در زمان طوفان‌های گردوغباری چه اقداماتی انجام دهیم؟

بیش از ۳۸ میلیون نفر از جمعیت کشور تحت تأثیر پیامدهای ناشی از پدیده گردوغبار در خاورمیانه قرار دارند که از جمله این پیامدها، بروز حملات آسم و سرطان‌ها و تولد نوزاد نارس است؛ از این رو باید اقدامات جدی برای کاهش این پیامدها انجام شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، به طور کلی نیمی از جمعیت کشور با طوفان‌های گردوغباری مواجه هستند که بر سلامت افراد اثرگذار است؛ در طوفان‌های گردوغباری، استان‌های شرقی و جنوب شرقی کشور به ویژه سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و کرمان در معرض خطر هستند. در نیمه غربی و جنوب غربی نیز کرمانشاه، ایلام، خوزستان و بوشهر این مشکل را دارند؛ اما با تداوم این شرایط، مناطق مرکزی‌تر همچون قم، فارس و اراک هم در معرض خطر قرار می‌گیرند.

گردوغبار می‌تواند موجب افزایش بیماری‌های قلبی و عروقی، کاهش دید و تصادفات جاده‌ای، اختلال فعالیت‌های اجتماعی، افزایش مراجعات بیمارستانی و حملات آسم، مرگ و افزایش سال‌های از دست رفته عمر شود؛ همانطور که تاکنون تعطیلی مدارس، ادارات و مراجعات بیمارستانی بسیاری را به همراه داشته است.

قرارگرفتن در معرض غلظت بالای ذرات معلق منجر به تولد نوزاد نارس می‌شود

عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت مهم‌ترین نکات بهداشتی در مواجهه با آلودگی هوا ناشی از بروز طوفان‌های گرد و غباری را برشمرد و بر کاهش فعالیت خارج از خانه در چنین شرایطی تاکید کرد.

وی با اشاره به اینکه افراد گوناگونی نسبت به ذرات معلق حساس هستند، افزود: قرار گرفتن مبتلایان به آسم در معرض آلودگی هوا ممکن است، علائم بیماری را در این افراد بدتر کند و باعث بروز حملات آسمی شود؛ همچنین در افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن ریوی مانند مبتلایان به برونشیت مزمن و انسداد مزمن ریه نیز قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا باعث بدتر شدن علائم می‌شود. در واقع قرار گرفتن در معرض غلظت بالای ذرات معلق برای بیماران مزمن ریوی ممکن است سبب بروز علائمی مانند تپش قلب، درد قفسه سینه و کوتاه شدن تنفس شود.

رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت تصریح کرد: گروه بعدی که بیشتر تحت تأثیر آلودگی هوا قرار دارند زنان باردار هستند؛ قرار گرفتن در معرض غلظت بالای ذرات معلق برای مادران باردار ممکن است منجر به عوارضی نامطلوب و حتی تولد نوزاد نارس شود.

وی با بیان اینکه کودکان نیز نسبت به بزرگسالان در مواجهه با آلودگی هوا حساس‌تر هستند، اضافه کرد: ریه‌های کودکان به اندازه بزرگسالان کامل نشده است و سیستم‌های دفاعی و سوخت و ساز بدن آنها نیز هنوز در حال تکمیل است؛ بنابراین عفونت‌های تنفسی در آنها با شدت بالاتری رخ می‌دهد. از آن جایی که کودکان نسبت به بزرگسالان فعالیت بیشتری دارند، حجم هوایی که تنفس می‌کنند نسبت به وزن بدن‌شان بیشتر است؛ بنابراین در مواجهه با غلظت بالاتری از آلودگی هوا بیشتر در معرض خطر قرار می‌گیرند.

شاهسونی گروه بعدی در معرض خطر آلودگی هوا را سالمندان دانست و ادامه داد: این افراد سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند و در عین حال از آن جایی که ممکن است به بیماری‌های زمینه‌ای هم مبتلا باشند، بدن آنها کمتر قادر به مقابله با ذرات معلق و آلودگی هوا است و ذرات معلق می‌تواند باعث بدتر شدن بیماری‌های قلبی و حتی منجر به بروز سکته‌های مغزی و قلبی در آنها شده و همچنین علائم آسم را تشدید کند.

وی تاکید کرد: سایر گروه‌های در معرض خطر آلودگی هوا و طوفان‌های گرد و غبار، مبتلایان به سرطان به ویژه سرطان ریه، افراد دیابتی، افراد سیگاری و افراد چاق هستند که بیشتر در معرض عوارض مواجهه با غلظت بالای ذرات معلق هستند.

رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: اگر افراد مبتلا به آسم و بیماری مزمن ریوی حالت‌هایی مانند تنگی نفس، خس‌خس سینه و سرفه داشتند باید اقدامات درمانی که از قبل دنبال می‌کردند را ادامه دهند اما در صورتی که در علائم خود بهبودی احساس نکردند باید به پزشک مراجعه کنند و تحت درمان قرار گیرند.

در زمان طوفان‌های گردوغبار بهتر است از فیلتر تانو برای کولرهای آبی استفاده شود

وی با تاکید بر اینکه اولین و اساسی‌ترین اقدام حفاظتی هنگام بروز طوفان گرد و غبار کاهش میزان تماس مستقیم با ذرات معلق است، گفت: این ذرات می‌توانند سلامت اعضای مختلف بدن را تحت تأثیر قرار دهند به گونه‌ای که ممکن است سبب بروز انواع حساسیت‌ها، قارچ‌های پوستی، بیماری‌های چشمی و حمله قلبی و تنفسی شود.

شاهسونی با بیان اینکه ماندن در خانه می‌تواند روشی باشد که تا حدی از مواجهه با غلظت بالای ذرات معلق جلوگیری کند، اظهار کرد: در این زمینه می‌توان در ساخت منازل از شیشه‌های دو جداره استفاده کرد که هم سبب کاهش مصرف انرژی شود و هم کاهش مواجهه با آلودگی هوا را به دنبال داشته باشد. بهتر است افراد در شرایط آلودگی هوا در منزل بمانند و درها و پنجره‌ها را ببندند که در این صورت نیازی به استفاده از ماسک در داخل منزل نیست. در منزل نیز افراد باید سطح فعالیت خود را کاهش دهند و از انجام فعالیت‌هایی که سبب می‌شود سریع‌تر و عمیق‌تر نفس بکشند خودداری کنند.

وی ادامه داد: افرادی که در شرایط آلودگی هوا از خودروی شخصی استفاده می‌کنند، باید سیستم تهویه خودرو را در وضعیت چرخش مجدد هوا قرار دهند تا سطح ورودی هوای آلوده به داخل اتومبیل کاهش یابد.

رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت تاکید کرد: در شرایط بروز طوفان‌های گرد و غباری بهتر است افراد از فیلترهای نانو برای کولرهای آبی استفاده کنند. این فیلترها از ورود گرد و غبار و آلودگی از طریق کانال کولر به داخل منزل جلوگیری می‌کند.

وی با بیان اینکه اولین توصیه بهداشتی در زمان بروز طوفان‌های گرد و غباری ماندن در فضای بسته در منازل است، تصریح کرد: اما اگر به سبب کار مجبور به خروج از منزل هستید باید از ماسک مناسب استفاده کنید، طبق پروتکل‌های جهانی، ماسک منتخب جهت مقابله با طوفان‌های گردو غباری ماسک N۹۵ یا FFP۲ است اما، می‌توان از ماسک‌های سه لایه مورد تأیید وزارت بهداشت نیز استفاده کرد که درصد زیادی از ورود ذرات معلق بزرگ به سیستم تنفسی جلوگیری می‌کنند.

شاهسونی با تاکید بر لزوم کاهش فعالیت در شرایط آلودگی هوا، اظهار کرد: مواجهه با این هوا سبب بروز فشار و استرس بر دستگاه تنفسی می‌شود و هرگونه فشار اضافی جسمی می‌تواند سبب افزایش آسیب بیشتر شود؛ بنابراین فعالیت‌هایی مانند ورزش، پیاده‌روی، کار سنگین و مداوم بویژه برای کسانی که بیماری قلبی و ریوی دارند به هیچ عنوان نباید انجام شود.

استفاده از گیاهان دارای برگ سبز در شرایط آلودگی هوا توصیه می‌شود

وی افزود: عدم استعمال دخانیات در این شرایط نیز ضروری است. استنشاق دود ناشی از دخانیات علاوه بر تمام مضرات، می‌تواند سبب کاهش جذب اکسیژن در ریه‌ها به علت پر شدن فضای ریه از دود و ایجاد استرس فوری در سیستم تنفسی و حملات قلبی شود.

رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با تاکید بر اهمیت داشتن تغذیه مناسب در شرایط آلودگی هوا تصریح کرد: اثرات منفی ناشی از مواجهه با ذرات معلق بر سلامتی می‌تواند از طریق دریافت مواد مغذی ضروری مانند ویتامین‌های B، C و E و اسیدهای چرب اشباع نشده مانند امگا ۳ کاهش یابد و می‌توانند باعث کاهش تغییرات ضربان قلب ناشی از ذرات معلق شوند.

وی ادامه داد: در این فصل استفاده از کرفس، گیاهان دارای برگ سبز مانند کاهو، گوجه فرنگی، جوانه گندم و روغن‌های گیاهی می‌تواند مفید باشد. از طرفی توصیه اکید این است که در شرایط آلودگی هوا افراد آب و مایعات زیادی بنوشند تا به کلیه‌ها برای خروج املاح اضافی از بدن کمک شود و سموم ناشی از ذرات آلوده، مدت کمتری در بدن باقی بمانند.

شاهسونی افزود: کاهش مصرف غذاهای چرب در این شرایط توصیه می‌شود. چراکه مصرف این غذاها می‌تواند سبب کاهش توان جسمی و ذهنی افراد در طول روز شود؛ بنابراین از خوردن تنقلات کم ارزش مانند چیپس، نوشابه و … خودداری کنید. مصرف مواد غذایی مانند سوسیس و کالباس هم به این دلیل که مواد شیمیایی و نگهدارنده دارند، در این شرایط به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

۴۵ کشور تولیدکننده گردوغبار هستند

پیش‌تر نیز جعفر جندقی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با بیان اینکه بیش از ۳۸ میلیون نفر از جمعیت کشور تحت تأثیر پیامدهای ناشی از پدیده گردوغبار در خاورمیانه قرار گرفته‌اند، اظهار کرد: این آمار حاکی از رشد فزاینده مراجعات مردم به مراکز بهداشتی و درمانی به دلیل طوفان‌های گردوغباری است.

وی درباره آلودگی هوای ناشی از گردوغبار و اثرات بهداشتی آن افزود: طوفان‌های گردوغبار بیش از ۱۵۰ کشور در جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، ۴۵ کشور به عنوان تولیدکننده گردوغبار هستند و حدود دو میلیارد تن گردوغبار در سال در اتمسفر منتشر می‌شود که آسیب‌های بسیاری به انسان وارد می‌کند.

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت تصریح کرد: طوفان‌های گردوغبار می‌تواند موجب آلودگی هوا شود و همچنین در بهداشت خانواده، باغداری و کیفیت محصولات کشاورزی بسیار تأثیرگذار است و بنابراین کاهش آن می‌تواند در بهبود استفاده از زمین و آب و خاک و کاهش مشکلات اقتصادی و کاهش بیماری‌ها کمک کند.

کد خبر 674254

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.