به گزارش خبرگزاری ایمنا، دوران کودکی و نوجوانی از مهمترین دوران زندگی انسان است که اهمیت آن از نظر روانشناسان و جامعهشناسان بر کسی پوشیده نیست و با گذر زمان به اهمیت این موضوع اضافه میشود؛ یکی از مهمترین عوامل اثرگذار در این دوران، وجود کتابهای خوب و فراوان برای سلیقههای متعدد کودکان و نوجوانان در سنین مختلف است.
شعر و داستان حرف اول را برای جذب این کودکان و نوجوانان میزند، از اینرو باید به دنبال تولید کتابهایی هماهنگ با فرهنگ بومی کشور و متنوع با سبکها و تکنیکهای جدید داستان و شعر با کیفیت باشیم.
امروزه مفهوم شهروندی با زندگی کودک و نوجوان و بزرگسال گره خورده است و تفهیم درست این مقوله به عملکردهای درست افراد به عنوان شهروند منتهی میشود، از اینرو اگر با این فرض شعر و داستان را یک ظرفیت مؤثر برای انتقال مفاهیم شهروندی در نظر بگیریم، میتوان گفت که یکی از راههای رسیدن به این مهم، اعلام فراخوان برای جذب حداکثری آثار تولید شده توسط هنرمندان است.
برای بهبود وضعیت شهروندی با زندگی کودک و نوجوان تلاش میشود تا جشنواره شعر و داستان کودک و نوجوان اصفهان را با هدف غنیسازی و بالا بردن سطح کیفی کتابهای حوزه فرهنگ شهروندی متناسب با نیازهای زندگی امروز جامعه توسط سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان با شرایط متفاوتی برگزار شود.
اخلاق شهروندی، حملونقل پاک، پسماند و بازیافت، فضای سبز و محیط زیست، آتشنشانی، حوادث و ایمنی، مصرف بهینه انرژی، تعلق به شهر و زایندهرود از محورهای چهارمین جشنواره شعر و داستان «شهر من» بود.
«شهر من» یک جشنواره ماندگار است
سیدمهدی سجادزاده، رئیس اداره توسعه فرهنگ شهروندی شهرداری اصفهان و دبیر اجرایی چهارمین جشنواره شعر و داستان شهر من در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار میکند: میتوانیم امیدوار باشیم جشنوارهای که به ایستگاه چهارم رسیده است، از جمله جشنوارههای ماندگار خواهد بود و آیندگان آن را ادامه خواهند داد.
وی ادامه میدهد: واقعیت این است که در ایران حوزه نشر و فرهنگ کتاب و کتابخوانی، روزگار نامناسبی را طی میکند و در چنین شرایطی جشنواره ادبی بهویژه در حوزه پراهمیت کودک و نوجوان نیز خالی از این حال و هوا نیست.
رئیس اداره توسعه فرهنگ شهروندی شهرداری اصفهان تاکید میکند: اهمیت موضوع برای این اداره آن است که در کنار برگزاری رویدادهایی همچون جشنواره «شهر من» پروژه بزرگ کلاس شهر را در سطح شهر استان اصفهان داریم، زیرا یکی از محورهایی که تولیدات این جشنواره در آن استفاده میشود، کلاس شهر است.
سجادزاده میگوید: کاربردی بودن این رخداد که قرار است در آینده ملی شدن آن نیز اتفاق بیفتد و در تقویم رویدادهای فرهنگی و ادبی کشور قرار گیرد، یکی از وجوه تمایز این جشنواره است.
وی اضافه میکند: در اداره توسعه فرهنگ شهروندی شهرداری اصفهان تلاش داریم تا در کنار وجه رویدادهای این جشنواره، از محصولات آن در زمینههای مختلف استفاده کنیم.
در گذشته برگزاری رویدادهایی همچون مهرواره قصه گویی «شهر من» با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اصفهان برگزار شده است.
رئیس اداره توسعه فرهنگ شهروندی شهرداری اصفهان خاطرنشان میکند: چاپ آثار برگزیده بهویژه در شرایط اقتصادی در حال حاضر و عرضه آن به ذینفعان مؤثر، همچنین نویسندگان آثار برای بالا بردن انگیزه از دستور کارهای اداره توسعه فرهنگ شهروندی شهرداری اصفهان است.
سجادزاده میگوید: برگزاری رویدادهای جنبی از جمله مسابقه، ساخت پادکست و مواردی از این قبیل، روشهای دیگر برای بالا بردن بهرهوری از آثار منتخب این جشنواره است.
وی ادامه میدهد: سال جاری در چهارمین دوره این جشنواره سعی شده است ساختار جشنوارههای این رویداد بیشتر از گذشته باشد، از اینرو در این دوره استفاده از مدیر هنری و طراحی یک هویت بصری مستقل برای جشنواره، اهدای تندیس ویژه به برگزیدگان برتر، برگزاری بزرگداشت جمشید خانیان و خانم زهرا وثوقی از جمله موارد این وجه تمایز برای اعتباربخشی ویژه این جشنواره بوده است.
رئیس اداره توسعه فرهنگ شهروندی شهرداری اصفهان تاکید میکند: امیدواریم مجموعه اقدامات انجام شده در این رویداد موجب ایجاد شهری پایدار و زیستمحور برای شهروندی خلاق شود تا شاهد تحقق شعار «اصفهان من، شهر زندگی» باشیم.
«شهر من» فرهنگ شهروندی را افزایش میدهد
مهنازدخت ایلبیگ، مسئول دبیرخانه جشنواره شعر و داستان شهر من در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار میکند: اداره توسعه فرهنگ شهروندی شهرداری اصفهان در راستای سیاستهای خود در استفاده از ابزارها و رسانههای مؤثر برای ارتقای فرهنگ شهروندی در میان افراد مختلف جامعه جشنواره شعر و داستان کودک و نوجوان شهروندی «شهر من» را در برنامه کاری سالانه خود قرار داد که در حال حاضر چهار دوره آن برگزار شده است.
وی با بیان اینکه دبیرخانه این جشنواره از سال ۱۳۹۸ فعالیت خود را آغاز کرده است، ادامه میدهد: وظایف دبیرخانه جشنواره تعیین شده و زمینههای مناسب برای رسیدن به اهداف جشنواره که تولید محتوای آموزشی با موضوعات شهروندی برای مخاطب کودک و نوجوان بود، فراهم شده است.
کارگروهی شامل کارشناسان حوزه ادبیات کودک و نوجوان و اعضای شورای سیاستگذاری جمع شدهاند تا این رویداد فرهنگی برگزار شود
مسئول دبیرخانه جشنواره شعر و داستان شهر من تاکید میکند: پس از اعلام نخستین فراخوان و جمعآوری آثار دریافتی، با استقبال خوبی از سمت نویسندگان سراسر کشور روبهرو شدیم و از آنجا که هدف و تمرکز جشنواره بر کیفیت بوده است و نگاه کمی و آماری نداشتیم، آثاری که از نظر کارشناسان مناسب بود، ویرایش، ثبت و چاپ شد.
ایلبیگ میگوید: عملکرد خوب جشنواره نسبت به تعهدات خود مبنی بر چاپ آثار، برای نویسندگان بسیار مهم بود و موجب رضایت خاطر، اعتماد و ایجاد انگیزه در آنها شد.
وی اضافه میکند: این جشنواره با محوریت موضوعات شهروندی برگزار شده است و این قابلیت را دارد که نیازهای کودکان و نوجوانان را در زمینههای مهارتهای فردی، محیط زیست، اصول اخلاقی و دیگر موارد پاسخ دهد و این تصور که شاید قالب شعر و داستان توانایی نقل این موارد را نداشته باشد، با تولید آثار فرهنگی نویسندگان در راستای ارتقای فرهنگ شهروندی از ذهن شهروندان پاک شد.
مسئول دبیرخانه جشنواره شعر و داستان این جشنواره خاطرنشان میکند: امیدواریم این جشنواره بهطور مستمر با حمایت مدیران شهری به فعالیت خود ادامه دهد و همچنان شاهد نقشآفرینی شهروندان در راه رسیدن به آرمان شهری باشیم.
جشنواره شهر من گویای هدفگذاری مناسب شهرداری اصفهان در حوزه اخلاق شهروندی است
غلامرضا بکتاش، داور شعر جشنواره شعر و داستان شهروندی شهر من در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار میکند: تمام جشنوارههایی که برگزار میشود، آثار خوبی به خود میبیند و آثار ارسال شده به این جشنواره نیز از این قاعده مستثنا نبود و بدونشک جشنواره شعر و داستان شهروندی در چهارمین سال برگزاری از نظر آثار خوب و تعداد شرکتکنندگان بسیار موفق عمل کرد.
وی با اشاره به نقش برگزاری این جشنواره در فرهنگ شهروندی ادامه میدهد: زمانی که یک جشنواره برای چهارمین سال مکرر برگزار میشود، از جمله اتفاقات بزرگی است که با همت شهرداری اصفهان با برنامهریزی وسیع اتفاق میافتد.
داور شعر جشنواره شعر و داستان شهروندی شهر من تاکید میکند: موضوعات منحصربهفرد این جشنواره گویای هدفگذاری مناسب شهرداری اصفهان در حوزه اخلاق شهروندی است و به این ترتیب شهر اصفهان نیز سرشار از اخلاق شهروندی خواهد شد.
آثار ارسالی برای جشنواره «شهر من» نشان داد که رفتار شهروندی مناسب در تمام کشور صورت گرفته است
بکتاش میگوید: اخلاق یا فرهنگ شهروندی موضوعی است که کودکان و نوجوانان باید از سنین پایین با آن آشنا شوند تا در آینده از این رفتار بهره ببرند و نتیجه آن رفتار درست در زندگی خواهد بود که از فرهنگ آپارتماننشینی گرفته تا تلاش برای داشتن هوای پاک، راه رفتن روی خطوط عابرپیاده و دیگر موارد را به همراه دارد و تمام این موارد زیرمجموعه رفتار شهروندی خواهد بود که برگزاری جشنواره شعر و داستان شهروندی تمام این موارد را آموزش میدهد.
وی اضافه میکند: قدرت این جشنواره به قدری است که زمانی در سطح ملی برگزار میشود و این فرهنگ را به سایر شهرها انتقال میدهد، از اینرو باید سایر استانها و شهرهای کشور باید این جشنواره را با محوریت اخلاق شهروندی الگو قرار دهند تا بتواند جشنوارههایی با همین سبک و در حوزه حملونقل عمومی، هوای پاک، آتشنشانی برگزار کند.
داور شعر جشنواره شعر و داستان شهروندی شهر من تصریح میکند: برگزاری این جشنواره به کودکان و نوجوانان فرهنگ استفاده از دوچرخه، وسایل حملونقل عمومی و سایر حوزههای زندگی شهری را آموزش میدهد و شهرداری اصفهان نهتنها در قالب برگزاری این جشنواره، بلکه در عمل این فرهنگ را نشان داده است.
بکتاش میگوید: تمام کسانی که به اصفهان سفر کردهاند، میدانند که این شهر یکی از زیباترین شهرهای کشور است و مدیریت شهری بهرغم سختیهای فراوان برای فرهنگ شهروندی گامهای مؤثری برداشته است.
شهر من، برخاسته از دغدغه شهری است
سعید معتمدی، دبیر علمی جشنواره شعر و داستان شهروندی شهر من در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار میکند: موضوعات جشنواره شهر من بهدلیل اینکه برخاسته از یک دغدغه شهری و مدیریت شهری است، به دنبال تهیه محتوا و کتابهای مناسب برای موضوعات روزمره زندگی شهری است که هرروز با آن سروکار داریم و شامل حملونقل در شهر، پسماند در خانه، محیط زیست و ایمنی میشود.
وی ادامه میدهد: این جشنواره به دلیل دغدغه مدیریت شهری، راه ارتباطی مناسبی با هنرمندان این حوزه است تا برای مخاطبان اصلی خود، یعنی کودکان و نوجوانان به عنوان وارثان این کلانشهر طراحی شود.
تمام محورها به ویژه اخلاق شهروندی مورد توجه جشنواره شهر من قرار گرفت
دبیر علمی جشنواره شعر و داستان شهروندی با اشاره به تأثیر برگزاری این جشنواره تاکید میکند: این جشنواره در کشور کم نظیر است، زیرا آثار برگزیده طی فرایندی تخصصی در همان بخش مورد نظر که از موضوعات جشنواره بوده است، تبدیل به کتاب خواهد شد و کتابها در برنامههای مختلف که توسط کمیته شهروندی در محیطهای شهری و مدارس، جنگها و رویدادهای شهری برگزار میشود، استفاده خواهد شد و در نهایت به دست مخاطب نهایی میرسد.
معتمدی میگوید: آثاری که در سالهای گذشته به جشنواره ارسال شد، در قالب ۲۰۰ کتاب منتشر و به دست مخاطب رسید و محتوا این کتابها برگزیده و تأیید شده کتاب رشد آموزش و پرورش نیز بود و در نرمافزار شاد بارگذاری شد.
به گزارش ایمنا، اینکه یک جشنواره، موضوع شهروندی و زندگی در شهر و مسائل شهر را بهعنوان موضوع جشنواره کودک و نوجوان انتخاب کرده است و بنا دارد محصولاتی تولید کند که بتواند این مسائل را برای کودکان و نوجوانان بیان و توجه آنها را به این مسائل جلب کند، از اهمیت بالایی برخوردار است و استمرار آن باید مورد توجه باشد.
نظر شما