یکنواخت قضاوت نمیکنند.
پس از چندین روز به دنبال تصویری هستند که اثبات کند تصمیم اتاق VAR درست بوده است
همرنگ ادامه میدهد: مسئله بعدی این است که VAR یک تصمیم اتخاذ میکند و بعد از آن چندین روز به دنبال تصویری هستند که اثبات کند تصمیم اتاق VAR درست بوده است؛ ما باید در لحظه تصویر را به مردم نشان دهیم. چنین موردی در دنیا نیست که اکنون تصمیم بگیرید و چند روز بعد تصویرش را به مردم نشان دهید؛ این موارد خیلی عجیب هستند. اگر در صحنه آفساید یا خطا، VAR دخالت کند، در همان لحظه تصویر به مردم نمایش داده میشود چون اگر نشان داده نشود، اعتماد مردم به این سیستم از بین میرود.
وی خاطرنشان میکند: VAR باید در صحنههای خیلی بزرگ و تأثیرگذار دخالت کند؛ اما در ایران داوران هیچ تصمیمی نمیگیرند. هر داوری که به داخل زمین میرود باید فکر کند که VAR وجود ندارد و این تکنولوژی را به عنوان پسانداز برای خودش در نظر بگیرد تا حق هیچ تیمی ضایع نشود. الان همه تصمیمات مهم را VAR میگیرد و داور تمرکزش روی این تکنولوژی است.
نمیشود فقط بازیهای پرسپولیس و استقلال را با VAR برگزار کرد
پیشکسوت داوری میافزاید: نمیتوان تشخیص داد که کدام بازی مهمتر است و فقط برای آن بازیها از VAR استفاده کنیم. نمیشود فقط بازیهای پرسپولیس و استقلال را با VAR برگزار کرد؛ با این کار مخاطب این پیام را دریافت میکند که «پرسپولیس و استقلال برای ما متفاوت هستند.» در لیگ همه بازیها مهم است و میتواند قهرمان را جابهجا کند. سپاهان در بازی با نساجی و گلگهر از داوری سود برده است. این تیم از مدعیان است.
همرنگ تصریح میکند: کسی که در اتاق VAR است، نباید در همه صحنهها مته به خشخاش بگذارد. در اروپا همه صحنهها بازبینی میشود، ولی اگر آن صحنه خیلی بزرگ نباشد، دخالت نمیکند، زیرا داور باید در زمین اقتدار داشته باشد و بتواند این صحنه را قضاوت کند. اما ما آموزشهای خوبی نداشتیم و نتیجهاش این شده که بعضی تصمیمات سلیقهایگرفته شده است.
نظر شما