به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، تیلوس، یک جزیره ۶۳ کیلومتر مربعی کوچک با ۷۴۵ ساکن در یونان که بهعنوان یک پارک ملی حفاظتشده، مکان مهمی برای شاهینها، بازهای پا دراز و تعدادی از گونههای پرندگان مهاجر است، با بهرهگیری از انرژیهای تجدید پذیر به خودکفایی انرژی رسیده و در حال حاضر نخستین جزیره بدون زباله در جهان است. پیشرفت زیستمحیطی این جزیره میتواند طرحی برای آیندهای پاکتر و سبزتر برای بشریت نیز فراهم کند.
تغییرات تیلوس که با تلاش برای رهایی از زبالهها طی یک پروژه زبالهصفر شدن به انجام رسیده است، در سطحی گسترده مزایایی فراوانی به دست داده که باعث شده است این جزیره از آمار ارسال ۸۷ درصدی زبالههای خود به دفنگاه زباله، به حذف ۱۰۰ درصدی زبالهها از این دفنگاه برسد. جالب آنکه افراد مسن جزیره بهطور کامل ترک عادت کرده و در دستیابی تیلوس به هدف زبالهصفر شدن نهایت همکاری را بهعمل آوردهاند.
طرح زبالهصفر این جزیره چنان موفقیتآمیز بوده است که تیلوس در حال حاضر هیچ سطل زبالهای ندارد و دفنگاه زباله آن جای خود را به مرکز بازیافت خلاقانه داده است. در واقع تمام زبالههای جزیره به این مرکز نوآوری دایرهای 3K منتقل میشوند که به راهحلهای مدیریت زباله با فناوریهای پیشرفته مجهز است و میتواند زبالهها را برای بازیافت یا کمپوست شدن بیشتر دستهبندی کند. بخشی از این زبالهها بهعنوان سوخت جایگزین برای صنعت سیمان مورد استفاده قرار میگیرد، بخشی برای استفاده مجدد تعمیر و بخشی به لوازم هنری خام و مصالح ساختمانی تبدیل میشود.
نظارت و پرداخت هزینه این پروژه توسط یک شرکت یونانی انجام شده که متخصص ارائه راهحلهای اقتصاد دایرهای است، اما بخش عمده موفقیت آن از طریق آموزش حاصل شده است. این شرکت با راهاندازی یک مرکز اطلاعات در بندر جزیره آموزش ساکنان را در مورد نحوه دستهبندی زبالههای در سه بخش مواد قابل بازیافت (کاغذ، پلاستیک، فلز، آلومینیوم و شیشه)، ضایعات آلی (غذا، پوست میوه یا سبزیجات، سنگ و استخوان) و مواد غیر قابل بازیافت (کاغذ کثیف و وسایل شخصی مانند تیغ و ماسک) آغاز کرد. یک اپلیکیشن گوشی هوشمند نیز طراحی شد که اطلاعات بیدرنگ را بررسی میکرد تا میزان اقلام بازیافت شده را بسنجد.
پس از آن به هر خانوار تجهیزات بدون ضایعات مخصوصی از جمله جعبههایی برای زبالههای قابل بازیافت و غیرقابل بازیافت، کیسههایی برای زبالههای آلی و جعبهای برای ته سیگار داده شد و در نهایت مجموعههای خانه به خانه منظم در سراسر جزیره به مرحله اجرا درآمد. هر بازدیدکننده از جزیره نیز موظف شد در این طرح شرکت کند. هتلها تجهیزات ویژهای برای جداسازی زبالهها در اختیار دارند و گردشگران باید برای خریدهای خود کیسههای پارچهای از مرکز اطلاعات نقطه صفر جزیره تحویل بگیرند.
این پروژه در نهایت تغییرات مثبت متحولکنندهای را در این جامعه کوچک ایجاد کرد که تأثیر عمیقی بر محیط زیست و جامعه محلی داشت و با بهبود مدیریت زباله و ابتکارات بازیافت به کاهش پلاستیک و سایر زبالههای غیرقابل تجزیه زیستی در تیلوس منجر شد. اقدامات صورتگرفته نه تنها مناظر جزیره را زیبا کرد، بلکه اکوسیستمهای حساس و حیات دریایی آن را نیز مورد محافظت قرار داد.
علاوه بر این، پروژه زبالهصفر تیلوس فرصتهای شغلی جدیدی را در زمینه نصب انرژیهای تجدیدپذیر، اکوتوریسم و کشاورزی پایدار ایجاد کرد و حجم بالایی از بازدیدکنندگان آگاه به محیطزیست را نیز به جزیره آورد که باعث تقویت مشاغل محلی شد.
تیلوس اکنون بهعنوان یک نمونه درخشان از این امر شناخته میشود که چگونه شیوههای پایدار میتواند تعادلی هماهنگ میان توسعه و طبیعت ایجاد کند.
نظر شما