کامپوزیت به موادی گفته میشود که از ترکیب دو یا چند ماده مختلف تولید شده و خواص آن ترکیب خواص مواد تشکیل دهنده آن و متفاوت با ویژگیهای اولیه این مواد است. کامپوزیتها از یک فاز زمینه و یک فاز پرکننده تشکیل میشوند که فاز پرکننده حدود 5% از کل ماده تشکیل دهنده را شامل شده و خواص مکانیکی آن را تقویت کرده و بهبود میبخشد.
در فرایند تولید دریچههای منهول، به دلیل روبرو شدن با مشکلات متفاوت نظیر سنگینی بیش از حد دریچههای بتنی و همچنین سرقت دریچه منهول چدن تولیدکنندگان سعی کردند محصولی را طراحی و تولید کنند که ضمن ضد سرقت بودن، از وزن کمتری نیز نسبت به نوع بتنی برخوردار باشند. لذا دریچه منهول کامپوزیتی تولید و به بازار عرضه شد. یکی از شرکتهای تولیدکننده این دریچهها، شرکت پترو چدن قائم است که محصولاتی را با کیفیت منحصربهفرد و متنوع تولید میکند. در ادامه بیشتر با این دریچه منهول کامپوزیت آشنا میشویم.
کاربردهای دریچه منهول کامپوزیتی
دریچههای کامپوزیت تشکیل شده از ترکیبات مشخص الیاف سیلیس، رنگدانه، رزینهای غیر اشباع، مقادیر مشخص از چسب و مواد پلیمری و همچنین کربنات کلسیم هستند. به دلیل مزایای بیشماری که این دریچهها دارند، در صنایع مختلف نظیر آب و فاضلاب، نفت و کاز، برق و مخابرات از آنها برای پوشیدن دهانه منهول استفاده میکنند تا شرایط مناسب برای عبور و مرور اتومبیل و عابرین فراهم شود.
علاوه بر این موارد، امکان بازدید از تاسیسات زیرزمینی نیز از طریق این دریچهها وجود دارد و به راحتی میتوان در زمانهای مشخص از این طرحها دیدن کرد و مشکلات آنها را رفع نمود. دریچه منهول کامپوزیت گاز و آب از نمونههای پرمصرف و محبوب این نوع از دریچهها هستند. یکی از مهمترین کاربردهای دریچههای کامپوزیت، استفاده از نوع حفرهدار آن روی دهانه منهول فاضلاب است که در زمان بارندگی و ایجاد روانآب به بهترین شکل آب را به فاضلاب منتقل کرده و در عادی کردن شرایط ترافیک در خیابانها کمک شایانی میکنند.
ابعاد دریچه منهول کامپوزیت
باوجود کاربردهای فراوان دریچههای کامپوزیت در اغلب صنایع و همچنین قابلیت تولید در شکلها و سایزهای متنوع، این محصولات در طرحهای دایرهای، بیضی، مستطیل و مربع و در اندازههای مختلف تولید میشوند. پرکاربردترین ابعاد این دریچهها عبارتند از:
- دریچههای دایرهای برای مخابرات و گاز از ابعاد 60 و 80 سانتیمتر و قطر 5/32 برای گاز و 20 برای دریچههای بازدید فاضلاب برخوردار هستند.
- دریچه کامپوزیت بیضی با ابعاد 30*40 سانتیمتر برای گاز
- دریچههای مربعی شکل با اضلاع 40، 60، 80 و 100 سانتیمتر
- دریچههای کامپوزیتی مستطیلی نیز در ابعاد 30*40 و 50*70 سانتیمتر در انواع مشبک و ساده تولید میشوند.
شرکت پترو چدن قائم با سالها تجربه در تولید انواع دریچهها نظیر دریچه فاضلاب چدن و لولههای کاروگیت و تحت فشار مخصوص سازمانها و صنایع مختلف، پیشرو در مرتفع ساختن نیاز کشور به این تجهیزات است.
انواع دریچه منهول کامپوزیتی
دریچه منهول کامپوزیت از نظر تکنولوژی ساخت و نوع ترکیبات آن به چند دسته کاملا مجزا تقسیم میشود که اولین تقسیمبندی در مورد این محصولات را میتوان به روش تولید دستی و ماشینی آنها نسبت داد. در ادامه بیشتر با این دریچهها آشنا میشویم.
- دریچه کامپوزیت GRP: این دریچهها به روش دستی تولید میشوند و مقادیر بالایی از ترکیب سیلیس بین دو لایه کامپوزیت تزریق میشود که حکم فاز پرکننده را دارد. همین میزان سیلیس بالا موجب شده این دریچهها نسبت به انواع تولید شده توسط ماشین وزن بیشتری داشته باشند. استحکام کم و امکان ترک خوردگی و نیز عدم شفافیت و زیبایی کم، از معایب دریچه GRP است. همین معایب باعث شده که قیمت کمتری نسبت به انواع ماشینی داشته باشند.
- دریچه کامپوزیت SMC: این نوع درچه توسط دستگاه پرس هیدرولیک و به روش مکانیزه تولید میشوند. در این محصولات خمیر فایبرگلاس جایگزین سیلیس شده و استحکام و مقاومت بیشتر و وزن کمتری را نسبت به انواع GRP به این محصولات بخشیده است. شفافیت و زیبایی دریچه SMC نیز به دلیل پرس با دستگاه در دمای بالا، قابل قبول بوده و از ضخامت یکنواخت برخوردار هستند.
- دریچه کامپوزیت BMC: دریچه کامپوزیت بی ام اس نیز از دریچههایی است که به روش مکانیزه تولید شده و تفاوت آن با نمونههای قبلی این است که از هیچ مادهای در تولید و ساختار آنها استفاده نمیشود. کیفیت و مقاومت این محصولات تقریبا حدواسط دو نمونه قبل بوده و معمولا در مکانهایی که بار ترافیک کمتر است کاربرد دارند.
اگر قصد تهیه و سفارش انواع دریچه منهول کوپلیمری و یا کامپوزیتی و چدنی را دارید، شرکت پتروقائم میتواند بهترین خدمات را در این زمینه به شما ارائه دهد؛ چرا که یکی از کهنه کارترین شرکتهای فعال در این زمینه است.
مزایای دریچه منهول کامپوزیت
این دریچهها از مزایای زیادی برخوردار هستند و همین موضوع باعث شده بهترین جایگزین برای دریچه منهول چدن در صنایع مختلف شوند. برخی از این مزایا عبارتند از:
1- وزن کم نسبت به نوع چدنی و بتنی
2- ضد سرقت بودن به دلیل غیر قابل بازیافت بودن جنس این دریچهها
3- برخورداری از مقاومت ویژه در برابر فشار و ضربه
4- مقاوم در مقابل نفوذ رطوبت و آثار مربوط به آن نظیر خوردگی و پوسیدگی
5- عایق بودن در مقابل دما و جریان الکتریسیته
6- دوام و کارایی بالا در برابر نور خورشید
7- قابلیت تولید با تنوع رنگ بالا
8- عدم تولید صدا در زمان عبور وسیله نقلیه از روی آن
معایب دریچه کامپوزیت
در کنار مزایایی که این دریچهها دارند، معایبی نیز وجود دارد که از این قرار هستند.
- قیمت بالا نسبت به انواع دیگر
- ناسازگار بودن با محیط زیست
- پیدا نشدن دریچه کامپوزیت بوسیله فلزیاب در صورت مدفون شدن در پوششهای راه سازی
هرچند این معایب برای دریچه منهول کامپوزیت ذکر شده است، ولی گستردگی مزایا و کاربرد این محصولات، معایب کم آن را پوشش داده و در اغلب صنایع جایگزین دریچههای چدنی، بتنی و نانوکامپوزیت شده است.
قیمت و وزن دریچه منهول کامپوزیت
همانطور که در بخشهای قبل ذکر شد، این دریچه در راستای رفع مشکل وزن بالای دریچههای چدنی و بتنی تولید شده و وزن آنها با توجه به روش تولید، حدود 70% وزن نوع چدنی و بتنی محاسبه شده است. وزن کم باعث میشود هزینه حمل و نقل و همچنین نصب این محصول نیز کاهش پیدا کند. البته شایان ذکر است که دریچههای کوپلیمری، نانوکامپوزیت و پلی اتیلنی نسبت به نوع کامپوزیت وزن کمتری دارند. قیمت نیز عامل موهن و تاثیرگذار در انتخاب انواع دریچه است.
جمع بندی
قیمت دریچه منهول کامپوزیت معمولا با توجه به تکنولوژی ساخت و بار قابل تحمل آن تعیین شده و از سایر دریچهها قیمت بیشتری دارد که همین کران بودن از معایب اصلی این دریچه است. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد قیمت انواع دریچه منهول چدن، دریچه منهول کوپلیمری و سایر نمونهها، به سایت پتروقائم مراجعه کرده و از کارشناسان این مجموعه مشاوره لازم را دریافت کنید.
نظر شما