الهام فقیهیان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به نشانههای دندان آسیبدیده اظهار کرد: درد دندان یکی از نشانههای دندان آسیبدیده است، اما بیمار باید دقت کند مراجعه به دندانپزشک نباید تنها زمانی که درد دندان وجود دارد اتفاق بیفتد، اگر بیمار در مراحل اولیه پوسیدگی دندان به دندانپزشک مراجعه کند، هزینه کمتری را از لحاظ مالی و آسیب به دندان میپردازد تا اینکه در مراحل انتهایی پوسیدگی دندان به پزشک مراجعه کند.
وی افزود: وقتی که دندانی پوسیدگی سطحی دارد با ترمیم و پر کردن ساده بهبود پیدا میکند که هزینه بسیار کمتری نسبت به درمان ریشه و عصبکشی که دندان پوسیده به بیمار تحمیل میکند، دارد.
دندانپزشک و متخصص بیماریهای دهان، فک و صورت تصریح کرد: در پوسیدگی سطحی بافت دندان کمتر تخریب میشود، اما وقتی که دندانی عصبکشی یا مورد درمان ریشه قرار گیرد، دیگر بیمار درد را حس نمیکند و بافت دندان بسیار شکننده میشود و نیاز به درمان روکش و پروتزهای دندانی دارد، از این جهت حائز اهمیت است زمانی که بیمار احساس پوسیدگی دندانی داشت، سریع به دندانپزشک مراجعه کند.
وی با اشاره به حساسیت دندانهای پوسیده به بعضی مواد غذایی گفت: دندانها وقتی در معرض پوسیدگی قرار دارند، نخستین حساسیتی که نشان میدهند نسبت به خوردن مواد غذایی شیرین و سرد است، هنگامی که بیمار مواد غذایی شیرین را میخورد، این مواد لابهلای شیارهای دندان میرود و موجب شروع یک درد تیر کشنده میشود که پس از مدتی این درد تسکین پیدا میکند.
فقیهیان ادامه داد: این درد غیرقابل تحمل نیست و بیمار سریع به دندانپزشک مراجعه نمیکند، به همین دلیل وقتی بیمار یک ماده غذایی سرد مانند یک لیوان آب خنک را مصرف میکند، این نوع احساس درد شکل میگیرد و سریع هم آرام میشود، در این مرحله احتمال دارد دندان دچار پوسیدگی شده و نیاز به درمان ریشه و عصبکشی نداشته باشد.
وی با بیان اینکه پوسیدگی خود به خود درمان نمیشود، ادامه داد: بسیاری از اعضای بدن هستند که وقتی دچار بیماری میشوند، سیستم ایمنی بدن میتواند آن را درمان کند، اما بافت دندان از این مورد تبعیت نمیکند، وقتی که مینای دندان پوسیده شد، دیگر بهبودی در کار نیست.
دندانپزشک و متخصص بیماریهای دهان، فک و صورت عنوان کرد: پوسیدگیهای دندان را در بعضی از موارد با رعایت نکاتی میتوان کمتر کرد، اما بهبودی توسط بافت بدن صورت نمیگیرد، همچنین لازم است بدانیم پوسیدگی شروع به پیشرفت میکند تا به عصب دندان برسد، در این مرحله بیمار یک درد غیرقابل تحمل و شبانهروزی را تجربه میکند و شدت درد شبها بیمار را از خواب بیدار میکند.
وی خاطرنشان کرد: احتمال دارد بیمار یک لیوان چای داغ مصرف کند و درد شدید و تیر کشندهای را داشته باشد، وقتی که بیمار درد دندان را تجربه میکند، دندان او نیاز به عصبکشی دارد، یعنی درد طولانیمدت با محرکهای بیشتری صورت میگیرد، بسیاری اوقات احتمال دارد پوسیدگی به عصب دندان برسد و دندان نیاز به عصبکشی داشته باشد، اما بیمار هیچ دردی نداشته باشد و درمان ریشه بدون وجود درد برای بیمار تجویز شود.
کدام مواد غذایی پوسیدگی سریع در دندان ایجاد میکند؟
فقیهیان با تاکید بر اینکه مصرف شیرینیها و مواد غذایی حاوی اسید میتواند خردگی و پوسیدگی سریع را در مینای دندان ایجاد کند، گفت: خوردن لواشکهای ترش و نوشابهها به دلیل وجود اسیدکربنیک موجب پوسیدگی دندانها میشود، بنابراین مدت زمان استفاده از این مواد غذایی حائز اهمیت است، برخی افراد عادت دارند لیموترش را با دندان فشار دهند؛ این حرکت میتواند پوسیدگی و آسیب به بافت مینای دندان را برای بیمار ایجاد کند.
وی در خصوص اهمیت مراجعه زودهنگام به دندانپزشک تصریح کرد: مراجعه به دندانپزشک وابسته به رعایت بهداشت دهان بیمار است، افرادی که رعایت بهداشت دهان آن کمتر است و مصرف مرتب سیگار و محرکها را دارند، باید هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنند، اما افرادی که بهداشت دهان را بهخوبی رعایت میکنند و از مسواک، نخ دندان و دهانشویههای فلوراید استفاده میکنند، مراجعه آنها به دندانپزشکی میتواند در زمان طولانیتر و هر ۱۲ تا ۱۸ ماه یکبار انجام شود.
دندانپزشک و متخصص بیماریهای دهان، فک و صورت عنوان کرد: مراجعه به دندانپزشکی بر اساس ارزیابی و بروز پوسیدگی دندانهای بیمار است، پیشگیری بهتر از درمان است، مراجعه کودکان به دندانپزشک باید هر شش ماه یا سالی یکبار انجام شود، به دلیل اینکه دندانهای کودکان تازه روییده است و مداخله زودتر، هزینههای درمانی کمتر و نتیجه بهتری را به دنبال دارد و اگر نیاز به فلورایدتراپی باشد، توسط دندانپزشک صورت میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: باید بدانیم اگر در موارد انتهای پوسیدگی دندان به دندانپزشک مراجعه کنیم، هزینههای بیشتری به ما تحمیل میشود، در واقع وقتی که یک دندان ترمیم میشود، نسبت به زمانی که نیاز به عصبکشی دارد، استحکام بیشتری خواهد داشت، اما با درمان ریشهای دندان استحکام آن کمتر میشود و نیاز به درمانهای جانبی مانند روکش دندان نیز ضرورت پیدا میکند.
نظر شما