به گزارش ایمنا، امروزه افراد با هر سطحی از دانش و توانایی، به دنبال راههای کسب درآمد هستند. یکی از راههای سرمایه گذاری در بازارهای مالی مانند بورس برای افرادی که دانش و زمان کافی ندارند استفاده از صندوق سرمایه گذاری است.
- بیشتر بخوانید:
صندوق سرمایه گذاری چیست؟
در تعریف صندوقهای سرمایه گذاری میتوان آن را یک روش غیر مستقیم برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه دانست به این صورت که صندوق سرمایه گذاری نقش واسطه مالی را ایفا میکند؛ به زبان سادهتر با جمعآوری سرمایه خرد اشخاص مختلف اقدام به سرمایهگذاری در بازار بورس و اوراق بهادر بهوسیله یک تیم تحلیلگر حرفهای و با نظر مدیر صندوق میکنند. یک صندوق سرمایهگذاری، با توجه به نوع آن، مجموعهای از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار است. صندوق سرمایه گذاری یک نهاد مالی معتبر است که در قالب یک شرکت و با دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار توسط بانکها و شرکتهای کارگزاری تأسیس و فعالیت میکند. این صندوقها با توجه به نوع سرمایه گذاری ریسک و بازدهی متفاوتی دارند.
انواع صندوق سرمایه گذاری
صندوقها بر اساس نوع فعالیت، ترکیب داراییها و در نتیجه میزان ریسک و بازده به انواع مختلفی تقسیم میشوند. تقسیم بندی اولیه این صندوقها بر اساس نحوه معامله و ترکیب دارایی آنها انجام میشود.
صندوقهای سرمایه گذاری بر اساس نحوه معامله
- صندوق سرمایه گذاری قابل معامله(ETF): این صندوق مخفف عبارت (Exchange-traded fund) قابلیت معامله و خرید و فروش در سامانه معاملات آنلاین کارگزاری توسط سهامداران را دارند.
- صدور و ابطالی: برای خرید و فروش صندوقهای صدور و ابطالی باید از طریق سایت هر صندوق اقدام کرد.
صندوقهای سرمایه گذاری بر اساس ترکیب دارایی
در بین انواع صندوق سرمایه گذاری، صندوقهای با درآمد ثابت، مختلط، سهامی و مبتنی بر سکه طلا، پرمخاطبترین صندوقهای بورس هستند.
- صندوقهای سهامی: صندوقهای سرمایه گذاری در سهام بر اساس قانون باید حداقل ۷۰ درصد از دارایی خود را به خرید سهام و حق تقدم سهام اختصاص دهند. این صندوقها دارای سوددهی بالاتر اما با میزان ریسک بیشتر هستند و برای افرادی که ریسک پذیری بیشتری دارند مناسب است.
- صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت: این صندوقها موظفاند حداقل ۷۵% از سرمایه خود را به اوراق با درآمد ثابت مثل سپردههای بانکی، اوراق مشارکت و… اختصاص دهند و به همین دلیل ریسک پایینتری نسبت به انواع دیگر دارند.
- صندوق سرمایه گذاری مختلط: این صندوقها از نظر بازدهی و میزان ریسک، بین دو مورد بالا قرار دارند و بر اساس قانون، موظف هستند داراییهای خود را با نسبت ۴۰ تا ۶۰ درصد در بازار سهام و ۴۰ تا ۶۰ درصد در اوراق با درآمد ثابت مانند سپردههای بانکی، اوراق مشارکت و… سرمایهگذاری کنند.
- صندوق املاک و مستغلات: (Real Estate Investment Trust) که به اختصار REIT هم نامیده میشوند، نوعی صندوق مشترک هستند که در بستر بورس و با تاکید و تمرکز بر املاک فعالیت میکنند
- صندوق سرمایه گذاری کالایی: این صندوقها مبتنی بر یک دارایی پایه هستند و در نتیجه ارزش آنها هم به ارزش کالای پایه خود وابسته است.
- صندوق سرمایه گذاری در طلا
- صندوق سرمایه گذاری جسورانه
- صندوق سرمایه گذاری بازارگردانی
- صندوق سرمایه گذاری شاخصی
سرمایه گذاری با پول کم
سرمایه گذاری در صندوق ها را میتوان گزینهای مناسب برای سرمایه گذاری با پول کم در بازار سرمایه دانست، چرا که سرمایهگذاری در بورس با مبالغی در حدود چند ده هزار تومان نیز از طریق این صندوقها امکانپذیر است.
ویژگیهای مورد نیاز برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری
برای انتخاب بهترین صندوقهای سرمایهگذاری، باید با توجه به معیارهای مختلف به ارزیابی صندوقهای متعدد فعال در بازار سرمایه پرداخت. فاکتورهای لازم برای ارزیابی عبارتند از:
میزان ریسکپذیری شما
- یکی از مهمترین این معیارها میزان ریسکپذیری افراد است.
بازدهی گذشته صندوق
- معیار دیگر میزان بازدهی گذشته هر صندوق است.
حجم صندوق
- منظور از حجم صندوق همان ارزش داراییهای صندوق (NAV) است.
حجم معاملات روزانه صندوق
- حجم معاملات صندوق که در یک روز کاری نشان میدهد که چه تعداد معاملهگر اقدام به معامله واحدهای آن کردهاند.
ضریب آلفای صندوق
- آلفای صندوق نشان میدهد که یک صندوق چقدر بیشتر از شاخص بازدهی داشته است.
ضریب بتای صندوق
- بتای صندوق تغییرات ارزش داراییها را در طول زمان نسبت به نوسانات بازار نشان میدهد.
نظر شما