به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دانشگاه شهید بهشتی، آرزو رضازاده در خصوص نیازهای تغذیهای افراد در فصول سرد سال، اظهار کرد: به طور کلی کالری و ریزمغذیهای مورد نیاز در شرایط و فصول مختلف، تفاوتی ندارد و توجه و تنوع در مصرف گروههای اصلی مواد غذایی مطابق با هرم تغدیهای در هر فصلی توصیه میشود. البته در روزهای سرد باید مصرف آنتی اکسیدانها را افزایش داد؛ چراکه به علت شرایط موجود، زمان بیشتری در فضای بسته سپری میشود و افراد در معرض ابتلاء به عفونتهای تنفسی قرار میگیرند.
وی افزود: در فصل سرد به علت خشکی هوا، رطوبت لایه مخاط دستگاه تنفسی و توان لایه مخاطی برای دفع ذرات میکروبی و ویروسی کاهش مییابد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه میوهها، سبزیها، گروه نان و غلات و سایر گروههای اصلی مواد غذایی آنتی اکسیدان مورد نیاز بدن را تأمین میکنند، گفت: مواد غذایی سرشار از ویتامین A و پیشسازهای آن، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین D آنتی اکسیدانها قوی هستند که مصرف روزانه آن توصیه میشود.
وی اضافه کرد: میوههای زرد و قرمز همچون خرمالو و سبزیجاتی مثل کدو حلوایی که در این فصل به وفور در دسترس هستند، پیشسازهای ویتامین A یا همان کاروتنهای مورد نیاز بدن را تأمین میکنند. انواع فلفل شیرین، فلفل سبز و فلفل دلمهای به صورت خام سرشار از ویتامین C هستند.
رضازاده با تاکید بر لزوم مصرف سبزیجات سبزرنگ همچون سبزی خوردن، کاهو و اسفناج به علت افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونتهای تنفسی، تصریح کرد: ویتامین E موجود در دانههای روغنی و روغنهای سالم همچون روغن ذرت و زیتون، آنتی اکسیدانهایی هستند که نقش بسزایی در خنثی کردن مواد اکسیداتیو موجود در بدن دارند.
دکترای علوم تغذیه خاطرنشان کرد: متخصصان هیچ گاه به افراد توصیه نمیکنند مصرف روغن را به طور کامل قطع کنند. همچنین مغزهایی مثل گردو و دانههای روغنی که حاوی اسیدهای چرب امگا -۳ هستند، خاصیت ضد التهابی دارند و مصرف آن برای افراد مبتلا به عفونتهای تنفسی نیز مفید است.
وی با اشاره به وجود امگا -۳ در آبزیان نیز اظهار کرد: ماهیهایی همچون قزل آلا و کیلکا به علت دسترسی و قیمت ارزانتر، منبع مناسبی برای تأمین امگا -۳ و ویتامین D محسوب میشوند. همچنین برگ تازه خرفه نیز سرشار از اسیدهای چرب امگا -۳ است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه، لبنیات را نیز مملو از ویتامین D، A، C و E اعلام کرد و گفت: توصیه میشود روزانه دو تا سه واحد لبنیات مصرف شود؛ یک لیوان شیر، یک لیوان ماست، دو لیوان دوغ یا ۴۵ گرم پنیر هر کدام یک واحد محسوب میشوند.
رضازاده روی و آهن را یکی از مهمترین مواد معدنی و منابع تأمین آنتی اکسیدان بدن دانست و گفت: این دو ماده معدنی در فصول سرد سال به افزایش مقاومت بدن در برابر عفونتها کمک میکنند. از طرفی روی در مواد غذایی در دسترس همچون غلات به وفور یافت میشود. البته نانهای سبوسدار با رنگ تیره، مقدار روی بیشتری دارند. به طور کلی باید توجه کرد نان، تخمیر شده باشد. انواع مغزها، دانهها، گوشتها و آبزیان نیز حاوی روی و آهن هستند.
دکترای تغذیه در خصوص باور برخی مبنی بر وجود تأثیر مستقیم سردی هوا و افزایش وزن، تصریح کرد: یکی از دلایل این امر کوتاه شدن روز، گذراندن زمان بیشتر در منزل و تمایل به ریزه خواری در اوقات فراغت به ویژه مصرف مواد غذایی شیرین و چرب فاقد ریزمغذیهای ارزشمند، با کالری بالا عنوان میشود.
وی ادامه داد: نوع پوشش در فصل سرد، زاویه مایل تابش خورشید و به طور کلی کمتر در معرض نور آفتاب بودن، منجر به کمبود ویتامین D در بدن میشود. مطالعات نشان میدهد کمبود ویتامین D، تغییر خلق و خو در افراد را به همراه دارد که خود یکی از مهمترین عوامل گرایش افراد به خوردن شیرینیجات است. همین امر موجب افزایش وزن میشود.
رضازاده کاهش مصرف مایعات در فصل سرد را از دیگر دلایل اضافه وزن دانست و افزود: دهیدراته شدن بدن بر میزان سوخت و ساز تأثیر میگذارد و متابولیسم را کاهش میدهد. لازم است در فصول سرد به علت خروج کمتر از منزل، امکان تحرک در منزل فراهم شود.
دکترای تغذیه گفت: در روزهای سرد مواد غذایی باید کنترل شده مصرف شود و در زمان احساس نیاز به مصرف مواد غذایی، انتخابهای سالمتری همچون میوه و سبزی صورت گیرد. این مواد به علت فیبر بالا، جذب قند را آهستهتر و از افزایش وزن جلوگیری میکنند.
نظر شما