به گزارش خبرگزاری ایمنا، فروش آنلاین طلا یکی از جنبههای نوین تجارت الکترونیک است که در سالهای اخیر با رشد چشمگیری روبهرو شده است، این نوع خرید و فروش به خریداران این امکان را میدهد که بدون نیاز به حضور فیزیکی در فروشگاههای طلا، از طریق وبسایتها و پلتفرمهای آنلاین، طلا و جواهرات خود را خریداری کنند؛ در حالی که این شیوه خرید برای بسیاری از افراد به دلیل سهولت و دسترسی راحت، جذاب به نظر میرسد، اما همزمان معضلات و چالشهای جدی نیز در این زمینه وجود دارد که میتواند موجب نگرانیهای زیادی برای خریداران شود.
یکی از اصلیترین مشکلات فروش آنلاین طلا، خطراتی همچون کلاهبرداری و تقلب است، که بسیاری از خریداران به دلیل نبود امکان مشاهده واقعی کالا در معرض دریافت طلا یا سکههای تقلبی، بیکیفیت یا حتی سرقتی قرار میگیرند، همچنین به دلیل اینکه در فضای آنلاین هویت خریدار و فروشنده به طور کامل شفاف نیست، احتمال وقوع جرایمی همچون پولشویی نیز افزایش مییابد، این در حالی است که در خرید حضوری میتوان اطمینان حاصل کرد که کالا از فروشنده معتبر و شناختهشده خریداری میشود، از دیگر مشکلات فروش آنلاین طلا ناممکن بودن لمس و بررسی واقعی کالا است.
خرید و فروش طلای آنلاین علاوه بر چالشها و مخاطراتی که به همراه دارد، مزایای از جمله امکان مقایسه قیمتها و مشاهده نظرات کاربران درباره محصولات است، این امر به خریداران کمک میکند تا با اطلاعات کاملتر و دقیقتری اقدام به خرید کنند.
از سوی دیگر، خرید آنلاین این امکان را فراهم میکند تا بدون نیاز به حضور فیزیکی در فروشگاهها و در هر زمانی از شبانهروز، محصولات موردنظر خود را تهیه کرد، این مزیت بهویژه در دوران پاندمی کرونا که رفتوآمدها محدود شده بود، به خوبی مشهود بود، با این حال خرید آنلاین طلا و جواهرات بدون چالش نیست، یکی از بزرگترین مشکلات در این زمینه، خطر تقلب و کلاهبرداری است.
با این حال برخی از خریداران و فروشندگان ممکن است از این بستر برای انجام فعالیتهای غیرقانونی و انتقال پولهای نامشروع استفاده کنند، به منظور جلوگیری از این مشکلات، خریداران باید دقت ویژهای به نماد اعتماد الکترونیک، مجوزهای قانونی فروشگاههای آنلاین و نیز نظرات و تجربیات دیگر کاربران داشته باشند، همچنین انجام خرید از فروشگاههای معتبر و دارای سابقه خوب در بازار میتواند به کاهش این مخاطرات کمک کند، قوانین و مقررات شفاف و سختگیرانه از سوی دولت و نهادهای نظارتی نیز نقش مهمی در افزایش امنیت خرید و فروش آنلاین طلا و جواهرات ایفا میکند.
رشد تقاضا، برای طلاهای آب شده آنلاین
کیومرث امیریان، ریاست کمیسیون تخصصی طلا، جواهر و نقره اتاق اصناف ایران به خبرنگار ایمنا میگوید: در خصوص طلای آنلاین، باید بگویم که ما در زمینه مصنوعات طلا و جواهر، محصولات ساخته شدهای داریم که سالهاست تولید میشوند، این محصولات به صورت آنلاین در فضای مجازی به فروش میرسند و از اتحادیهها پروانه کسب دریافت کردهاند، همچنین این مصنوعات به مشتریان تحویل داده میشوند و این روند مدتهاست که مرسوم است، اما اتفاق جدیدی که به تازگی رخ داده، فروش طلاهای آب شده به صورت آنلاین است؛ این موضوع چند سال پیش آغاز شد و اکنون با تقاضای بیشتری روبهرو است و این تقاضا از سوی افرادی است که دارای سرمایههای کوچک هستند و میخواهند پول خود را در جایی امن سرمایهگذاری کنند تا از بین نرود.
وی میافزاید: تجارت الکترونیک در حال گسترش است و ایران نیز نمیخواهد از این جریان عقب بماند، در این راستا همکاران در صنف طلا و جواهر در حال فعالیت هستند، البته این کار نیازمند رعایت قوانین و ضوابط خاصی است تا تضمین شود طلای فروخته شده، طلای فیزیکی است و نه طلای تقلبی مشتری باید طلای خریداری شده را دریافت کند و هیچگونه تقلبی نباید در کار باشد، اعتبار صنف طلا و جواهر باید حفظ شود و در این راستا ضوابط مربوطه به زودی تکمیل و اعلام خواهد شد.
اطمینان از اعتبار سایتهای فروش طلا
ریاست کمیسیون تخصصی طلا، جواهر و نقره اتاق اصناف ایران تصریح میکند: برای اطمینان از اعتبار سایتهای فروش طلا، باید توجه کرد که سایت یا صفحه فروشنده مجوز اتحادیه و نمادهای مربوطه را داشته باشد، همچنین مشتریان باید هنگام خرید فاکتور دریافت کنند تا در صورت بروز مشکل بتوانند از فروشنده شکایت کنند، حال اتحادیه فضای مجازی و کسب و کارهای آنلاین در این زمینه نظارت دارند و شکایات را پیگیری میکنند. به طور روزانه یا هفتگی، سایتها و پیجهای مجاز رصد و بازدید میشوند تا از فعالیتهای غیرمجاز جلوگیری شود.
امیریان خاطرنشان میکند: مشتریان باید دقت کنند که سایتهای معتبر دارای نماد اعتماد، پروانه کسب و مجوزهای لازم باشند، در غیر این صورت از خرید پرهیز کنند، همچنین در خرید طلاهای آنلاین، طلاهای آب شده بیشتر در معرض تقلب قرار دارند، در حالی که مصنوعات ساخته شده توسط مغازهداران به طور معمول دارای فاکتور و مشخصات معتبر هستند.
وی درباره مشکلات موجود در بازار طلا میگوید: در حال حاضر مشکلاتی همچون فروش طلاهای تقلبی، طلاهای دست دوم و حتی تولیدات غیرمجاز وجود دارد، برخی کارگاههای زیرزمینی مشغول تولید طلای تقلبی هستند که به مغازهداران فروخته میشود، این مسائل موجب بروز مشکلاتی برای مغازهداران نیز شده است، چرا که آنها بدون اطلاع از تقلبی بودن طلاها، آنها را به مشتریان خود میفروشند.
نظارت اتحادیها بر بازار طلا
ریاست کمیسیون تخصصی طلا، جواهر و نقره اتاق اصناف ایران ادامه میدهد: اتحادیهها در حال نظارت دقیق بر این مسائل هستند و هرگونه شکایتی که در این زمینه به وجود آید، پیگیری خواهد شد، خریداران باید دقت کنند که از منابع معتبر خرید کنند تا از بروز مشکلات قانونی یا مالی جلوگیری شود.
امیریان اظهار میکند: توصیهام به خریداران طلا، بهویژه طلاهای آب شده این است که قبل از خرید، از معتبر بودن فروشنده اطمینان حاصل کنند، لازم است که صفحه اول سایت یا صفحه فروشنده شامل مجوز اتحادیه، نماد اعتماد و درگاههای معتبر باشد، با این کار خریداران میتوانند با آرامش و اطمینان خرید خود را انجام دهند.
مشکلات فروش طلای آنلاین
پرویز محمدی، کارشناس ارشد طلا به خبرنگار ایمنا میگوید: فروش آنلاین طلا در حال حاضر با مشکلاتی روبهرو است، یکی از این مشکلات این است که مردم به دلیل اینکه اجرت روی کارت طلا یا سکهای که میخرند کمتر است، معاملات را خودشان در فضای مجازی انجام میدهند، در این معاملات افراد یکدیگر را نمیشناسند و در گروههای تلگرامی خرید و فروش طلا یا سکه به قیمت طلا خام با درصدی کم انجام میدهند، این نوع معاملات میتواند دو مشکل اساسی ایجاد کند، یکی احتمال دارد طلا یا سکه تقلبی، سرقتی یا غیر بانکی باشد؛ دوم، ممکن است درگیر مسائل پولشویی شوند که مواردی از این دست در پروندههای قضائی وجود دارد، همچون در یک زمان فردی طلا را به شخصی فروخته که پول را از حساب شخص دیگری هک کرده و به حساب فروشنده واریز کرده است، بعد از تحویل طلا، مشخص میشود که پول از حسابی غیرقانونی آمده و فروشنده دچار مشکل میشود.
وی میافزاید: از دیگر مشکلاتی که به سایتهای خرید و فروش طلا و سکه آنلاین مربوط میشود، نماد اعتماد الکترونیک است که به نظر میرسد قانونی عمل میکنند. این سایتها از لحاظ پولشویی مشکلی ندارند، اما هنگامی که شما طلا یا سکه از این سایتها میخرید، نمیتوانید جنس را مشاهده کنید، بهطور معمول یک عکس به شما نشان میدهند که ممکن است واقعی نباشد، برای مثال ممکن است سکهای با قیمت پایینتر به شما نشان دهند که پس از تحویل متوجه شوید آن چیزی نبوده که در عکس دیدهاید، همچنین ممکن است شما یک سرویس طلا با کیفیت عالی ببینید، اما پس از خرید متوجه شوید که سرویس تحویلی ایراد دارد یا کیفیتش پایینتر از آن چیزی است که به شما نشان داده شده است، برخی از سایتها تخفیفهای زیادی نیز ارائه میدهند که در واقع قیمتها را ابتدا بالا میبرند و سپس تخفیف میدهند، به طوری که مشتری در نهایت متوجه میشود که قیمت خرید از بازار گرانتر بوده است.
قیمتهای دستکاری شده و تخفیفهای کاذب
کارشناس ارشد طلا تصریح میکند: خرید از فروشندگان باتجربه و مجوز دار اتحادیه امنیت بیشتری دارد، در این صورت اگر مشکلی پیش آید، میتوان به اتحادیه مراجعه و شکایت کرد، اما در خرید آنلاین این فرایند پیچیدهتر است و به راحتی نمیتوان پیگیری کرد، خرید حضوری به علت رو در رو بودن با فروشنده هم موجب اطمینان بیشتری میشود.
محمدی خاطر نشان میکند: با توجه به رکود بازار طلا و سکه و رشد فروشهای اینترنتی این روند ممکن است مشکلاتی برای اقتصاد به همراه داشته باشد، طبق پیشبینیها، اگر کسبوکارهای طلا و سکه به صورت فیزیکی تعطیل شوند، میلیونها نفر در این صنعت تحت تأثیر قرار میگیرند.
وی ادامه میدهد: در حالی که فروش آنلاین طلا ریسکهایی دارد، اما این روند در حال گسترش است و افراد به راحتی نمیتوانند پیگیری قانونی انجام دهند، خرید طلا و سکه، به دلیل مقادیر بالا و ریسک بیشتر، توصیه میشود که به صورت حضوری خرید انجام شود.
کارشناس ارشد طلا تاکید میکند: هنگام خرید طلای زینتی که به دلیل قیمت بالا و حساسیتهای خاص خود نیازمند دقت زیادی است، باید از فروشگاههای معتبر و مجاز خرید و فروش طلا و سکه استفاده کنید، این کار به شما اطمینان میدهد که خریدی امن و مطمئن داشته باشید، همچنین برای خرید طلاهای زینتی بهتر است حضوری به فروشگاه مراجعه کنید تا بتوانید محصولات را از نزدیک ببینید، کیفیت آنها را ارزیابی کنید و حتی آنها را لمس کنید، خرید طلا از ویترین فروشگاهها حس بهتری را برای مشتریان ایجاد میکند، زیرا قادر خواهند بود محصول را با دقت بیشتری بررسی کنند، از طرفی خرید طلا و جواهرات و سکه بهویژه از طریق اینترنت ممکن است ریسکهایی به همراه داشته باشد، زیرا این نوع کالاها نیاز به لمس و بررسی دقیق دارند، به همین دلیل توصیه میشود خرید طلا را حضوری و از فروشگاههایی که مجوز رسمی دارند انجام دهید تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
به گزارش ایمنا، فروش آنلاین طلا و جواهرات اگرچه دسترسی آسان و راحتی را برای خریداران فراهم میکند، اما همراه با چالشها و مخاطراتی است که نمیتوان نادیده گرفت، یکی از مشکلات اساسی در این زمینه احتمال وجود طلای تقلبی یا غیر بانکی است که میتواند موجب زیان مالی و اقتصادی برای خریداران شود، همچنین مسئله پولشویی در معاملات آنلاین طلا نیز میتواند به مشکلات قانونی و پیگردهای قضائی منجر شود.
با توجه به این چالشها، ضروری است که خریداران هنگام خرید طلا و جواهرات از سایتهای آنلاین، به نماد اعتماد الکترونیک، مجوزهای معتبر و درگاههای بانکی مطمئن توجه کنند.
خرید از سایتهای غیر معتبر میتواند موجب شود که افراد با مشکلات جدی مواجه شوند، از طرف دیگر خرید حضوری از فروشندگان مجاز و دارای پروانه کسب، نه تنها از نظر کیفیت و اصالت کالا اطمینان بیشتری میدهد، بلکه امکان پیگیری و شکایت در صورت بروز مشکل را نیز فراهم میکند.
از سوی دیگر، دولت و نهادهای مرتبط نیز باید قوانین و ضوابط مشخص و شفافی برای فروش آنلاین طلا و جواهرات تنظیم کنند تا بتوانند از تقلب و کلاهبرداری در این زمینه جلوگیری کنند؛ آموزش و آگاهیبخشی به خریداران و فروشندگان نیز میتواند نقش مهمی در کاهش این مخاطرات ایفا کند.
در نهایت، با توجه به ارزش بالای طلا و جواهرات و اهمیت اقتصادی آنها، بهترین راه برای خرید امن و مطمئن، مراجعه به فروشندگان معتبر و با سابقه است، همچنین باید به دقت به جزئیات خرید آنلاین توجه کرد تا از هرگونه سوءاستفاده و تقلب جلوگیری شود، بهرهگیری از ظرفیتهای موجود و رعایت اصول ایمنی در خرید آنلاین میتواند به توسعه این بازار کمک کند و اعتماد مشتریان را جلب نماید.
نظر شما