جنایت رفح تن فضای مجازی را هم لرزاند

تصویری با متن «همه چشم‌ها به رفح» که پس از جنایت هولناک رژیم اسراییل در رفح بیش از ۴۰ میلیون بار در رسانه‌های مجازی به اشتراک گذاشته شد، به نمادی از حمایت مجازی جهانیان از غزه تبدیل شده است و اکنون هنرمندان با خلق تصاویر هوش مصنوعی از صحنه‌های وحشتناک این جنایت سعی در بیدار کردن افکار عمومی دارند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، تصویری با مضمون «همه چشم‌ها به رفح all eyes on Rafah» از روز دوشنبه، یک روز پس از حمله وحشیانه رژیم اسرائیل به رفح غزه، بیش از ۴۰ میلیون بار به عنوان استوری اینستاگرام به اشتراک گذاشته شده است. این عکس که هنوز هم ترند اینستاگرام است نشان‌دهنده حمایت رسانه‌های اجتماعی از فلسطینیان در برابر جنایت‌های رژیم اسرائیل است و توانسته است دنیای مجازی را تسخیر کند؛ از سلبریتی‌های هالیوودی و بالیوودی گرفته تا سیاستمداران، همه در حرکتی هماهنگ و خودجوش این تصویر را به عنوان نماد طرفداری از غزه به اشتراک گذاشته‌اند.

جنایت رفح تن فضای مجازی را هم لرزاند

«همه چشم‌ها به رفح» یعنی چه؟

«همه چشم‌ها به رفح» تصویری شعاری است که توجه جهانیان را به وضعیت رفح، جنوبی‌ترین شهر نوار غزه در نزدیکی مرز با مصر جلب کند. پس از آغاز جنگ اسرائیل علیه غزه، رژیم صهیونیستی شروع به بمباران این منطقه از قسمت شمالی کرد و به سمت پایین ادامه داد و فلسطینی‌ها را در حالی که به سمت جنوب حرکت می‌کردند، از خانه‌های خود آواره کرد.

تا ماه فوریه، حدود نیمی از جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه به رفح وارد شدند؛ درست زمانی که رژیم اسرائیل اعلام کرد قصد دارد عملیات زمینی را در رفح انجام دهد و مدعی شد که چهار تیپ حماس در آنجا حضور دارند. در ماه فوریه، ریچارد ریک پیپرکورن، نماینده سازمان جهانی بهداشت برای غزه، در این رابطه گفت «همه چشم‌ها به حمله قریب‌الوقوع رفح» است.

اعتقاد بر این است که «عبارت همه چشم‌ها به رفح است» از اظهارات او برداشت شده است و از آن زمان، این شعار در پوسترهای اعتراضی و دیگر پست‌های رسانه‌های اجتماعی ظاهر شد.

جنایت رفح تن فضای مجازی را هم لرزاند

در رفح چه اتفاقی افتاد؟

روز یکشنبه، دو روز پس از آنکه دیوان بین‌المللی دادگستری (ICJ) دستور توقف حمله به رفح را صادر کرد، بمباران وحشیانه اسرائیل دست‌کم ۴۵ نفر را در المواسی در غرب رفح که قبلاً منطقه امن اعلام شده بود، به شهادت رساند.

حمله دیگر رژیم اسرائیل روز سه‌شنبه ۲۱ نفر را در یک اردوگاه آوارگان در غرب رفح به کشتن داد که حداقل ۱۲ نفر از آن‌ها زن بودند. به گفته وزارت بهداشت غزه، اسرائیل از هفتم اکتبر تاکنون حداقل ۳۶ هزار و ۱۷۱ نفر را در غزه به شهادت رسانده است. پس از این جنایات فجیع رژیم اسرائیل بود که فضای مجازی رنگ فلسطینی به خود گرفت.

جنایت رفح تن فضای مجازی را هم لرزاند

تصویر «همه چشم‌ها به رفح» چگونه است؟

تصویر ایجاد شده توسط هوش مصنوعی، نمای هوایی از کمپی را نشان می‌دهد که با ردیف‌های منظم چادرها ایجاد شده است و مکان آن بین قله‌های برفی قرار گرفته است. در وسط تصویر چند چادر با رنگ روشن‌تر با عبارت «همه چشم‌ها به رفح» چیده شده است. آسمان آبی پس‌زمینه عکس شفاف با ابرهای پنبه‌ای است.

به‌رغم ویرال شدن این تصویر، انتقادهایی نیز به این تصویر وارد شده است:

رفح هیچ شباهتی به این عکس ندارد: آسمان آن با دود بمب‌های اسرائیل خاکستری است و هیچ ردیف منظمی از چادرها وجود ندارد، بسیاری از آن‌ها پس از بمباران رژیم اسرائیل سوخته‌اند و آثار حملات همه جای آن مشاهده می‌شود.

رفح بسیار پرجمعیت‌تر است؛ به گفته سازمان ملل متحد، حدود ۱.۴ میلیون نفر در ماه فوریه از بمباران‌های رژیم اسرائیل به آنجا پناه برده‌اند.

با وجود انتقادات، این تصویر توانسته است به‌طور غیرمستقیم روایت خشونت در منطقه رفح را در فضای مجازی گسترش دهد. در واقع، پلتفرم‌های مجازی به علت وجود قوانینی خاص، مانع وایرال شدن تصاویر یا پیام‌های حمایتی از فلسطین می‌شوند، اما فعالان حمایتگر غزه با درک این موضوع به هوش مصنوعی روی آورده‌اند تا با استفاده قرار دادن متن در تصاویر بتوانند پیام مظلومیت فلسطین را مخابره کنند.

جنایت رفح تن فضای مجازی را هم لرزاند

پیش از نیز، فعالان مجازی برای دور زدن قوانین سخت‌گیرانه برای حمایت از فلسطین، به‌طور معناداری، تصاویر و گرافیک‌های خود را با لوگوی هندوانه در پس تصویر، وایرال می‌کردند که به علت شباهتش به پرچم فلسطین، نماد وحدت برشمرده می‌شود و به این ترتیب ناقض هیچ قانونی در فضای مجازی نمی‌شود.

جنایت رفح تن فضای مجازی را هم لرزاند

روزی که اسرائیل جهنم را به زمین آورد

از آنجا که تصاویر آخرالزمانی و وحشیانه حملات رژیم صهیونیستی به اردوگاه آوارگان رفح و کشته شدن بی‌گناهان از جمله کودکان و زنان از حیث قوانین پلتفرم‌های رسانه‌ای در گروه «محتوای خشونت‌آمیز» قرار می‌گیرد و همین علت وایرال نمی‌شود و دستخوش حذف اجباری است، بسیاری از هنرمندان به خوبی توانسته‌اند به جای پخش تصاویر واقعی، آثار گرافیکی خود را وایرال کنند. برای مثال، شخصی که پیکر بی‌سر کودکی را در دست داشت، احساسات جهانی و نفرت از رژیم اسرائیل را بیشتر از همه برانگیخت، به‌طوری که بسیاری از کاربران با عنوان «روزی که اسرائیل جهنم را به زمین آورد» از این صحنه‌ها یاد می‌کنند.

جنایت رفح تن فضای مجازی را هم لرزاند

جوزف گوبلز، مبلغ نازی‌ها در جایی گفته است: «اگر دروغی که می‌گوئید به اندازه کافی بزرگ باشد و آن را مدام تکرار کنید، مردم در نهایت آن را باور خواهند کرد.»

این نقل قول به ادعای رژیم صهیونیستی با کشته شدن کودکان یهودی در جنگ غزه بسیار مرتبط است که با وجود ابزار تبلیغات وسیعی که در دست دارد هیچ‌گاه نتوانست آن را با تصاویر واقعی ثابت کند، اما آنچنان این دروغ را بزرگ‌نمایی کرد تا بتواند جنایات جنگی را با دلیل خودساخته رقم بزند.

افسانه سربریده شدن نوزادان اسرائیلی توسط جو بایدن، بنیامین نتانیاهو و ساختار رسانه‌ای وابسته با توطئه برای نابودی غزه، مدام تکرار شد. جرایم روزنامه‌نگاری را نیز نمی‌توان در این رابطه دست کم گرفت، زیرا روزنامه‌های مطرح بدون بررسی منابع، این دروغ‌ها را چاپ و منتشر می‌کردند و جنایتکاران تلاش کردند تا تاریخ جدیدی را با استفاده از داستان‌سازی‌ها تولید کنند.

اما این بار تصویر کودک بی‌سر غزه‌ای واقعی است؛ بدون افکت، بدون هوش مصنوعی و سراسر پیام قساوت اسرائیلی.

پیکری نحیف و خاک‌آلود، بی‌دفاع و معصوم، آویزان در دستان مردی که او را در میان آوار و دود حمله وحشیانه رژیم خونخوار با ناباوری بالا برده و رو به دوربین نشان می‌دهد تا نه با سلاح، دروغ‌گویی و داستان‌پردازی بلکه با حقیقت و مدرکی که در حافظه تاریخی جهان ماند به عالم بگوید: بِأَیِّ ذَنبٍ قُتِلَت

با وجود هولناک بودن تصویر، باید آن را چندین و چند بار دید تا ذره‌ای از عمق وحشی‌گری جنون‌آمیز رژیم اسرائیل را درک کرد.

اکنون این رسانه‌های وابسته نه، بلکه وجدان فضای مجازی به طور خودجوش در مقابل این جنایت بیدار شده تا روایتگر گرافیکی و تصویرنگاری از جنس واقعیت بر این رویداد رعب‌آور باشد و چشم جهانیان را بر مظلوم‌نمایی رژیم اسرائیل باز کند و نشان دهد خون‌خواری که به طفل شیرخوار رحم ندارد از دیوانگی‌های دیگر هم دست بر نمی‌دارد.

جنایت رفح تن فضای مجازی را هم لرزاند

گزارش ترجمه از: الهه سیف‌الدین

Main source:
https://www.aljazeera.com/news/2024/5/29/what-is-all-eyes-on-rafah-decoding-the-latest-viral-social-trend
صفحه اینستاگرام استاد حقوق و نویسنده خالد بیدون
https://www.instagram.com/khaledbeydoun?igsh=MTV0YTRhOGx6M2FscQ==

Subsource: virals on Instagram
 

کد خبر 758420

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.