به گزارش خبرگزاری ایمنا، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه در سفری پرحاشیه و مهم به تهران آمد تا به گفته خودش در آستانه نشست شورای حکام آژانس، راهی برای کاهش تنشها میان ایران و جامعه جهانی بر سر برنامه هستهای ایران بیابد. این سفر در شرایطی انجام شد که پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، چشمانداز روابط ایران و غرب را پیچیدهتر کرده است و به گزارش رسانههای غربی، قرار است در جلسه شورای حکام با همراهی ایالات متحده، قطعنامه جدیدی علیه کشورمان تصویب شود.
گروسی پیش از سفر به تهران هشدار داد که «فضای مانور هستهای برای ایران تنگتر میشود» و بر ضرورت همکاری بیشتر ایران با آژانس تأکید کرد. در مقابل، مقامات ایرانی ضمن اعلام آمادگی برای همکاری، نسبت به هرگونه قطعنامه «مداخلهجویانه» در شورای حکام هشدار دادند.
در جریان این سفر، گروسی با مقامات ارشد ایران از جمله رئیسجمهور، وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار کرد و از تأسیسات هستهای فردو و نطنز بازدید به عمل آورد. این دیدارها و بازدیدها در حالی صورت گرفت که هر دو طرف بر اهمیت گفتوگو و همکاری تأکید داشتند، اما به نظر میرسد همچنان اختلافات جدی بر سر نحوه اجرای توافقات گذشته و میزان دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هستهای ایران وجود دارد.
بر اساس گزارش سایت وزارت خارجه آمریکا، «ودانت پاتل»، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست مطبوعاتی در واکنش به سفر گروسی مدعی شد: «ما نسبت به اینکه چیزی را بهعنوان تمایل ایران برای تغییر رفتار خود تفسیر کنیم تردید داریم، چون در نهایت میخواهیم شاهد تغییر عملی رفتار ایران و اقدام باشیم نه شاهد نشانهها یا علائم آن.»
پاتل با تکرار لحن تهدیدآمیز آمریکا علیه ایران ادعا کرد: «ما میخواهیم تضمین کنیم که ایران هرگز سلاح هستهای نداشته باشد و قصد داریم به استفاده از انواع ابزارها برای پیگیری این هدف ادامه دهیم. و همه گزینههای ما روی میز است.»
لازم به ذکر است که کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت امورخارجه و بهروز کمالوندی، معاون سازمان انرژی اتمی با همراهی گروسی در بازدید از دو مرکز هستهای مهم نطنز و فوردو، حجت را بر آژانس در مورد حسن نیت مقامات ایرانی در خصوص برنامه هستهای کشورمان تمام کردند، با این وجود به نظر میرسد در صورتی که شورای حکام تصمیم به صدور قطعنامه ضد ایرانی بگیرد، با توجه به زمزمه تجدیدنظر در دکترین هستهای کشورمان، گزینه غنیسازی بالاتر از ۶۰ درصد روی میز ایران خواهد بود.
پزشکیان: در مقابل هر کنشی علیه امنیت خود واکنشی قاطع و محکم نشان خواهیم داد
مسعود پزشکیان در دیدار گروسی بهصراحت اعلام کرد طبق فتوای رهبر معظم انقلاب، ایران به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست، اما بهطور قطع در مقابل هر کنشی علیه امنیت خود واکنشی قاطع و محکم نشان خواهد داد.
رئیسجمهور در این دیدار که عصر پنجشنبه، بیستوچهارم آبان انجام شد، با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در فناوری هستهای به دنبال چارچوبها و مجوزهای قانونی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و حقوق قائل شده این سازمان برای دیگر کشورها است، تصریح کرد: بر این اساس ما همانگونه که از پیش و بهطور مکرر حسن نیت خود را ثابت کردهایم، آمادگی خود را برای همکاری و همگرایی با این نهاد بینالمللی بهمنظور رفع ابهامات و شبهات ادعایی درباره فعالیت صلحآمیز هستهای کشورمان اعلام میکنیم، اگرچه امروز دنیا نیز به این باور رسیده ایران اسلامی به دنبال صلح و امنیت در جهان است.
پزشکیان در ادامه با اشاره به توافق برجام و عهدشکنی آمریکا و کشورهایی اروپایی در این توافق افزود: بنا به تأیید چندین گزارش آژانس انرژی اتمی ما به تمام تعهدات خود در این توافق عمل کردیم، اما این آمریکا بود که به صورت یکطرفه از توافق خارج شد و راه را برای ادامه این مسیر غیرممکن کرد.
رئیسجمهور افزود: ما معتقدیم جنگ نه به نفع ما، نه به نفع منطقه و نه به نفع جهان است و هیچ انسان عاقلی به دنبال جنگافروزی و توسعه دادن آن نیست اما بهطور قطع در مقابل هر کنشی علیه امنیت خود واکنشی قاطع و محکم نشان خواهیم داد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در این دیدار ضمن تمجید از رویکرد و نگاه صلحمدار و وفاق محور دکتر پزشکیان، همچنین قدردانی از همکاریهای مجدانه مسؤولان سازمان انرژی اتمی و وزارت امور خارجه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به مرور کلی روابط و تعاملات خوب جمهوری اسلامی ایران و آژانس پرداخت و گفت: معتقدیم دوره ریاستجمهوری جنابعالی فصل جدیدی از روابط خوب و مثبت میان ایران و آژانس را رقم خواهد زد.
گروسی تصریح کرد: بهطور قطع تعامل و همکاری خوب میان ایران و آژانس شیطنتها علیه فعالیتهای هستهای ایران را خنثی خواهد کرد.
عراقچی: تحت فشار و ارعاب حاضر به مذاکره نیستیم
گروسی پیش از دیدار با رئیسجمهور، دیداری با وزیر امور خارجه کشورمان داشت؛ دیداری که سیدعباس عراقچی پس از آن در صفحه اجتماعی ایکس، گفتوگوهای انجام شده را «صریح» اعلام کرد.
عراقچی در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس درباره این دیدار نوشت: «گفتوگوهای مهم و صریحی با آقای رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشتم. به عنوان یک عضو متعهد به NPT، ما به همکاری کامل خود با آژانس ادامه میدهیم؛ اختلافات را میتوان از طریق همکاری و گفتوگو حلوفصل کرد. ما توافق کردیم با اراده قوی و حسننیت پیش برویم. ایران هرگز میز مذاکره درباره برنامه هستهای صلحآمیز خود را ترک نکرده است؛ اکنون نوبت اتحادیه اروپایی و سه کشور تروئیکای اروپاست. آماده مذاکره بر اساس منافع ملی و حقوق غیر قابلانکار خود هستیم اما تحت فشار و ارعاب حاضر به مذاکره نیستیم.»
اسلامی: پیش از خشکیدن جوهر قطعنامه اقدام هستهای میکنیم
در این میان دیدار و گفتوگوی گروسی با رئیس سازمان انرژی اتمی از اهمیت بالایی برخوردار بود، زیرا محمد اسلامی پس از دیدار با گروسی، بهصراحت اعلام کرد: صدور هرگونه قطعنامه در شورای حکام را «قاطع و به سرعت» پاسخ میدهیم. یعنی تا رأی آنها به قطعنامه خشک نشده، است، ما اقدام میکنیم.
اسلامی درباره موضوعات ادعایی علیه ایران خاطرنشان کرد: «ادعایی» واژه دقیقی است، چون بهانههایی که علیه فعالیت هستهای جمهوری اسلامی ایران اقامه کردند، ریشه در جریاناتی دارد که گروهک منافقین و ضدانقلاب و موساد ترکیبی علیه ایران ساختند و موجب شد ایران ۲۰ سال درباره آنها مذاکره کند؛ این موارد در برجام خلاصه و حل شد و یکی از آوردههای برجام کنار گذاشتن این بهانهها بود.
اسلامی در رابطه با هدف ایران از مذاکرات با آژانس تصریح کرد: سند برجام و محدودیتی که ایران پذیرفت فعالیتهای هستهای خود را محدود کند و درصد غنیسازی را با میزان محدود در حجم و غنا پذیرفت، برای اعتمادسازی بود تا ابهامات رفع شود و تا الان که در سال هشتم برجام هستیم، ایران با حسننیت آن را اجرا کرده و به آن پایبند بوده است، اما اینکه فشار حداکثری بر ایران را میپسندند و به این کار ادامه میدهند نشان میدهد مشکلی است که بین ما و رژیم استکباری بهویژه آمریکاییها وجود دارد.
وی ادامه داد: در زمان ریاستجمهوری آیتالله شهید رئیسی مذاکرات برجام را به بهانههای مسائل داخلی و بعد اوکراین متوقف کردند. ما تا آستانه توافق هم در پایان دولت آقای روحانی و هم در اوایل دولت آقای رئیسی رفته بودیم، اما باز هم به بهانههای سیاسی کار را ادامه ندادند و در مرحله سوم اواخر دولت شهید رئیسی باز گفتوگوها و توافقاتی شد. این اقدامات برای این بود که فشار سیاسی برداشته شود تا آژانس بتواند مسائل و ابهامات را حل کند و پرونده را پایان دهد، بنابراین مادامی که فشار سیاسی در حداکثر خود باشد، به آژانس اجازه بستن مسائل را نمیدهند. آژانس خودش را ابراز میکند و آنها به آژانس فشار میآورند که به ایران سخت بگیرد.
وی ادامه داد: ما اجازه نمیدهیم جریان بیرونی که به آژانس فشار میآورد، ایران و آژانس را مقابل هم قرار دهد. همواره سعی کردهایم در چارچوب مقررات رفتار کنیم و تاکنون آژانس هیچ دلیلی نتوانسته است پیدا کند یا اظهار کند که انحراف یا نبود انطباق دارد. ایران نیز اعلام کرده است برنامه غیرصلحآمیز و اهداف نظامی ندارد؛ در سیاست هستهای ما گسترش فناوری هستهای برای اثرگذاری بر زندگی مردم و اقتصاد ملی است.
رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: امیدوارم گفتوگوهایی که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل شد و سایر تماسهایی که مقامات کشورها با رئیسجمهور و وزیر خارجه گرفتند، به آغاز مذاکرات (سیاسی) تبدیل شود و من به آن خوشبین هستم.
به گزارش ایمنا، پس از صدور قطعنامه شورای حکام در آذر ۱۴۰۱، ایران در واکنش به این حرکت، غنیسازی اورانیوم در تأسیسات فردو را به ۶۰ درصد افزایش داد، بنابراین با توجه به شرایط پرتنش منطقه و اظهارات مکرر مقامات و کارشناسان مبنی بر احتمال تغییر در سیاستهای هستهای، بعید نیست که نگرانی کشورهای غربی و اسرائیل درباره افزایش غنیسازی ایران محقق شود.
نباید فراموش کرد که ایران تاکنون به تعهدات برجامی خود پایبند بوده، اما از طرف مقابل اقدام مثبتی ندیده است. چنانچه آمریکا و همپیمانانش به زیادیخواهیهای خود ادامه دهند، ایران از منافع ملی خود که آن را خط قرمز میداند، کوتاه نخواهد آمد، موضوعی که اسلامی در پاسخ به سوالی درباره تهدیدهای اسرائیل علیه تأسیسات هستهای ایران و تدابیر حفاظتی اتخاذ شده، به آن اشاره کرد و گفت: سردمدار فشار حداکثری صهیونیستها بودند که بیش از همیشه چهره و ماهیت آنها افشا شده است. برای ما مهم است که تقابل و اقدامات غیرحقوقی و غیرقانونی با پاسخ قاطع ایران همراه شود و پاسخ میدهیم، با حسننیت نشان دادیم به هر قول و قراری پایبند هستیم.
نظر شما