به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، استان شرقی ژجیانگ در چین، یکی از ثروتمندترین استانهای این کشور با بیش از ۶۶ میلیون نفر جمعیت، در سال ۲۰۲۳ از لغو محدودیتهای ثبتنام خانوارها در اکثر مناطق به استثنای پایتخت خود شهر هانگژو خبر داد. یک ماه بعد استان جیانگسو نیز لغو الزامات ثبتنام خانوارها را در بیشتر مناطق خود به استثنای شهرهای نانجینگ و سوژو اعلام کرد.
تسهیل مهاجرت از روستا به شهر در چین
سیستم ثبتنام خانوار چین، هوکو hukou، در دهه ۱۹۵۰ معرفی شد و مردم را بهعنوان ساکنان روستایی یا شهری طبقهبندی میکند. طبقهبندی افراد بهطور کلی بر اساس اقامت قانونی والدین آنها در زمان تولد صورت میگیرد. این سیستم برای کنترل توزیع جمعیت و تخصیص منابع، تضمین توسعه متعادل منطقهای و ثبات اقتصادی طراحی، اما بهمرور زمان منجر به شکاف توسعه بین مناطق روستایی و شهری شد. در این سیستم قیمت محصولات کشاورزی نیز به عمد پایین نگه داشته شد تا به هزینههای زندگی و تولید در شهرها یارانه پرداخت شود.
با تاکید بر ارتقای ثبات اجتماعی، سیستم هوکو شباهتهایی با سیستم اعتبار اجتماعی چین دارد. هوکو همچنین امکان رفتار متفاوت مقامات با افراد را بر اساس طبقهبندی آنها میداد. با این حال، بحث موقعیت جغرافیایی نیست (که تا حدودی خارج از کنترل فرد است)، بلکه امتیاز اعتبار اجتماعی یک فرد است که رفتار آنها را تعیین میکند.
چین طی سالهای اخیر اصلاحاتی را برای کاهش محدودیتها، با هدف کاهش نابرابریها بین مناطق روستایی و شهری و اجازه دادن به افراد بیشتری برای جابهجایی و دسترسی آزادانه به خدمات انجام داده است. تا به حال اصلاحات سیستم هوکوی این کشور پیشرفتهایی داشته و اسکان مردم در شهرها را تسهیل کرده است. به این ترتیب تعداد فزایندهای از شهرها در چین الزامات ثبتنام خانوارهای خود را کاهش داده و لغو کردهاند. این امر جمعیت مهاجر را قادر میسازد تا به خدمات عمومی مشابه ساکنان محلی ثبتشده همچون آموزش، مراقبتهای بهداشتی، خرید مسکن و مواردی از این قبیل دسترسی داشته باشند. این اقدام نشاندهنده عزم چین برای اصلاح بیشتر سیستم ثبتنام خانوارهای خود در راستای تقویت برابری درآمد و تقویت توسعه مشترک است.
چین بهتازگی شاهد برگزاری سومین جلسه عمومی بیستمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین (CPC) بود که طی آن قطعنامهای برای تعمیق اصلاحات و پیشبرد مدرنیزاسیون کشور به تصویب رسید. در میان اقدامات اصلاحی مختلفی که بیان شد، این کشور بر ترویج توسعه یکپارچه شهری- روستایی بهمنظور کاهش اختلافات و ارتقای رفاه و توسعه مشترک تأکید کرد.
بلافاصله پس از سومین جلسه عمومی، شورای دولتی چین از یک برنامه بلندپروازانه پنج ساله با تأکید بر اهمیت پیشبرد شهرنشینی چین و احیای روستایی پردهبرداری کرد. هدف دولت مرکزی از این طرح افزایش نرخ شهرنشینی به حدود ۷۰ درصد طی پنج سال در راستای حمایت بهتر از توسعه اقتصادی و اجتماعی با کیفیت بالا عنوان شد.
رشد شهرنشینی در چین
طبق دادههای اداره ملی آمار چین، نرخ شهرنشینی این کشور تا پایان سال ۲۰۲۳ به ۶۶.۱۶ درصد رسیده است. این رقم نشان میدهد از زمان اصلاحات و بازگشایی آن در سال ۱۹۷۸، چین بزرگترین و سریعترین فرآیند شهرنشینی در جهان را پشت سر گذاشته و شاهد افزایش ۷۶۰.۲۲ میلیون نفری جمعیت شهری خود بوده که از ۱۷۲.۴۵ میلیون نفر در سال ۱۹۷۸ به ۹۳۲.۶۷ میلیون نفر در سال ۲۰۲۳ رسیده است.
نرخ شهرنشینی بین ۳۰ تا ۷۰ درصد، بهطور کلی بهعنوان محدوده توسعه سریع شهرنشینی در نظر گرفته میشود و چین به مرحله پایانی رشد سریع شهرنشینی رسیده است که پس از آن نرخ رشد شهرنشینی کند خواهد شد، اما در این کشور با اجرای اصلاحات عمیق به بهبود ادامه خواهد داد.
اختلاف درآمد قابلتوجه بین ساکنان شهری و روستایی عامل اصلی شهرنشینی است. در حال حاضر سرانه درآمد قابل تصرف ساکنان شهرهای چین ۲.۳۹ برابر ساکنان روستایی کشور است که این امر تقاضای قوی و فرصت فراوان را در اختیار فعالان در بخش کشاورزی برای نقل مکان به شهرها نشان میدهد.
کشورهای توسعهیافتهای همچون ایالات متحده، آلمان و ژاپن پس از رسیدن به نرخ شهرنشینی ۶۵ درصدی، رشد سریعی را برای بیش از ۱۰ سال حفظ کردهاند و بر اساس تجربه آنها، نرخ شهرنشینی چین همچنان در حال افزایش است، اما در این راستا اصلاح بیشتر سیستم ثبتنام خانوار در چین و رسیدگی به مهمترین مسائل برای مهاجران روستایی همچون بیمه اجتماعی، مسکن و دسترسی به آموزش اجباری برای فرزندان همراه آنها ضروری است.
در حال حاضر شهرهایی با جمعیت کمتر از سه میلیون بهطور کلی محدودیتها را برداشته و اکثر شهرها بدون توجه به وضعیت هوکو، دسترسی برابر به خدمات عمومی را برای همه ساکنان ارائه میدهند. در اصل انتقال مهاجران روستایی به شهرها اولویت اصلی شهرنشینی جدید چین است و برای دستیابی به آن، اصلاحات هوکو را بیشتر خواهد کرد، چراکه شهرنشینی جدید برای ترویج مصرف و سرمایهگذاری مساعد است، پتانسیل عظیمی برای تقاضای داخلی دارد و میتواند تقاضای سرمایهگذاری جدید یک تریلیون یوانی را تحریک کند.
نظر شما