از اصالت تا تقلید؛ بررسی تأثیرات نماهای واراداتی بر فضاهای شهری

نمای ساختمان‌ها با توجه به جنبه بصری آن، تأثیر زیادی در ابعاد شهر خواهد داشت، بنابراین توجه به آن، در واقع توجه به هویت شهر است؛ استفاده از نماهای مدرن می‌تواند بر روی نماهای اصیل و سنتی یک منطقه سایه بیندازد و تأثیرات متعددی بر هویت فرهنگی و معماری آن منطقه بگذارند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سیما و منظر شهرها و آنچه به‌عنوان جنبه‌های کالبدی به دید شهروندان می‌آید، هویت شهر را در ذهن آن‌ها رقم می‌زند؛ نوآوری در طراحی و معماری ساختمان‌ها مفید است، اما باید با ساختمان‌های اطراف هماهنگ باشد و از سبک و سیاق اصولی پیروی کند.

این در حالی است که با گذر از معماری سنتی حاکم در شهرها، امروزه دسترسی به مصالح گوناگون برای ساخت‌وساز، همچنین پیرایش گونه‌های معماری ساخته شده، ناگزیر جلوه‌های بصری ناهماهنگی را خلق کرده‌اند که با افزایش ساخت‌وسازها در حال پیشروی است.

«نما» به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های ساختمان تلقی می‌شود و فرصتی برای نمایش هویت سازه فراهم می‌کند، همچنین نخستین خط دفاعی در برابر عوامل محیطی از جمله باران، برف، باد، یخبندان، خورشید و سایر موارد تأثیرگذار بر سازه محسوب می‌شود، از این‌رو بسیار مهم است که نمای ساختمان به‌گونه‌ای اجرا شود که آن را از این تهدیدها محافظت کند و به کاهش مصرف انرژی، هزینه‌های نگهداری و احساس آرامش ساکنان کمک کند.

طبق نظر برخی کارشناسان، نمای ساختمان‌ها تأثیرات روانی نیز دارد، زیرا با فضای عمومی همبستگی دارد و می‌تواند فضای داخلی ساختمان را نشان دهد، از این‌رو به جرئت می‌توان گفت که نمای ساختمانی عنصری است که به‌طور کلی شخصیت بنا را بیان می‌کند، همچنین مسئولان دریافته‌اند که صلاح مردم، مطابق با نظر متخصصان است، اما اقتصاد بسازوبفروش‌ها، سلایق و آنچه مُد را حمایت می‌کند، ذائقه مردم را شکل می‌دهد.

اهمیت نمای ساختمان‌ها، زمانی آشکار می‌شود که متعلق به هویت شهر و هماهنگ با آن باشد و در نتیجه می‌تواند به‌راحتی با همه شهروندان و مردمی که به‌عنوان گردشگر از شهر بازدید می‌کنند، ارتباط برقرار کند؛ بنابراین واضح است که وقتی قرار باشد در شهر توسعه‌ای اتفاق بیفتد، باید با احترام به سبک معماری و ساختمان‌های قدیمی و فرهنگ ساخت‌وساز قدیم، ساخت‌وسازهای جدید شکل گیرد که این موضوع تا حد زیادی در معماری ساختمان‌های اصفهان رعایت شده است.

طراحی نمای متفکرانه با کاهش مصرف انرژی، بهینه‌سازی کیفیت محیط داخلی، ارتقای یکپارچه‌سازی انرژی‌های تجدیدپذیر، صرفه‌جویی در آب و در نظر گرفتن اثرات چرخه عمر مواد، به پایداری کلی ساختمان کمک می‌کند، همچنین انتخاب رنگ‌ها با بازتابندگی مناسب در نماها می‌تواند در مدیریت حرارت و نور خورشید تأثیر بسزایی داشته باشد.

از اصالت تا تقلید؛ بررسی تأثیرات نماهای واراداتی بر فضاهای شهری

لزوم تطابق نمای ساختمان‌ها با هویت تاریخی شهر اصفهان

محمد نورصالحی، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در این‌باره به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: مقررات ملی در مورد نماسازی و دیگر اجزا ساختمان الزاماتی دارد که تمام شهروندان ملزم به رعایت آن هستند تا بتواند در پایداری انرژی و پایداری ساختمان کمک کند.

وی می‌افزاید: به‌صورت تدریجی به این سمت پیش می‌رویم که در تمام اجزای ساختمان به‌ویژه نمای آن، مقررات ملی رعایت شود تا به ذخیره انرژی در ساختمان کمک کند.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید می‌کند: ساختمان‌های که در معابر و بافت‌های تاریخی اصلی ساخته می‌شود، باید مورد تأیید معاونت شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان باشد؛ معماران در اصفهان مجاز نیستند که هر نمایی را برای ساختمان‌های شهر طراحی کنند.

معماران در اصفهان مجاز نیستند که هر نمایی را برای ساختمان‌های شهر طراحی کنند

نورصالحی با بیان اینکه نمای ساختمان‌ها اهمیت بسزایی در حفظ انرژی پایدار دارد، می‌گوید: نخستین اهمیت نماها در منظر شهری نمایان می‌شود، از این‌رو با توجه به هویت تاریخی اصفهان که یک شهر با هویت فرهنگی و تاریخی است، انتظار می‌رود که نماهای ساختمان هویت‌بخش و متناسب با پیشینه شهر باشد.

وی اضافه می‌کند: نماهای هویت‌بخش هیچ منافاتی با فناوری‌های روز و استفاده از مصالح جدید ندارد و به این معنا نیست که همواره باید از آجر استفاده کنیم، همچنین با طرح‌های جدید نیز می‌توانیم اصالت شهر را حفظ کنیم.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان می‌کند: فرهنگ به‌کارگیری روش‌های نو و پیاده‌سازی مقررات ملی در تمام کشور و شهر اصفهان اعمال می‌شود، اما نیازمند دقت و نظارت ویژه سازمان نظام مهندسی، وزارت راه و شهرسازی و شهرداری را نیازمند است.

نورصالحی می‌گوید: حفظ سیما و منظر با هویت و تاریخی اصفهان یک اصل مهم است که مورد تأیید بیشتر شهروندان و متخصصان است، همچنین سازندگان باید پایبند به حفظ هویت شهر باشند.

از اصالت تا تقلید؛ بررسی تأثیرات نماهای واراداتی بر فضاهای شهری

کمیته سیما و منظر شهرداری اصفهان برای بررسی نمای ساختمان‌ها در کمتر شهری وجود دارد

وحید مهدویان، مشاور و دستیار شهردار اصفهان در امور شهرسازی و معماری شهری در این باره به خبرنگار ایمنا می‌گوید: یکی از جلوه‌های شهر سیما و منظر و نمای ساختمان‌ها است که تأثیر بسزایی در چهره شهر اصفهان دارد، در این راستا همایش‌ها و اجلاس‌های متعددی برگزار شده که جنبه علمی و تخصصی داشته است.

وی با بیان اینکه با راه‌اندازی کمیته سیما و منظر برای بررسی نمای ساختمان‌ها، در حال حاضر دغدغه نما را در شهروندان به‌وجود آوردیم و آن‌ها نیز اهمیت این موضوع را پذیرفتند، می‌افزاید: در حال حاضر این کمیته فعال است، در حالی که نظیر آن در کمتر شهری وجود دارد.

مشاور و دستیار شهردار اصفهان در امور شهرسازی و معماری شهری اظهار می‌کند: سال ۱۳۸۹ ضابطه اجرای نمای ساختمان استفاده از ۷۰ درصد آجر بود که کمیته سیما و منظر راه‌اندازی و ضوابطی بر اساس جلسات برگزار شده با سازمان نظام مهندسی و انجمن شهرسازان پس از شش ماه در نظر گرفته شد.

مهدویان خاطرنشان می‌کند: در گام نخست مصوبه شورای اسلامی شهر در رابطه با کمیته سیما و منظر دریافت شد و پس از آن نیز سال ۱۳۹۰، در ضوابط طرح تفصیلی فصلی تحت ضوابط عنوان سیما و منظر در نظر گرفته شد.

از اصالت تا تقلید؛ بررسی تأثیرات نماهای واراداتی بر فضاهای شهری

به گزارش ایمنا، نماهای وارداتی می‌توانند هم فرصت‌هایی برای نوآوری و تنوع ایجاد کنند و هم چالش‌هایی برای حفظ هویت فرهنگی و معماری یک منطقه به همراه داشته باشند. بنابراین، مدیریت صحیح این فرآیندها ضروری است تا تعادل بین نوآوری و حفظ میراث برقرار شود.

هر شهری در برایند سیما و منظر خود هویتی کسب می‌کند، زیرا تمام شهرها دارای یک هویت هستند، اما از حدود ۱۰۰ سال پیش تاکنون که سبک‌های ساختمان‌سازی شهرها تحت تفکرات تکنولوژیک و مواجه‌های فرهنگی با بیرون اتفاق افتاده، چهره شهرها تغییر کرده است.

در حال حاضر کش و قوس بین خواسته متخصصان، شهروندان و آنچه مسئولان تصمیم‌گیری می‌کنند، درباره نمای ساختمان‌ها مطرح است و به نظر می‌رسد رعایت اصول و ضوابط در این راستا می‌تواند کارساز باشد.

کد خبر 820782

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.