به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، آلودگی هوا در سطح جهان، اصلیترین تهدید زیستمحیطی برای سلامت عمومی محسوب میشود و بهبود کیفیت هوا با بهبود سلامت، توسعه و محیط زیست همراه است، چراکه با هر نفس، ذرات کوچکی که استنشاق میشود با وارد آوردن آسیب به ریهها، قلب و مغز همراه است و مشکلات سلامتی مختلفی را ایجاد کنند.
آلودگی هوا بهعنوان یک مسئله جهانی
شهرهایی که بهعنوان آلودهترین مناطق جهان شناخته میشوند، اغلب دارای جمعیت متراکم، فعالیتهای صنعتی گسترده و ازدحام بالای وسایلنقلیه هستند. گاهی شرایط جغرافیایی نیز موجب به دام افتادن آلایندهها در این مناطق میشود. قابلتوجه اینکه آسیبهای این مناطق محدود به یک منطقه یا کشور خاص نیست و آلایندهها با نفوذ به آسمان کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه، پیامدهای شدید ناشی از آلودگی هوای شهری را برای سراسر جهان به ارمغان میآورند.
تحقیقات جنبههای کلیدی آلودگی هوا بهعنوان یک نگرانی جهانی را بهشرح زیر تعیین کرده است:
- اثرات سلامتی
- آلایندههای هوا مانند ذرات معلق، ازن، دیاکسید نیتروژن و دیاکسید گوگرد، مشکلات تنفسی مانند آسم را تشدید میکنند و منجر به بیماریهای قلبی عروقی و مرگ زودرس شوند.
- استرپتوکوک پنومونی (پنوموکوک) عامل اصلی پنومونی و مننژیت باکتریایی محسوب میشود و مطالعات اخیر نشاندهنده ارتباط بین بروز بیماری پنوموکوکی و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا است.
- قرار گرفتن طولانیمدت در معرض هوای آلوده موجب سرطان ریه و مشکلات رشدی در کودکان شود.
- اثرات زیستمحیطی:
- باران اسیدی: ناشی از آزاد شدن دیاکسید گوگرد و اکسیدهای نیتروژن است که با بخار آب موجود در جو واکنش میدهند و به آبزیان، جنگلها و حتی ساختمانها و بناهای تاریخی آسیب میرساند.
- اوتروفیکاسیون: ترکیبات نیتروژن حاصل از رواناب و انتشارات کشاورزی به آلودگی مواد مغذی در بدنههای آبی منجر میشود که این امر با رشد بیشازحد جلبکها و تأثیر بر زندگی آبزیان همراه است.
- تغییرات آبوهوایی: گازهای گلخانهای مانند دیاکسیدکربن (CO2)، متان (CH4) و اکسید نیتروژن (N2O) گرما را در جو به دام میاندازند که این امر به گرم شدن کره زمین منجر میشود.
- اثرات اقتصادی:
- اثرات سلامتی آلودگی هوا منجر به افزایش هزینههای پزشکی و کاهش بهرهوری نیروی کار میشود.
- آسیب به زیرساختها و کاهش عملکرد کشاورزی، اقتصادها را تحت فشار قرار میدهد.
- تأثیر بر تنوع جهانی:
آلودگی هوا یک مسئله جهانی، اما شدت آن در هر نقطه متفاوت است. با صنعتی شدن سریع و استانداردهای انتشار ضعیفتر، کشورهای در حال توسعه اغلب با چالشهای شدید کیفیت هوا مواجه هستند، به عنوان مثال شهرهای هند و چین اغلب کیفیت هوای خطرناکی را تجربه میکنند.
- پیامدهای سلامتی و غذایی
- آلودگی هوا یک تهدید زیستمحیطی جهانی برای امنیت غذایی است و تا حدی به محصولات زراعی آسیب میرساند که میتواند میلیونها نفر را با مشکل تغذیه مواجه کند.
- تخمین زده میشود آلودگی هوا که این معضل هر سال حدود ۳.۷ میلیون مرگ نابهنگام در سراسر جهان منجر میشود. دادهها حاکی از آن است که این معضل عامل ۶.۷ درصد از کل مرگومیرها در سراسر جهان، ۱۶ درصد از مرگومیرهای ناشی از سرطان ریه، ۱۱ درصد از مرگهای مرتبط با بیماری انسدادی مزمن ریه، ۲۹ درصد از بیماریهای قلبی و سکته مغزی و تقریباً ۱۳ درصد از مرگهای ناشی از عفونت تنفسی است. قرار گرفتن در معرض هوای آلوده حاوی ذرات معلق (PM2.5) همچنین ارتباط نزدیکی با بیماریهای قلبی عروقی دارد.
ابتکارات جهانی برای مقابله با آلودگی هوا
- توافق پاریس: یک معاهده بینالمللی برای مبارزه با تغییرات آبوهوایی با محدود کردن گرمایش زمین به زیر دو درجه سانتیگراد
- بنیاد تنفس حیات: کمپینی به رهبری سازمان بهداشت جهانی، ائتلاف آبوهوایی و هوای پاک و برنامه محیط زیست سازمان مللمتحد، با هدف دستیابی به سطح کیفیت هوای ایمن در سراسر جهان تا سال ۲۰۳۰
آلودهترین شهرهای جهان
هوایی که تنفس میشود جوهره زندگی است، با این حال ساکنان بعضی از شهرها به جای نفس حیاتبخش، سم کشنده استنشاق میکنند. آلودگی هوا بهویژه در چند دهه اخیر به یک نگرانی اولیه جهانی تبدیل شده است که چالشهای بهداشتی و زیستمحیطی متعددی را بهدنبال دارد. در ادامه با آلودهترین شهرهای جهان آشنا میشویم.
لاهور، پاکستان
شهر پویا و تاریخی پاکستان، لاهور، در صدر فهرست آلودهترین شهرهای جهان قرار دارد. ترکیبی از گازهای گلخانهای ناشی از وسایلنقلیه، آلایندههای صنعتی و سوزاندن محصولات در مناطق حومهای در طول هر زمستان مهدود کشندهای در این شهر تولید میکند. ساکنان لاهور اغلب با مشکلات تنفسی مواجه هستند و نیاز فوری به تعیین سیاستهای مؤثر در این شهر دیده میشود.
داکا، بنگلادش
شهرنشینی و رشد سریع جمعیت در داکا، زیرساختهای آن را تحت فشار قرار داده است. در کنار ترافیک سنگین نیز کورههای آجرپزی در اطراف شهر مقادیر زیادی ذرات معلق در هوا آزاد میکنند. ساکنان شهر اغلب از ماسک استفاده میکنند، اما وضعیت وخیم آن به راهحلهای اساسیتر نیاز دارد.
دهلی، هند
دهلی، پایتخت هند، بهواسطه تاریخ غنی و فرهنگ متنوعش شناخته شده، اما به دلیل سطوح هشداردهنده کیفیت هوا بدنام است. عواملی مانند گازهای گلخانهای ناشی از وسایلنقلیه، گردوغبار ساختمانی، تولیدات صنعتی و سوزاندن پوشال در ایجاد مهی که شهر را به خصوص در فصل زمستان فرا میگیرد، نقش چشمگیری دارد.
دمام، عربستان سعودی
دمام با آلودگی ناشی از فعالیتهای صنعتی و گردوغبار صحرا در قلب پادشاهی نفتخیز عربستان روبهرو است. اتکای منطقه به سوختهای فسیلی و انتشار گازهای گلخانهای متعاقب آن یک نگرانی فزاینده برای محیطبانان و متخصصان سلامت این شهر است.
مظفرنگار، هند
شهر کمتر شناختهشده مظفرنگار در هند میزبان فعالیتهای صنعتی است که مقادیر قابلتوجهی ذرات معلق در جو منتشر میکند. رشد بیرویه صنایع کوچک بدون کنترل آلودگی کافی این وضعیت را تشدید کرده است.
بغداد، عراق
مسائل زیستمحیطی بغداد اغلب تحتالشعاع آشفتگیهای سیاسی و اجتماعی قرار دارند، با این حال طوفانهای گردوغبار، انتشار گازهای گلخانهای صنعتی و پیامدهای درگیریها منجر به کیفیت بسیار پایین هوا در این شهر شده است که بار بیشتری بر سیستم سلامت آن وارد میکند.
پاتنا، هند
پاتنا با چالشهایی از جمله انتشار گازهای گلخانهای ناشی از وسایلنقلیه موتوری، آلایندههای صنعتی و سوزاندن زیستتوده مواجه است. آلودگی هوای این شهر اغلب به سطوح خطرناکی برای کودکان، سالمندان و بیماران میرسد.
قاضیآباد، هند
قاضیآباد که در نزدیکی دهلی قرار دارد و با منابع آلودگی مشابه دستوپنجه نرم میکند. توسعه سریع شهری، رشد صنعتی و انتشار گازهای گلخانهای ناشی از وسایلنقلیه، داشتن روزی با هوای پاک را در این شهر به رؤیا تبدیل کرده است.
هاپور، هند
هاپور همچون شهرهای همسایه، با سطوح بالایی از ذرات معلق میجنگد. مدیریت ناکافی زباله، فعالیتهای صنعتی و آلودگی وسایل نقلیه، هوای شهر را خطرناک میکند.
پیشاور، پاکستان
پیشاور، واقع در استان خیبر پختونخوای پاکستان، با ترکیبی سمی از دود ناشی از اگزوز خودروها، گازهای گلخانهای صنعتی و گردوغبار مواجه است. با منابع محدود برای مبارزه با افزایش سطح آلودگی، ساکنان این شهر به شدت به کمک نیاز دارند.
نظر شما