۴ فروردین ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۸
استرس عامل تلخی مزه دهان

عضو انجمن علمی گیاهان دارویی ایران گفت: استرس به روش‌های مختلفی روی معده و عملکرد دستگاه گوارش تأثیر منفی می‌گذارد و موجب بی‌مزه شدن دهان می‌شود.

رضا معطری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در خصوص علت تلخی دهان از دیدگاه طب سنتی اظهار کرد: طعم تلخی دهان می‌تواند دلایل مختلفی از جمله مشکلات ساده، مانند بهداشت دهان ضعیف تا مشکلات جدی‌تر، مانند عفونت قارچی، مسمومیت شیمیایی (مانند تماس با حشره کش‌ها)، بیماری‌های خود ایمنی، بیماری‌های عصبی و رفلاکس صفراوی داشته باشد، همچنین کشیدن سیگار می‌تواند موجب ایجاد طعم تلخی دهان شود که بین چند دقیقه تا چند ساعت طول می‌کشد که این نوع تغییر طعم به‌طور معمول پس از خوردن غذاهای دیگر، نوشیدن آب یا مسواک زدن دندان‌ها بهبود می‌یابد، از این رو برای تشخیص دقیق علت تلخی دهان باید شرح حال کامل از فرد گرفته شود.

وی افزود: بعضی از بیماری‌های تنفسی، مشکلات گوارشی و درد معده هم می‌تواند علتی برای تلخی دهان باشد؛ استرس به روش‌های مختلفی روی معده و عملکرد دستگاه گوارش تأثیر منفی می‌گذارد و موجب بی‌مزه شدن دهان می‌شود؛ هنگامی که استرس دارید، معده اسیدهای گوارشی بیشتری را تولید می‌کند که ممکن است سبب سوزش سر دل (حالتی که با درد در ناحیه معده و احساس طعم تلخ در دهان همراه است) شود، همچنین هنگام استرس، تخلیه مواد از معده به روده به آهستگی صورت می‌گیرد که به تجمع گاز معده و نفخ می‌انجامد.

این متخصص طب سنتی تصریح کرد: یبوست یکی از علت‌های تلخی دهان است، اما به بندرت ممکن است یبوست منجر به تلخی دهان شود؛ گاهی اوقات افرادی که در پروسه درمانی سرطان هستند، تلخی دهان را تجربه می‌کنند، همچنین سینوزیت منجر به تلخی ته گلو خواهد شد، لازم به ذکر است که بیماری‌های مرتبط با التهاب، ورم و خونریزی لثه‌ها و قرمزی زبان و کمبود ویتامین ب ۱۲ یا عنصر روی در بدن نیز ممکن است طعم تلخی در دهان ایجاد کنند.

وی ادامه داد: اگر تلخی دهان همیشگی باشد، این افراد اغلب به غلبه صفرا دچار هستند، غلبه صفرا می‌تواند با علائم دیگری مانند حالت تهوع، زود عصبانی شدن، سردرد و رفلاکس همراه باشد؛ مؤثرترین روش‌های درمان برای رفع تلخی دهان ناشی از غلبه صفرا حجامت پشت گوش و حجامت عام است، چراکه به دفع صفرا از بدن کمک می‌کند، بنابراین مبتلایان به تلخی دهان ناشی از غلبه صفرا باید از مواد غذایی کاهنده صفرا مانند آب انار و زرشک، شربت سکنجبین، آلو، آلبالو و تمر هندی استفاده و از مصرف فلفل و خرما پرهیز کنند.

معطری گفت: تلخی دهان به گونه‌ای است که با شیرین‌ترین شیرینی‌ها رفع نمی‌شود؛ به عقیده عمده پزشکان دلیل اصلی تلخی دهان، ترشح یک نوع اسید در معده است که از مری بالا می‌آید و انتهای زبان را تلخ می‌کند، با این حال ممکن است علت تلخی دهان ناشی از مصرف یک نوع داروی خاص یا وجود مشکلی در سینوس‌ها باشد، بنابراین عوارض برخی از داروها در برخی از افراد موجب تلخی دهان خواهد شد، اما برخی از داروها را اگر سریع قورت ندهید و در دهانتان حل شوند و یا اینکه از نوع جویدنی باشند، ممکن است تلخی در دهان ایجاد کنند.

کد خبر 738417

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.