حقوق زنان در اروپا پایین‌تر از مردان است

زنان در اروپا با نابرابری‌های اساسی در دسترسی به کار، پیشرفت، دستمزد و پاداش‌ها روبه‌رو هستند. لوکزامبورگ تنها کشوری است که در آن حقوق دریافتی زنان بیشتر از مردان است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، نابرابری جنسیتی در بازار کار اروپا یک چالش مهم است که با وجود پیشرفت‌هایی که در سال‌های اخیر حاصل شده است، همچنان وجود دارد. شکاف دستمزد جنسیتی، نرخ اشتغال کمتر زنان و سهم پایین آن‌ها در مناصب مدیریتی از جمله مسائلی است که اتحادیه اروپا در تلاش برای بهبود آن‌هاست.

اطلاعات تازه‌ای که کمیسیون اروپا ارائه کرده است نشان می‌دهد که در دوره ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲، شکاف دستمزد جنسیتی در اتحادیه اروپا ۳.۷ درصد کاهش یافته است، با این حال، این پیشرفت به‌نسبت کند بوده است و همچنان شکاف قابل‌توجهی در بخش‌های مختلف اقتصادی و مناطق مختلف اروپا مشاهده می‌شود که نیازمند توجه بیشتر است.

مردان اروپایی چقدر بیشتر از زنان درآمد دارند؟

نابرابری جنسیتی در دستمزدها در سال‌های اخیر به میزان فزاینده‌ای مورد بحث قرار گرفته است. شکاف دستمزد جنسیتی شاخص چشمگیری است که تفاوت بین متوسط درآمد ناخالص ساعتی مردان و زنان را نشان می‌دهد و به‌عنوان درصدی از متوسط درآمد ناخالص ساعتی مردان بیان می‌شود. این شاخص تحصیلات، سن، ساعات کار یا نوع شغل را در نظر نمی‌گیرد.

بر اساس این شاخص، در سال ۲۰۲۲، میانگین شکاف جنسیتی در اتحادیه اروپا ۱۲.۷ درصد بود و به بیان دیگر، زنان به‌طور متوسط ۱۲.۷ درصد کمتر از مردان در هر ساعت درآمد داشتند و به‌طور خلاصه، زنان باید ۱.۵ ماه بیشتر کار کنند تا این تفاوت را جبران کنند. چندین کشور شکاف درآمدی بیش از ۱۷ درصد را تجربه کردند؛ برای مثال استونی با ۲۱.۳ درصد بالاترین شکاف دستمزد جنسیتی را داشت، به‌دنبال آن اتریش با ۱۸.۴ درصد، سوئیس و چک هر دو ۱۷.۹ درصد در فهرست کشورهایی با بیشترین نابرابری درآمد جنسیتی قرار داشتند.

لوکزامبورگ تنها کشوری بود که عدد شکاف درآمدی منفی ۰.۷ درصد داشت، به این معنی که زنان این کشور ۰.۷ درصد بیشتر از مردان درآمد داشتند. ایتالیا، رومانی و بلژیک از جمله کشورهایی بودند که کمترین شکاف دستمزد جنسیتی را با نرخ کمتر از ۵ درصد داشتند.

حقوق زنان فقط در یک کشور اروپایی بالاتر از مردان است


آیا شکاف دستمزد جنسیتی در اروپا در حال کاهش است؟

یکی از اهداف کمیسیون اروپا کاهش شکاف دستمزد جنسیتی در کشورهای عضو است و بهبودهای اندکی نیز حاصل شده است. بین سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۲۲، شکاف دستمزد جنسیتی در اتحادیه اروپا از ۱۶.۴ درصد به ۱۲.۷ درصد رسید و ۳.۷ درصد کاهش پیدا کرد. با این حال در شش کشور شامل اسلوونی، لتونی، لهستان، مالت، سوئیس و لیتوانی، شکاف دستمزد جنسیتی بین ۰.۱ تا ۳.۷ درصد افزایش یافت.

اسپانیا با ۱۰ درصد کاهش بیشترین بهبود را در شکاف دستمزد جنسیتی ثبت کرد، به‌دنبال آن استونی با ۸.۶ درصد، ایسلند با ۸.۴ درصد و لوکزامبورگ با ۷.۶ درصد قرار داشتند. آلمان و انگلیس نیز به ترتیب با کاهش ۵ و ۴.۷ درصدی، بهبود قابل‌توجهی داشتند.

شکاف دستمزد جنسیتی در بخش خصوصی بیشتر است

طبق داده‌های آژانس اتحادیه اروپا یوروستات، در سال ۲۰۲۲، شکاف جنسیتی در ۲۱ کشور از ۲۴ کشور اروپایی در بخش خصوصی بیشتر از بخش عمومی بود، این امر به این دلیل است که دستمزد در بخش عمومی توسط سیستم‌های شفاف دستمزد تعیین می‌شود که به‌طور یکسان برای زنان و مردان اعمال می‌شود.

شکاف جنسیتی حقوق پرداختی بخش عمومی در قبرس منفی ۰.۲ درصد بود که نشان می‌هد این کشور به زنان بیشتر از مردان حقوق پرداخت می‌کند. با این وجود بیشترین تفاوت بین بخش عمومی و خصوصی نیز در این کشور و با میزان ۱۹.۷ درصد ثبت شده است. زنان در بخش خصوصی آلمان نیز ۱۲.۷ درصد کمتر از مردان درآمد دارند.

حقوق زنان فقط در یک کشور اروپایی بالاتر از مردان است

چرا زنان کمتر درآمد دارند؟

شکاف دستمزد جنسیتی فراتر از مسئله پرداخت برابر برای کار برابر است؛ این موضوع نابرابری‌های گسترده‌ای را در برمی‌گیرد که زنان در دسترسی به کار، پیشرفت و پاداش‌ها با آن روبه‌رو هستند. دلایل اصلی کمیسیون اروپا برای این تفاوت را می‌توان به شرح زیر دسته‌بندی کرد.

تفکیک‌بخشی: حدود ۲۴ درصد از شکاف دستمزد جنسیتی به حضور بیش از حد زنان در بخش‌های کم‌درآمد همچون مراقبت، سلامت و آموزش مرتبط است.

ساعات کاری: در سال ۲۰۲۲، ۲۸ درصد از زنان در اتحادیه اروپا به‌صورت پاره‌وقت کار می‌کردند، در حالی که این رقم برای مردان ۸ درصد بود.

نرخ اشتغال: زنان نسبت به مردان تحصیل‌کرده‌تر اما به‌میزان کمتری شاغل هستند.

سهم زنان در مناصب مدیریتی

سهم زنان در مناصب مدیریتی همچنان پایین است. در سال ۲۰۲۲، سهم زنان در مناصب مدیریتی در هیچ کشور عضو اتحادیه اروپا بیشتر از ۵۰ درصد نبود. لتونی (۴۶ درصد)، لهستان و سوئد (هر دو ۴۳ درصد) بالاترین سهم را داشتند، در حالی که قبرس (۲۱ درصد)، لوکزامبورگ (۲۲ درصد) و هلند (۲۶ درصد) کمترین نسبت‌ها را ثبت کردند.

کد خبر 820136

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.