به گزارش خبرگزاری ایمنا، امروز در بسته خبر خوب به سراغ روایتی از ۴۰ سال خادمالحسینی میرویم، در ادامه نیز پخت حلوای ۱۴ تنی در زنجان مطرح شده است، همچنین برپایی هیئت عزاداری به همت معلولان نمودی از «معلولیت محدودیت نیست» و «سینه زنی کمر به کمر» آئین عزاداری ترکهای قزلباش در محرم نیز از جمله موضوعاتی است که در ادامه جزئیات بیشتر آن بیان شده است.
روایتی از ۴۰ سال خادمالحسینی
محمد مطلبی فشارکی، یکی از خادمان مجلس عزای امام حسین (ع) که ۴۰ سال در راه خدمت به عزاداران این امام بزرگوار موی سپید کرده و در سال جاری نیز در یکی از چایخانههای مجلس روضه اباعبدالله (ع) در حال خدمت است و از تجربیات، احساس و برکات خدمت خود به خبرنگار ایمنا میگوید، او از جوانی پای سفره اباعبدالله نشسته و در اوج بیآلایشی دستانش را به دستان اهل بیت (ع) گره زده و خدمت به عزاداران حسینی را لذتی وصفناشدنی میداند و آتش چای روضه را همیشه گرم نگه داشته است.
این خادمالحسین (ع) آنقدر خاکی و بیآلایش است که به محض ورود با چای روضه از عزاداران پذیرایی میکند و گرم صحبت میشود و با اینکه مشغول خدمت به عزاداران حسینی است، با منش و ادبی که به گفته خودش از ائمه وام گرفته، از روزگاری که زیر پرچم اباعبدالله گذارنده، میگوید: حدود ۴۰ سال است که در حال خدمت به ۱۴ معصوم هستم، به کمک اعضای محله و دوستان هیئت را برقرار کردیم و هر کجا روضهای بوده است، چراغ چاییخانه امام حسین (ع) را روشن نگه داشتهایم و هر کاری از دستمان بر میآمده، انجام دادهایم.
این خادم امام حسین (ع) درباره برکات و حس خدمت کردن به عزاداران عنوان میکند: به شکرانه نعمت سلامتی که خدا عطا کرده است، سعی بر خدمت کردن داشتهام و به لطف خدا تا به حال ماه محرمی را به یاد ندارم که در چایخانه امام حسین حضور نداشته باشم، تاکنون در پرتو لطف اهل بیت و از خوان کرم اباعبدالله روزگار گذراندم، همچنین فرزندان صالحی که خدا به من و همسرم عطا کرده است را از برکات این خدمت میدانم و همواره تلاش کردم هر آنچه از دستم برمیآید، انجام دهم و مُزدم را بدون اینکه بر زبان بیاورم از امام حسین (ع) و بیبی دو عالم گرفتم.
ق صه ما به سر رسید / پخت حلوای ۱۴ تنی در زنجان
روزها گذشت و به عاشورا رسید؛ امروز در خانهها به روی عزاداران بسته نیست و در همه مناطق هستند کسانی که به عشق امام حسین (ع) و برای گرفتن حاجات خود سفره اطعام برای عزاداران برپا کردهاند، از ساعات اولیه صبح امروز مراسم عزاداری، عاشورای حسینی در گوشه گوشه استان زنجان آغاز شده است؛ مساجد، هیئات عزاداری، بقاع متبرکه امروز همگی عزادار سرور و سالار شهیدان هستند و دستههای سینهزنی و زنجیرزنی هر یک به نحوی ارادت و عشق خود را به امام حسینی (ع) و یاران با وفای ایشان نشان میدهند و در سوگ آنها عزاداری و نوحهسرایی میکنند.
تعزیهخوانی و بازخوانی واقعه عاشورا نیز در برخی از مناطق شهر در حال اجراست، تعزیهخوانی که در واقع نوعی هنرنمایی برای تثبیت و تجلی نهضت حسینی و قیام عاشورایی است، واقعه عاشورا را بازخوانی کرده و از مخاطبان خاص بسیاری در زنجان برخوردار است.
از دیگر رسوم مردم زنجان در ایام عاشورا و تاسوعای حسینی نذری دادن است و میتوان گفت در تمام نقاط شهر این اقدام انجام میشود؛ این روزها در خانهها به روی عزاداران بسته نیست و در تمام مناطق هستند کسانی که به عشق امام حسین (ع) و برای گرفتن حاجات خود سفره اطعام برای عزاداران برپا کردهاند.
یکی از بزرگترین نذریهایی که امروز در زنجان داده میشود، پخت حلوای ۱۴ تنی است که بین ۱۴ هزار عزادار تقسیم میشود؛ اداره کل اوقاف و امور خیریه استان زنجان نیز در این ایام ۱۲ هزار عزادار را از محل موقوفاتی که برای عزاداری امام حسین (ع) وقف شده، اطعام خواهد کرد؛ در یکی از مناطق استان (شهر ارمغانخانه) نیز در خانههای ساکنان به روی هیچکدام از عزاداران بسته نبوده و در تمام خانههای این شهر سفرههای نذری پهن شده است.
برپایی هیئت عزاداری به همت معلولان، نمودی از «معلولیت محدودیت نیست»
ابوالفضل ضامنی، نماینده هیئت معلولان و نابینایان استان اصفهان اظهار کرد: هیئت معلولان و نابینایان استان اصفهان در سال ۱۳۵۷ توسط عبدالمحمد ضامنی تأسیس شد، برگزاری برنامههای فرهنگی و قرآنی شامل جلسات آموزش اصول عقاید، مفاهیم، اصول معارف و تفسیر از فعالیتهای مستمر این هیئت است، همچنین به صورت هفتگی برنامهریزی شده تا تمام معلولان بتوانند با استفاده سرویس ایاب و ذهاب که در سطح شهر اصفهان تهیه شده است، در جلسات شرکت کنند.
وی افزود: به مدت ۱۳ شب مراسم عزاداری امام حسین (ع) برنامهریزی و برگزار میشود و معلولان به همراه خانوادههایشان از سراسر استان اصفهان در مجالس عزاداری شرکت میکنند، همچنین هر سال با هماهنگیهایی که با ستاد عتبات عالیات انجام میشود، پرچمهای ۱۲ امام معصوم (ع) در هیئت معلولان رونمایی میشود، علاوه بر آن اعضای هیئت معلولان با حضور در بیمارستان امام حسین (ع) به عیادت کودکان با بیماریهای خاص میروند و موجب دلگرمی آنها میشوند.
نماینده هیئت معلولان و نابینایان استان اصفهان ادامه داد: تاکنون نیز سعی شده است با همراهی خیران، همکاری معلولان، خانوادههایشان و کمکهای مردمی این هیئت اداره شود، هیئت معلولان و نابینایان مکان ثابتی دارد، اما تلاش کردیم تا برنامهها و فعالیتهای هیئت در نقاط مختلف شهری برگزار شود تا عموم افراد بتوانند در برنامهها شرکت کنند، علاوه بر آن نشان دهیم که معلولیت، همواره محدودیت نیست و میتوان با وجود معلولیت در مسیر رشد و پیشرفت قدم گذاشت.
ضامنی عنوان کرد: افراد معلول با ذوق و شوق خاصی در برنامههای مختلف هیئت شرکت میکنند و حتی در برنامهریزی و برگزاری آن مشارکت دارند، از سال ۱۳۵۷ که این هیئت تأسیس شد به صورت مداوم در هر سال رشد خاصی داشتهایم، اما علاوهبر برگزاری جلسات روضه و عزاداری نیست، تلاش میکنیم در رفع مشکلات افراد معلول در زمینههای اشتغال، محرومیتزدایی، تهیه مسکن و پوشاک، رفع آسیبهای اجتماعی و اقداماتی از این قبیل فعالیتهای مؤثری داشته باشیم.
«سینه زنی کمر به کمر» آئین عزاداری ترکهای قزلباش در محرم
از سالیان دور تاکنون شیعیان ایرانی در ایام محرم و صفر برای شهادت سیدالشهدا (ع) عزاداری میکنند؛ این شیوه سوگواری در هر نقطهای از کشور شکل خاصی به مرور زمان به خود گرفته است، در استان گلستان نیز که به دلیل تنوع اقوام، «ایرانی کوچک» نام گرفته است، این عزاداریها در ایام محرم و صفر در شهرهای مختلف استان به انواع و اشکال مختلف برگزار میشود.
پیر و جوان با لباسهایی سه رنگ در صفوفی منسجم با گرفتن کمر یکدیگر دور تا دور میدان امام علی (ع) رامیان حرکت کرده و سینهزنی میکنند و بانوان و کودکان خردسال نیز برای محروم نشدن از فیض این حال و هوای معنوی نظارهگر این آئین سنتی سینهزنی هستند.
جواد ساور، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان با بیان اینکه آئین سینهزنی کمر به کمر شهرستان رامیان قدمتی ۳۰۰ ساله دارد، گفت: این نوع عزاداری مخصوص قوم قزلباش این شهرستان است.
وی ضمن یادآوری این نکته که آئین کمر به کمر دارای یک حرکت و ریتم حماسی است، افزود: دو قدم به جلو و یک قدم به عقب برگرفته از صحنه عاشورا است که اباعبداللهالحسین (ع) موقعی که عازم میدان میشدند دو قدم به جلو بر میداشتند و یک قدم به عقب بر میگشتند و به خیمهها نگاه میکردند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در خصوص کفن پوشیدن مردم در این آئین گفت: مردم با پوشیدن کفن اعلام میکنند جان و مال خود را فدای راه اسلام به ویژه اباعبدالله (ع) میکنند.
نظر شما