اقتصاد سیاسی ناترازی‌ها

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _یکشنبه دوم دی ۱۴۰۳_ را در ادامه می‌خوانید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «اقتصاد سیاسی ناترازی ها» نوشت: ناترازی‌ها محور اصلی آخرین گفت‌وگوی تلویزیونی رئیس‌جمهوری با مردم بود. اما به رغم فوریت و فراگیری این مسئله برای ایران، آخرین موضوع مطروحه در این گفت‌وگو بود که مورد توجه مردم و کارشناسان قرار گرفت. حتی حالا که بار دیگر خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده بازگشته است، باز هم به مسائل حاشیه‌ای پرداخته می‌شود و نه اصل، منشأ، ریشه و ماهیت ناترازی.

چرا این اتفاق افتاد و به مهم‌ترین موضوع کشور که در این گفت‌وگو مطرح شد، کمتر از موضوعات دیگر توجه شد؟ علت را می‌توان در این سخن مسعود پزشکیان جست و جو کرد که در مراسم روز دانشجو گفت: «امروز نسبت به اصلاح هر بخشی که می‌خواهیم اقدام کنیم، عده‌ای می‌گویند به آن دست نزنید.» اینکه «عده‌ای می‌گویند به آن دست نزنید» یعنی ناترازی‌ها، مسئله به غایت پیچیده و دارای ابعادی بسیار بزرگ است و دست زدن به آن، یعنی تلاش برای حل آن، می‌تواند پیامدهای وسیعی داشته باشد. احتمالاً همین ابعاد بزرگ و نزدیک به بحران باعث شده عده‌ای به جای تلاش برای حل آن، به دولت پیشنهاد کنند که تو هم این مسأله را حل نشده بگذار و روی دوش دولت بعدی بینداز. اما اگر این اتفاق بیفتد و ناترازی‌ها حل‌نشده باقی بماند، نه فقط ظرفیت‌های تمدنی و زیستی در ایران رو به افول می‌رود، بلکه آن اتفاقی می‌افتد که رئیس‌جمهوری در این گفت‌وگوی تلویزیونی گفت: «اگر برای نسل آینده نتوانیم مدیریت کنیم، زمین سوخته به آنان تحویل می‌دهیم.»

اقتصاد سیاسی ناترازی‌ها

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «اشغال سوریه از ۳ جهت آمریکا از شرق، اسرائیل از غرب، ترکیه از شمال» نوشت: چشم‌‎انداز تحولات سوریه بعد از سقوط دمشق مبهم به نظر می‌رسد، اما یک‌چیز واضح است و آن اینکه این سرزمین در حال تقسیم شدن بین بیگانگان است و در گزارش پیش‌رو این را مرور خواهیم کرد. اما ابتدا از شمال سوریه آغاز کنیم. «هاکان فیدان»، وزیر خارجه ترکیه که کشورش در کنار آمریکا و رژیم صهیونیستی تروریست‌های تکفیری را به جان و مال سوری‌ها انداخته است، در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ گفت: «ترکیه هیچ نقشی در سرنگونی رژیم بشار اسد نداشته است (!) منافع ترکیه با مردم سوریه گره خورده و آنکارا از باقی ماندن نیروهای خارجی در سوریه، چه سربازان روسی و چه آمریکایی، حمایت نمی‌کند.» این سخنان از زبان این وزیر خارجه- که پیش‌تر شخصیتی امنیتی بوده است- در شرایطی مطرح می‌شود که نیروهای تحت حمایت ترکیه بخش‌هایی از شمال سوریه را در اشغال دارند و ترکیه به بهانه مبارزه با کُردها وقت و بی‌وقت خود را داخل در مسائل سوریه می‌کند. (در انتهای این گزارش به این مطلب بیشتر خواهیم پرداخت.) بگذریم از اینکه تروریست‌های مدعی آزادی سوریه به رهبری گروه «هیئت تحریرالشام» نیز سر در آخور «میت» یا همان سازمان اطلاعات ملی ترکیه دارند! وضعیت شمال سوریه همواره تحت شعاع تصمیمات آنکاراست. کار به جایی رسیده است که برخی از کارشناسان سخن از این می‌گویند که «ترکیه در حال بازتولید سیستم قیمومیت بریتانیا و فرانسه در سوریه» است.

اما سمت دیگری از خاک سوریه! پایگاه‌های نظامیان آمریکایی در مناطق شمال‌شرق و جنوب‌شرق این کشور متمرکز است و میادین نفتی و گازی در شمال‌شرق سوریه نیز در کنترل نظامیان آمریکایی است. حالا هم که خبر می‌رسد اولین کاروان نظامی آمریکا به سوریه پس از سقوط حکومت «بشار اسد» وارد شده است. منابع آگاه اعلام کردند که نیروهای آمریکایی عملیات گسترده‌ای را برای انتقال عناصر ویژه خود از پایگاه الحریر نزدیک اربیل عراق به الحسکه سوریه آغاز کرده‌اند.

اقتصاد سیاسی ناترازی‌ها

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «حامی سرسخت نتانیاهو در آلمان کشتار کرد» نوشت: یک پزشک عربستانی که از ۲۰۰۶ در آلمان است و خود را ضداسلام و حامی سرسخت اسرائیل و نتانیاهو معرفی می‌کرد با خودرو به جمعیت حاضر در بازار کریسمس زد و چندین نفر را کشت و ۲۰۰ نفر را نیز زخمی کرد.

مقامات آلمانی اعلام کردند که بر اثر حمله تروریستی عصر جمعه که با زیرگیری با خودرو در بازار سال نو (میلادی) در شهر «مگدبورگ» در شرق این کشور انجام شد، دو نفر کشته و حدود ۸۰ تن زخمی شدند. در حالی که رسانه‌ها در وهله اول شمار کشته‌ها را ۱۱ نفر و تعداد زخمی‌ها را ۸۰ نفر اعلام کرده بودند، دیروز اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در جریان تشریح این حمله تروریستی گفت: «در حادثه رانندگی در بازارچه کریسمس، پنج نفر کشته و بیش از ۸۰ تن زخمی شدند. این جنایتی هولناک و وحشیانه است، با تمام قدرت قانون پاسخ خواهیم داد. حادثه مگدبورگ نشان می‌دهد باید انتظار حوادث بدتر را داشت.» وی با اعلام اینکه «این حادثه برای مدت طولانی در خاطره ما حک خواهد شد»، بیان کرد: «در حال بررسی پیشینه عامل حادثه هستیم و تمام منابع را برای انجام این کار فراهم می‌کنیم.» فرانک والتر اشتاین‌مایر، رئیس‌جمهور آلمان هم گفت که انتظار برگزاری یک کریسمس آرام، به‌طور ناگهانی از بین رفت.

اقتصاد سیاسی ناترازی‌ها

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «تاد و مات» را برگزید و نوشت: مقاومت یمن با وارد کردن یک ضربه کاری دیگر به قلب اسرائیل، پاسخی محکم به رویکرد رژیم صهیونیستی برای توسعه حملات تجاوزکارانه به فلسطین و کشورهای عربی داد. در عین حال دور جدید حملات ارتش یمن به عمق راهبردی فلسطین اشغالی با موشک مافوق صوت هایپرسونیک موسوم به «فلسطین ۲» ضمن آشکار کردن ناکارآمدی سامانه‌های پدافندی پرطمطراق اسرائیلی و آمریکایی، هشداری آشکار خطاب به شیخ‌نشین‌های عرب صادر کرد که نمی‌توانند با خیانت‌های خود پشت این سامانه‌های کذایی پنهان شوند. صبح دیروز ارتش یمن با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد یک هدف نظامی را در منطقه یافای اشغالی (تل‌آویو) با موشک بالستیک مافوق صوت «فلسطین ۲» هدف قرار داده است. سرلشکر یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن خطاب به رسانه‌ها گفت: «موشک هایپرسونیک با دقت به هدف در یافا اصابت کرد و سامانه‌های پدافندی رژیم صهیونیستی در رهگیری آن ناکام ماندند. با عملیات منحصربه‌فرد یافا به مردم خود که به میدان‌ها آمده و خواستار رویارویی با دشمن صهیونیست هستند، درود می‌فرستیم.»

وی در پایان بیانیه خود با درود بر رزمندگان مقاومت غزه و عملیات‌های قهرمانانه آن‌ها تأکید کرد: «عملیات نیروهای مسلح یمن تا زمانی که تجاوزات دشمن صهیونیست ادامه دارد و محاصره نوار غزه متوقف نشود، ادامه خواهد یافت. عملیات ما در یافا در راستای حمایت از ملت مظلوم فلسطین انجام شد». پیش‌تر ارتش صهیونیستی حمله ترکیبی پهپادی-موشکی به تل‌آویو را تأیید اما فقط به زخمی شدن دو نفر اعتراف کرده بود. بر اساس گزارش‌های اولیه رسانه‌های عبری و تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، یک فروند موشک بالستیک مافوق صوت در نخستین ساعات بامداد شنبه با پشت سر گذشتن لایه‌های مختلف سامانه‌های پدافندی اسرائیلی شامل گنبد آهنین و حیتس (پیکان) به یک محوطه عمومی در قلب تل‌آویو اصابت کرد و باعث تخریب چندین ساختمان پیرامون شد که در نتیجه آن به گزارش سازمان ستاره داوود رژیم صهیونیستی دست‌کم ۱۸ صهیونیست زخمی شدند.

چنانکه در تصاویر منتشر شده دیده می‌شود، موشک یمنی که به‌صورت عمودی و با سرعتی فوق‌العاده زیاد از آسمان تل‌آویو فرود می‌آمد با واکنش ناکام ۲ موشک سامانه حیتس (موسوم به آرو یا پیکان) در ارتفاع پایین مواجه شد. البته هر ۲ موشک رهگیر بدون هیچ نتیجه‌ای در هوا منفجر شدند. سپس در آخرین تلاش ناکام، حیثیتی‌ترین واحد پدافندی صهیونیست‌ها که وظیفه حفاظت از حریم هوایی مرکزیت اداری و اقتصادی رژیم را برعهده دارد، در لحظات آخر از سر ناامیدی دو موشک تامیر به سمت سفیر یمنی که نفیرکشان پایین می‌آمد شلیک کرد اما آنها هم به خاطر سرعت زیاد موشک «فلسطین ۲» جا ماندند و احتمالاً آنها هم به مناطقی در داخل تل‌آویو برخورد کردند.

اقتصاد سیاسی ناترازی‌ها

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «آلودگی قرمز اینترنت» را برگزید و نوشت: همه چیز آلوده است؛ از هوا تا اینترنت. در حال حاضر نه‌تنها هوایی که تنفس می‌کنیم، بلکه همین اینترنتی که نداریم و منتش بر سرمان است نیز تمام سیستم‌های ما را آلوده کرده است. آلودگی اینترنت در ایران به دلیل استفاده گسترده از فیلترشکن‌ها به یکی از نگرانی‌های جدی در حوزه فناوری و امنیت سایبری تبدیل شده است.

محدودیت‌های گسترده در دسترسی به اینترنت و فیلترینگ گسترده پلتفرم‌های محبوب، کاربران ایرانی را به استفاده از ابزارهای دور زدن این محدودیت‌ها، مانند VPNها و فیلترشکن‌ها سوق داده است. اگرچه این ابزارها راهی برای دسترسی به خدمات اینترنتی محدودشده ارائه می‌دهند، اما پیامدهای منفی گسترده‌ای برای زیرساخت‌های اینترنتی، امنیت کاربران و حتی حریم خصوصی آنها به همراه دارند. فیلترشکن‌ها به‌عنوان ابزاری برای دور زدن محدودیت‌ها، ترافیک اینترنت را از طریق سرورهای ناشناخته و اغلب خارجی هدایت می‌کنند.

این فرایند نه‌تنها باعث افزایش تأخیر و کاهش کیفیت دسترسی به اینترنت می‌شود، بلکه مشکلات زیرساختی گسترده‌ای نیز برای شبکه اینترنت ملی ایجاد کرده است. در کنار آن، عده‌ای پا روی گردن دولت گذاشته‌اند که نباید به اینترنت دست بزنی و حتی برخی از گروه‌های رادیکال مدعی می‌شوند پزشکیان در قبال تعویق اجرای قانون عفاف و حجاب، بی‌خیال اینترنت شد. این در حالی است که اینجا چالش‌های زیادی وجود دارد؛ نه هوا هست، نه مترو درست و درمان است و نه پله‌برقی‌ها، نه اقتصاد دقیق کار می‌کند و نه اینترنت داریم. بااین‌حال، به‌عنوان شهروندِ مسئول، همه از ما انتظار دارند قانون را به خوبی رعایت کنیم و ما به خوبی قانون را رعایت می‌کنیم چون مجبوریم، اما آن‌ها وظایفشان را انجام نمی‌دهند چون احتمالاً مجبور نیستند.

اقتصاد سیاسی ناترازی‌ها

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود با تیتر «متهمان اصلی و فرعی خاموشی‌ها» نوشت: قطعی‌های مکرر برق در هفته‌های اخیر، بازار شایعات در خصوص ریشه‌یابی دلایل خاموشی‌ها را داغ کرده است. استخراج رمزارز یکی از متهمان اصلی خاموشی به‌ویژه به دنبال رشد قیمت این ارزهای دیجیتال بوده است. در بازه زمانی یک‌ساله بهای شش ارز مهم و مشهور دیجیتال بین ۵۰ تا ۲۶۱ درصد رشد کرده که انگیزه بسیار زیادی برای استخراج‌کنندگان ایجاد کرده است. در یک سال گذشته نیز ظاهراً این موضوع روی توسعه فعالیت مزارع رمزارز قانونی و غیرقانونی اثر گذاشته است. بدون تردید در فضایی که بهای انرژی ارزان است و نظارت سازنده‌ای بر مصرف وجود ندارد، اقدامات غیرقانونی نیز تقویت می‌شود و نمود آن در پلمب مزارع مخفی استخراج رمزارز دیده می‌شود. اما به گفته کارشناسان، روند صعودی استخراج رمزارزها را نباید عامل اصلی بروز کسری ۲۰ هزار مگاواتی در تأمین برق کشور دانست.

کارشناسان ناکارآمدی در روند سیاست‌های حاکم بر حوزه انرژی از جمله نبود امکان ذخیره‌سازی انرژی برق و گاز در دوره‌های کم‌باری مصرف و همچنین عملکرد دولت سیزدهم در نیمه نخست امسال در ذخیره‌سازی گازوئیل را در این فقره مؤثر می‌دانند. ضمن اینکه عدم‌تخصیص گاز را متهم اصلی بروز این کاستی‌ها عنوان می‌کنند. در این میان مدیران وزارت نیرو، افت ۷ درصدی گاز تخصیص‌یافته به نیروگاه‌های کشور در ۹ ماهه امسال را عامل بروز این ناترازی عنوان کرده و تاکید دارند که سوخت مایع اختصاص‌یافته به نیروگاه‌ها در چهار ماه ابتدایی امسال افزایشی بوده، اما امکان جبران کسری گاز تحویلی به نیروگاه‌ها، مهیا نشده است. در واقع عامل اصلی بحران کنونی برق و گاز در کشور، به افت ۵ میلیارد مترمکعبی گاز تحویلی به نیروگاه‌ها و کاهش ۲ میلیارد لیتری در تحویل سوخت گازوئیل به این بخش نسبت داده می‌شود و استخراج رمزارز نقش کمتری نسبت به این عوامل در بروز خاموشی‌های گسترده در سطح خانه‌ها و صنایع دارد.

اقتصاد سیاسی ناترازی‌ها

کد خبر 821907

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.