به گزارش خبرگزاری ایمنا، روز گذشته شورای نگهبان اسامی شش نفر از کاندیداهای نهایی مورد تأیید این شورا برای انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم را اعلام کرد. مسعود پزشکیان، سعید جلیلی، محمدباقر قالیباف، حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی و سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی کاندیدهایی هستند که هریک به نوعی نماینده یک جریان سیاسی در جامعه هستند و این اقدام در شرایطی بود که از زمان ثبتنام داوطلبان گمانهزنیهای مختلفی در مورد لیست نهایی نامزدها صورت میگرفت.
از نکات جالب توجه در تأیید صلاحیت این دوره، حضور چهرههای شاخص در میان افراد رد صلاحیت شده بود، افرادی که برخی با اطمینان از تأیید صلاحیت خود حتی پیش از زمان شروع مهلت قانونی تبلیغات دست به کار تولید محتوا و اقداماتی برای کسب رأی بیشتر شده بودند، اما در نهایت وارد گود رقابت انتخاباتی این دوره نشدند. افرادی همچون محمود احمدینژاد، علی اردشیر لاریجانی، اسحاق جهانگیری، محمد شریعتمداری، محمدمهدی اسماعیلی، مهرداد بذرپاش، سید صولت مرتضوی، عباس آخوندی، وحید حقانیان، عبدالناصر همتی، سیدشمسالدین حسینی، علی نیکزاد، اکبر نیکزاد و مصطفی کواکبیان از حضور در رقابتهای انتخابات ۱۴۰۳ بازماندند.
نکتهای که هادی طحاننظیف، سخنگوی شورای نگهبان نیز در روزهای گذشته اعلام کرده بود و گفته بود: «ممکن است یک نفر وزیر خوبی باشد و در حوزه وزارت خود نیز خوب عمل کند، ولی همین آدم نتواند کشور را اداره کند و یا حتی یک وزارت خانه دیگر؛ لذا این حاکی از این است که هر جایگاهی شرایط خودش را دارد، معنایش این نیست که آن شخص لزوماً مشکلی داشته که احراز صلاحیت نشده… ما نگاه حزبی، جناحی و گروهی به افراد نداریم و اساساً افراد را فارغ از خواستگاه سیاسیشان بررسی میکنیم؛ لذا مبنای ما قانون است.»
عملکرد این دوره شورای نگهبان بار دیگر نشان داد این شورا بدون نگاه سیاسی و مهندسی عمل کرده است. مسعود پزشکیان، یکی از چهرههای شاخص جریان اصلاحات بود که تأیید صلاحیت شد، در حالی که پای ثابت اظهارات اصلاحطلبان در هر انتخابات بیان این ادعا بوده است که «چون شورای نگهبان گزینههای اصلی ما را رد میکند و ما نمیتوانیم رقابت کنیم، پس جناح اصولگرا که فاقد صلاحیت اداره کشور است، پیروز میشود و مشکلات کشور همچنان بدون حضور ما باقی میماند!» اما اکنون به نظر میرسد با تأیید این چهره و رد صلاحیت چهرههای نزدیک به جریان اصولگرا، دیگر خبری از بهانهجویی و کوبیدن بر طبل تحریم انتخابات نیست و جریان اصلاحات خود برای حضور جدی در رقابت انتخاباتی آماده است.
علاوه بر این حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی در شرایطی واجد شرایط حضور در انتخابات شناخته شد که صلاحیتش در انتخابات مجلس خبرگان سال ۱۳۹۴ تأیید نشده بود. همچنین حضور چهرههای شاخص دولت سیزدهم در میان رد صلاحیت شدگان نیز نشان داد همانطور که شورا بارها اعلام کرده است «هیچ سفارشی تأثیر در کار شورای نگهبان نمیگذارد» و «مبنا قانون است.» رد صلاحیت رئیس دولت نهم و دهم نیز بار دیگر ثابت کرد ملاک وضع فعلی افراد است و شورای نگهبان در عدول از خط قرمزهای نظام جمهوری اسلامی با هیچ چهره و جریانی رودربایستی ندارد و همان قانونی که روزی تمامقد از انتخاب مردم پشتیبانی میکند، با عملکرد ناصواب اشخاص این بار از سلامت کلی کشور صیانت میکند، بنابراین همانطور که امام (ره) فرمودند «تشخیص شورای نگهبان، مخالف قانون نیست، مخالف اسلام هم نیست، میزان است، همه باید بپذیریم.» (صحیفه امام، ج ۱۴، ص ۳۷۷)
پس از انتشار خبر تأیید صلاحیتها، این موضوع با واکنش کاربران فضای مجازی همراه بود و بسیاری از عملکرد خوب این شورا تقدیر کردند، در عین حال تعدادی نیز یادآور شدند که تمکین از تصمیم این شورا به عنوان یکی از مهمترین نهادهای قانونی کشور ضروری است. در ادامه به برخی از این واکنشها پرداختهایم.
نظر شما