به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، یک آزمایشگاه فیزیک در عمق ۲۴۰۰ متری زمین، در استان سیچوان جنوب غربی چین به بهرهبرداری رسیده است که عمیقترین و بزرگترین آزمایشگاه زیرزمینی در جهان بهشمار میرود.
دانشمندان باور دارند که این آزمایشگاه فضایی پاک را برای آنها فراهم میکند تا روی یک ماده نامرئی موسوم به ماده تاریک آزمایش کنند، چراکه عمق زیاد به محدود کردن بیشتر پرتوهای کیهانی مختلکننده رصدهای آنها کمک میکند.
آزمایشگاه زیرزمینی چین
تأسیسات زیرزمینی عمیق و تشعشع پایین برای آزمایشهای فیزیک مرزی چین (DURF) با ظرفیت کلی ۳۳۰ هزار متر مکعب در زیر کوه جینپینگ در استان خودمختار لیانگشان ییسیچوان واقع شده و فاز دوم آزمایشگاه زیرزمینی این ناحیه است.
فاز اول این آزمایشگاه زیرزمینی در پایان ۲۰۱۰ با ظرفیت حدود چهار هزار متر مکعب تکمیل شد و مورد بهرهبرداری قرار گرفت. تعدادی از دستاوردهای علمی آن نیز آزمایشهای آشکارسازی مستقیم ماده تاریک چین را به سطح پیشرفتهای در صحنه جهانی ارتقا داده است. ساخت فاز دوم آزمایشگاه در دسامبر ۲۰۲۰ بهطور مشترک توسط دانشگاه تسینگهوا و شرکت توسعه برق آبی منطقه آغاز شد.
آزمایشگاه زیرزمینی چین دارای مزایایی از جمله شار پرتوهای کیهانی بسیار کم (یک صد میلیونم نسبت به سطح زمین)، تشعشعات محیطی بسیار پایین، غلظت بسیار کم رادون و فضای فوقالعاده تمیز است که تشخیص ماده تاریک را افزایش میدهد. دانشمندان استنباط میکنند که ماده مرئی تنها حدود پنج درصد از کیهان را تشکیل میدهد و حدود ۹۵ درصد جهان از ماده تاریک و انرژی تاریک تشکیل شده است.
تأسیسات زیرزمینی عمیق و تشعشع پایین برای آزمایشهای فیزیک مرزی چین به یک مرکز تحقیقات علمی عمیق زیرزمینی بین رشتهای در سطح جهانی تبدیل خواهد شد که رشتههای متعددی از جمله فیزیک ذرات، اخترفیزیک هستهای و علوم زیستی را ادغام میکند تا توسعه تحقیقات چین در زمینههای مرزی مرتبط را تسهیل کند. این مرکز در حال حاضر میزبان نخستین دسته از ۱۰ تیم برنامهریزیشده از دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی کشور همچون دانشگاههای تسینگهوا و شانگهای برای انجام آزمایشهای علمی است.
نظر شما