غرش فتاح و آشفتگی تل‌آویو/ خانه‌تکانی خلیج فارس و خط پایان گانگسترها در منطقه

حوادث و اظهار نظر های مقامات در خصوص اتفاقات جاری مهم را در بسته خبری سیاست بین الملل امروز ایمنا دنبال کنید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، بسته سیاست بین الملل به ارائه گزیده اخبار منتشر شده در یک هفته گذشته می‌پردازد:

جنوب اوکراین زیر آب!

صبح روز سه‌شنبه نیروهای روسیه و اوکراین اعلام کردند سد کاخوفکا، یک سد بزرگ متعلق به دوره شوروی سابق در بخش تحت کنترل روسیه در جنوب اوکراین منفجر و باعث ایجاد سیلاب در سراسر منطقه جنگی و فرار مردم ساکن مناطق اطراف این سد از خانه‌های‌شان شده است.

میلیون‌ها لیتر آب روز سه‌شنبه و در پی شکسته شدن سد تحت کنترل روسیه، سرازیر شد و بخش‌هایی از منطقه جنگی در جنوب اوکراین زیر آب رفت و منابع آب را قطع کرد. نیروهای اوکراینی و روسی یکدیگر را عامل شکسته شدن این سد می‌خوانند.

سد نوا کاخوفکا که آب آن برابر با دریاچه گریت سالت لیک در ایالت یوتای آمریکاست، آب شبه‌جزیره کریمه اوکراین- که در سال ۲۰۱۴ ضمیمه خاک روسیه شد- و نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا را که تحت کنترل روسیه قرار دارد تأمین می‌کند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در توئیتر اعلام کرد به دقت وضعیت را زیر نظر دارد اما هیچ خطر ایمنی هسته‌ای فوری در این نیروگاه که در جنوب اوکراین واقع شده است، وجود ندارد.‌

ترس‌های تل‌آویو و پیام‌های تهران

پایگاه اینترنتی شبکه «المیادین» در گزارشی تحلیلی نوشت همانطور که رونمایی از موشک هایپرسونیک «فتاح» ایرانی، موجب ترس تل‌آویو و آشفتگی واشنگتن شده، نویدبخش تأمین امنیت منطقه توسط تهران و متحدان بود.

پایگاه اینترنتی شبکه «المیادین»، در گزارشی تحلیلی به رونمایی ایران از موشک هایپرسونیک «فتاح» در ایران پرداخته و نوشت که این دستاورد نظامی، پیام روشن تهران به ایالات متحده آمریکا و هم‌پیمانانش از جمله رژیم صهیونیستی بود و موجب ترس و آشفتگی در صف آن‌ها شد. اما رونمایی از این دستاورد و در آستانه تشکیل ائتلاف نظامی منطقه‌ای، نشان قدرت تهران برای تأمین امنیت منطقه در نظم جدید است.

در مقدمه گزارش المیادین آمده است: علی‌رغم فشارهای مداومی که ایران دائماً در معرض آن بوده، همچنان در مقابل تهدیدات متعدد ایالات متحده تسلیم نشده و بر توسعه توان دفاعی نظامی خود تاکید کرد. آمریکا در جریان مذاکرات هسته‌ای که در وین، پایتخت اتریش برگزار شد، تلاش کرد تا موضوع توان دفاعی را به ویژه در مورد قابلیت‌های موشکی روی میز بگذارد که تهران قاطعانه آن را رد کرد. رد هرگونه مذاکره یا فشار در خصوص توان نظامی از سوی تهران به ویژه در حوزه توسعه موشکی، با رونمایی از قابلیت‌های نظامی پیشرفته همراه شد؛ آن هم در زمانی که آمریکا برای ایجاد موانع و شرایط سخت در برابر ایران، هر اقدامی انجام داد.

شبکه المیادین در بخش دیگری نوشت: واشنگتن امروز شاهد نمایش اقتدار نظامی ایران بدون درج این پرونده در هرگونه مذاکرات هسته‌ای است. تهران از ابتدای صحبت درباره احیای توافق هسته‌ای نیز بر ۴ موضوع اساسی تاکید کرده بود: تضمینی برای بعد از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، لغو تحریم‌ها علیه ایران، راستی آزمایی تعهدات طرف برجام و بستن پرونده اتهامات سیاسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی.

المیادین درباره جایگاه نظامی ایران در دنیا هم نوشت: بر اساس رتبه بندی سایت «گلوبال فایر پاور» در سال ۲۰۲۲، ایران امروز در رتبه چهاردهم قدرتمندترین ارتش‌های جهان قرار دارد. کشوری که دارای یکی از بزرگترین و متنوع‌ترین زرادخانه‌های موشکی در منطقه است که انواع موشک‌های دوربرد، میان برد و کوتاه برد را در اختیار دارد.

المیادین درباره پیام‌های ایران در این رونمایی جدید نوشت: «سید ابراهیم رئیسی»، رئیس‌جمهور ایران در سخنرانی خود در مراسم رونمایی از موشک اعلام کردکه می‌دانیم دشمنان از این دستاوردها عصبانی هستند. پس به آن‌ها می‌گوئیم که در خشم خود بمیرید؛ زیرا این دستاوردها باعث خوشحالی مردم ایران می‌شود. ایرانی‌ها موشک می‌سازند تا از خود در برابر دشمنان محافظت کنند؛ تا فکر حمله به ایران حتی در ذهن دشمنان خطور هم نکند.

این پایگاه خبری در ادامه به تنش‌های سیاسی از پیشرفت‌های ایران بین مقامات تل‌آویو پرداخته و تاکید کرد: تشدید تنش در بین مقامات اسرائیل از طریق افزایش درخواست‌ها و سفرهای بین‌المللی مشهود بود. موضع اسرائیل رد قاطعانه هرگونه توافقی جهانی با ایران است. چرا که در صورت موفقیت ایران، اسرائیل خود را به دلیل موضعش در مورد توافق هسته‌ای منزوی می‌بیند. به همین خاطر است که تلاش می‌کند تا نشان دهد توانایی استفاده از زور را دارد. توسعه توانمندی‌های ایران در زمینه‌های دفاعی و تسلیحاتی همچنان منبع سردرگمی برای اشغالگران صهیونیست است.

پایان بهانه آمریکا برای ماندن در خلیج فارس

شش روز پس از آنکه خروج امارات از ائتلاف دریایی با آمریکا در خلیج فارس تأیید شد، انتشار خبر تشکیل یک ائتلاف دریایی منطقه‌ای با حضور ایران، عربستان، امارات، قطر، بحرین، عراق، پاکستان و هند تحولی جدی و عمیق در جغرافیای سیاسی منطقه را آشکار ساخت؛ تحولی که در قالب آن نه تنها از نفوذ قدرت‌های فرامنطقه در خلیج فارس و مناسبات آن کاسته خواهد شد، بلکه می‌تواند در امتداد خود فراهم‌کننده مقدمات شکل‌گیری یک نظام همگرایی اقتصادی – سیاسی در منطقه باشد.

تشکیل ائتلاف دریایی شمال اقیانوس هند با حضور ایران و عربستان روز شنبه توسط امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی اعلام شد. وی با اعلام اسامی کشورهای عضو این ائتلاف که تقریباً شامل همه کشورهای پیرامون این حوزه دریایی می‌شود، آن را نتیجه رسیدن کشورهای منطقه به این باور دانست که «اگر قرار است امنیتی در منطقه برقرار باشد، حتماً با هم‌افزایی و همکاری یکدیگر قابل انجام و برقراری است.»

دریادار ایرانی درباره چگونگی شکل‌گیری این ائتلاف با یادآوری وجود ائتلاف دریایی سه‌جانبه ایران، روسیه و چین و توسعه رزمایش‌های برگزارشده در قالب آن، گفت: ما پیش از این با عمان اقدام اشتراکی را داشتیم و اکنون عربستان این هدف‌گذاری را انجام داده و به آن ورود کرده؛ امارات، قطر، بحرین، عراق، پاکستان و هند هم جزو این کشورها هستند.

وی با تصریح بر اینکه تقریباً همه کشورهای حوزه شمال اقیانوس هند به این باور رسیده‌اند که باید در کنار جمهوری اسلامی ایران قرار گیرند و به‌صورت مشترک با هم‌افزایی قابل توجه امنیت را برقرار کنند، تأکید کرد: به‌زودی شاهد آن خواهیم بود که منطقه ما از هر نیروی غیرموجه عاری شده و مردم منطقه با استفاده از سربازهای خود در حوزه امنیتی خود مسلط باشند.

سفارت ایران در عربستان بازگشایی شد

سفارتخانه ایران در ریاض سه شنبه با حضور علیرضا عنایتی، سفیر جدید جمهوری اسلامی در عربستان بازگشایی شد. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه از بازگشایی سرکنسولگری و نمایندگی دائم کشورمان نزد سازمان همکاری اسلامی در جده در روز چهارشنبه خبر داده است.

در همین چهارچوب، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه پس از دیداری که اواخر هفته گذشته با «فیصل بن فرحان»، همتای سعودی خود در حاشیه نشست «بریکس» داشته، از توافق درباره زمان بازگشایی سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های دو کشور در ریاض، تهران، جده و مشهد خبر داده و با اشاره به فرا رسیدن فصل حج گفته است: «زوار ما از ۲۴ مه (۳ خرداد) به عربستان سعودی سفر کرده‌اند.

برای ما مهم است که نهادهای دیپلماتیک و کنسولی‌مان برپا شده و فعالیت‌هایشان را به منظور تسهیل امور مربوط به سازمان حج و زیارت ایران انجام دهند». رئیس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین تصریح کرده که در رایزنی‌اش با همتای سعودی خود به فرصت‌های جدید همکاری در منطقه نیز اشاره شده است.

واشنگتن؛ نگران و سرگردان در منطقه

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا دو شنبه راهی ریاض شده و با رهبران سعودی درباره تحولات اخیر در سیاست خارجی عربستان به گفت‌وگو نشسته است.

سفری که او گرچه هدف از آن را ایجاد ثبات در روابط واشنگتن و ریاض، تقویت عادی‌سازی دیپلماتیک بین عربستان و رژیم صهیونیستی و همچنین حضور در نشست شورای همکاری خلیج فارس اعلام کرده، اما در بطن آن، اصرار بر تداوم نقشی ارزیابی می‌شود که مقام‌های ایالات متحده در قامت حافظ امنیت و متحد امین کشورهای عربی برای خود متصور هستند.

«بلینکن» در حالی خود را به ریاض رسانده است که ایالات متحده چندی پیش برای جبران مافات آنچه در روند سیاست خارجی پرفراز و نشیب خود با آن روبه‌رو شد، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی این کشور را به عربستان فرستاد تا سکان سیاستگذاری رهبران سعودی را که مدت‌هاست به سمت اتحاد با قدرت‌های بزرگ آسیایی و خاورمیانه همچون چین و ایران بنا شده است، بچرخاند و تا حد امکان مانع از تقویت و همگرایی بیشتر این کشورها شود.

اما به نظر می‌رسید «سالیوان» در تلاش برای ترغیب رهبران سعودی از طریق پیشنهادی که درباره پروژه‌های سرمایه‌گذاری زیرساختی پرسود جهت اتصال راه‌آهن و بنادر کشورهای خلیج‌فارس و هند روی میز گذاشته بود، نتیجه‌ای حاصل نکرد تا این بار وزیر خارجه آمریکا شانس کشورش را در سفر اخیر به عربستان بیازماید.

کد خبر 666001

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.