اغلب، تضادهای سیاسی و نظامی در خاورمیانه، زمینهای برای وقوع جنگها بوده است. اگر مروری بر تاریخ این منطقه داشته باشیم، درمییابیم که جنگها نقش بسیار مهمی در روند اقتصاد کلان داشتهاند و ملتها تا سالها بعد شاهد نتایج منفی آن بودهاند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با تاثیر جنگ بر روی قیمت مسکن، قیمت نفت، قیمت طلا، و قیمت دلار (در حوزه خاورمیانه) آشنا شویم. نهایتا قصد داریم در رابطه با سایر عواملی که میتوانند اقتصاد یک منطقه را با بحران مواجه سازند بحث کنیم.
تاثیر جنگ بر قیمت مسکن
معمولا جنگها خرابی به بار میآورند و تاثیر منفی آن بر اقتصاد مسکن بسیار نگران کننده است. هنگام جنگ، شهرها مستقیما تحت حملات نظامی قرار گرفته و میزان تخریب خانهها و آپارتمانهای مناطق مسکونی به شدت زیاد است! بازسازی مجدد این خرابیها به سالها زمان نیاز داشته و اثرات آن به این راحتی خنثی نخواهد شد و همین نکته منجر به افزایش قیمت مسکن خواهد شد. البته این نکته را نباید فراموش کرد که تاثیر جنگ بر قیمت مسکن میتواند متفاوت نیز باشد و آن را با افت قیمت نیز مواجه سازد! علت این افت قیمت میتواند کاهش تقاضا در شرایط ناپایدار جنگ و مهاجرت افراد باشد.
تاثیر جنگ بر قیمت نفت
تحلیل تاثیر جنگ بر قیمت نفت به این راحتیها نیست و پیچیدگیهای خاص خود را دارد. اگر مناطق نفت خیز درگیر جنگ شوند، ممکن است تولید نفت کمتر شود یا اصلا تولید آن قطع شود! توقف پالایشگاهها زنجیره تأمین جهانی را تحت تأثیر قرار میدهد؛ متعاقبا تأمین نفت به بازار جهانی کاهش یافته و این موضوع قیمت نفت را تحت تاثیر قرار میدهد. به طور کلی، تأثیرات جنگ بر قیمت نفت به شدت وابسته به شرایط خاص هر جنگ، موقعیت جغرافیایی مناطق تولیدی نفت، واکنش بازارهای مالی و سیاستهای بینالمللی است. اما اغلب میتواند منجر به افزایش قیمتها شود. Top of Form
تاثیر جنگ بر بازار جهانی طلا
زمانیکه یک منطقه در جنگ به سر میبرد، شرایط بسیار ناپایدار و ناامن است! پس افراد به دنبال سرمایهگذاری در داراییهای ایمنتری هستند. طلا به عنوان یک دارایی امن و ابزاری برای حفظ ارزش میتواند در شرایط بحرانی، گزینه خوبی باشد. این کالای با ارزش همراه با تورم، افزایش قیمت داشته و به عنوان یک دارایی مهم از آن یاد میشود. با توجه به موارد ذکر شده تاثیر جنگ بر بازار جهانی طلا میتواند روند رو به رشدی داشته باشد؛ زیرا تقاضا بالا رفته و افراد سعی دارند از این کالا به عنوان یک وسیله برای حفظ داراییهای خود استفاده کنند. البته قبل از هر تصمیمی لازم است تحلیل مشاوران حرفهای را مد نظر قرار داد.
تاثیر جنگ بر قیمت دلار
رابطه جنگ با دلار نیازمند تحلیلهای یپیچیدهایست که تنها اقتصاددانان بزرگ قادر به ارزیابی آن هستند! اما اگر بخواهیم با یک دید کلی به آن نگاه کنیم، باید گفت جنگ در خاورمیانه منجر به افزایش ارزش دلار میشود و از طرفی ارزش پول داخلی را کاهش میدهد. از زاویهای دیگر جنگ همیشه با تحریمهای اقتصادی همراه بوده است! تاثیر مستقیم این تحریمها بر قیمت دلار را نیز نمیتوان نادیده گرفت. البته نباید فراموش کرد که این کاهش یا افزایش قیمت دلار در جنگ میتواند موقتی باشد و عوامل مختلف سیاسی میتوانند دخیل باشند.
سایر عوامل تاثیر گذار
هرچند که جنگ یکی از مهمترین عواملی است که میتواند به تزلزل اقتصادی منجر شود، اما عوامل دیگر نیز میتوانند نقش بزرگی در ایجاد ناپایداری اقتصادی داشته باشند. به عنوان مثال:
- تحریمها و تنشهای بینالمللی (بدون وقوع جنگ) میتواند محدودیتهای مالی و افت اعتماد بازارها را به همراه داشته باشند و منجر به کاهش تجارت سرمایهگذاران شود.
- وقوع بحرانهای طبیعی مانند زلزله، سیل یا بلایای طبیعی دیگر میتوانند به خسارتهای اقتصادی جبرانناپذیری منجر شوند. این موضوع میتواند یکی دیگر از عوامل موثر بر قیمت مسکن باشد.
- تحولات سریع در حوزه فناوری و تغییرات در اقتصاد جهانی میتوانند به بعضی صنایع ضربه بزنند و سبب تغییر در نحوه تولید و اشتغال شوند.
- افت و خیزهای بازار سهام، ارز یا سایر ابزارهای مالی میتواند ارزیابی ثروت، سرمایهگذاریها و تصمیمگیریهای اقتصادی را تحت تأثیر قرار دهد.
جمع بندی
فعالیتهای اقتصادی خاورمیانه، تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارند که جنگ تنها یکی از آنهاست؛ تحریمها، فساد، بحرانهای طبیعی، تغییرات تکنولوژی و افت و خیز در بازارهای مالی نیز میتوانند به تزلزل اقتصادی منجر شوند. تداخل این عوامل باعث تشدید تأثیرات میشود و بازار آهن و میلگرد؛ سودآورتر از طلا و دلار نشان داده است .برای تجزیه و تحلیل دقیق، باید شرایط داخل منطقه و جهانی مدنظر قرار گیرند.
نظر شما