تعطیلی شنبه ها دوباره بررسی می‌شود

عضو کمیسیون امور داخلی کشور مجلس شورای اسلامی گفت: تعطیلات شنبه‌ها با استناد فتوایِ مراجع مجدد در مجلس بررسی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، ابوالفضل ابوترابی اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی تعطیلی شنبه‌ها را تصویب کرده، اما شورای نگهبان این مصوبه را مغایر با ارزش‌های اسلامی دانسته است.

وی افزود: فتوای تعدادی از مراجع درباره تعطیلی شنبه‌ها گرفته شده که بلامانع دانسته‌اند و این موضوع در کمسیون اجتماعی مجدد بررسی و در صحن علنی مطرح خواهد شد.

نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تعطیلی شنبه‌ها به نفع کشور و اقتصاد بوده و دنبال جریان ضدمذهبی نیستیم و از این جهت موضوع پیگیری خواهد شد.

تعطیلی پنجشنبه‌ها مصوب ش د

به گفته ابوترابی، تصمیم برای تعطیلی شنبه‌ها بر اساس تعطیلات جهانی است تا در مراودات تجاری و اقتصادی دچار مشکل نشویم.

وی اضافه کرد: در بعضی از کشورهای اسلامی هم شنبه‌ها تعطیل است که عراق هم از همین قانون پیروی می‌کند.

نماینده مردم شهرستان‌های نجف‌آباد و تیران و کرون، خاطرنشان کرد: برای تعطیلات شنبه‌ها موضوع پیگیری و مجدد به شورای نگهبان ارسال خواهد شد و پس از طی مراحل قانونی ابلاغ و اجرایی می‌شود.

کد خبر 784413

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • وحید IR ۰۸:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۶
    30 1
    با توجه به جایگاه اساسی عدالت در شرع مقدس اسلام و در اجرای بند (9) اصل (3) قانون اساسی، لایحه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری، مجلس می بایست به منظور رفع بی عدالتی موجود، در تعطیلات پایان هفته کارمندان دولت، وحدت رویه ایجاد نماید. بنابراین مجلس شرعا و قانونا مکلف است یا تعطیلی پنجشنبه های تهرانی ها را لغو کند یا شهرستانی ها نیز مانند تهرانی ها پنجشنبه ها تعطیل شوند.
    • حاج علیرضا IR ۱۰:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
      4 5
      همه برای تهران، تهران برای خودش.
  • زهرا IR ۱۲:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۱
    14 0
    لطفا برای جبران مصوبه مجلس در مورد افزایش سنوات اشتغال کارکنان برای بازنشستگی، که به ضرر شدید کارمندان شد پنجشنبه ها یا شنبه ها را تعطیل کنید.
    • مهدی IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      5 0
      در قانون قدیم، کارمند برای بازنشستگی باید 30 سال سابقه اشتغال و پرداخت بیمه می داشت. در قانون جدید 30 سال قانون قدیم را مبنا قرار داده و آنرا اصلاح کردند، به این ترتیب که به ازای هر یک سال قانون قدیم، پنج ماه، مدت اشتغال کارمند افزایش می یابد. براین اساس، 30 در 5 ضرب می شود و نتیجه 150 ماه می گردد که معادل 12 سال می باشد. این 12 سال به 30 سال قانون قدیم اضافه می شود که 42 سال خواهد شد. یعنی کارمندان جدید الاستخدام باید 42 سال کار کنند تا بازنشسته شوند در حالیکه طبق قانون قدیم اگر کسی 30 سال اشتغال و پرداخت بیمه می داشت بازنشست می شد. ضمنا برای محاسبه حقوق مستمری بازنشستگی، 42 سال همان 30 سال درنظر گرفته می شود. برای روشن شدن موضوع مثال می زنیم : اگر کسی در سال 1400 استخدام دولت شده باشد طبق قانون قدیم، سال 1430 بازنشست می گردید اما طبق قانون جدید سال 1442 بازنشست می گردد و این نهایت بی عدالتی و ظلم در حق کارمندان است.