ناآرامی‌های ادامه‌دار در سیاست‌های آمریکا

ناآرامی در سیاست‌های اقتصادی آمریکا نگرانی‌هایی ایجاد می‌کند که تداوم تدابیر آمریکا با تمرکز بر چین، متحدان و شرکای این کشور را تحت فشار شدید قرار می‌دهد.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، سخنرانی جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور آمریکا، در بیست‌وهفتم آوریل سال جاری حاکی از وقوع انقلابی نامعلوم در رویکرد این کشور نسبت به اقتصاد بین‌الملل بود که به‌طور قطع اقتصاد جهانی و اتحاد غرب را دچار تحول می‌کند. وجود رقابت استراتژیک با چین در شکل‌گیری این تفکر جدید نقشی اساسی دارد، اما سخنرانی مشاور امنیت ملی فراتر از ژئوپلیتیک بود و تلاشی بلندپروازانه برای گردآوری اهداف داخلی و بین‌المللی دولت فعلی آمریکا برای تبدیل آن‌ها به یک کل منسجم به‌شمار می‌رفت.

ایالات متحده قصد دارد از یک سیاست صنعتی استراتژیک جدید برای احیای هم‌زمان طبقه متوسط و دموکراسی استفاده کند، در عین حال به مقابله مؤثر با تغییرات آب‌وهوایی بپردازد و یک برتری فناوری پایدار نسبت به چین ایجاد کند. مقامات ایالات متحده همچنین معتقدند که در نهایت آمریکا نبرد علیه تغییرات آب‌وهوایی را رهبری می‌کند و این امر باید در سراسر جهان مورد استقبال قرار گیرد.

بسیاری از متحدان آمریکا از این بیم دارند که آنچه در بحبوحه شکل‌گیری تفکر جدید رخ داده است، خروج منافع خارجی‌ها باشد. آن‌ها به‌ویژه نگران هستند که تخصیص یارانه‌های چندصد میلیارد دلاری آمریکا به صنعت و فناوری پاک که در قانون کاهش تورم تعیین شده است، به ضرر تولیدکنندگان و کارگران این بخش در اروپا و آسیا تمام شود. نگرانی‌هایی نیز وجود دارد مبنی بر این‌که فشار برای ریسک‌زدایی تجارت با چین، تجارت بین‌المللی را به‌شدت مختل و تمایلات ایالات‌متحده برای اصلاح سازمان تجارت جهانی، تجارت آزاد را فلج کند.

مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور آمریکا در تلاش است تا تأکید کند ریسک‌زدایی به‌معنای قطع کردن دست چین از زنجیره تأمین جهانی نیست. وی خاطرنشان کرد که آمریکا تلاش می‌کند جهانی بسازد که در آن بیش از یک منبع برای محصولات حیاتی وجود داشته باشد و گفت: ما نمی‌گوییم که چین نباید آیفون بسازد یا پنل‌های خورشیدی تولید کند، بلکه معتقدیم سایر کشورها نیز باید این کار را انجام دهند.

مشاور امنیت ملی مشتاق است جهان را متقاعد کند که اجماع جدید واشنگتن می‌تواند برای همه کارساز باشد. او به‌ویژه معتقد است که متحدان آمریکا اکنون در مورد برنامه‌های این کشور در زمینه تخصیص یارانه به انتقال سبز اطمینان یافته و رویکرد مشابهی را پذیرفته‌اند و انگیزه برای انرژی پاک را عاملی برای همکاری‌های جهانی معرفی کرد.

با این وجود کاملاً بدیهی است هنوز در سیاست ایالات‌متحده ناآرامی‌های وجود دارد. این امر نگرانی‌هایی در این زمینه ایجاد می‌کند که تداوم تدابیر آمریکا با تمرکز بر چین، متحدان و شرکای این کشور را تحت فشار شدید قرار دهد، تا جایی‌که نخست‌وزیر سنگاپور به‌عنوان نزدیک‌ترین متحد آمریکا در جنوب شرق آسیا اعلام کرد اگر ریسک‌زدایی بیش از حد انجام شود، در نهایت با اقتصاد جهانی پراکنده‌تر و از هم گسسته‌تر روبه‌رو خواهیم شد.

اروپا نیز با این نگرانی مواجه است که معماری جدید اقتصادی جهانی که در واشنگتن طراحی شده است، تنها به نفع تولیدکنندگان و کارگران آمریکایی باشد. متحدان مختلف ایالات‌متحده به این ترس‌ها به روش‌های مختلف پاسخ می‌دهند. در اتحادیه اروپا همیشه یک لابی وجود داشته است که از ایجادکنندگان سیاست صنعتی حمایت می‌کند. این لابی با تغییر رویکرد آمریکا قدرتمند شده است، تا جایی‌که اتحادیه خود را به اجرای یک سیاست صنعتی بلندپروازانه اروپایی برای انتقال سبز و دیجیتالی شدن متعهد کرد. با این وجود اروپایی‌هایی نگران این هستند که اگر اتحادیه اروپا از مسیر یارانه‌ها خارج شود، بازار واحد خود را تضعیف خواهد کرد. اتحادیه اروپا از قدرت مالی بسیار کمتری نسبت به دولت ایالات‌متحده برخوردار است، بنابراین ممکن است در این زمینه آسیب ببیند.

متحدان آمریکایی خارج از اتحادیه اروپا مانند بریتانیا، ژاپن و کانادا نگرانی‌های دیگری دارند. آن‌ها نگرانند که اگر مذاکرات بین ایالات متحده و اتحادیه اروپا به راهکاری اصلی برای ایجاد اجماع در غرب جهانی تبدیل شود، یک رابطه انحصاری تشکیل خواهد شد که متحدان خارج از دو بلوک اصلی آسیب خواهند دید.

کانادایی‌ها در پاسخ به این امر در حال بررسی و تدوین قوانین جدید برای اقتصاد جهانی هستند و بریتانیایی‌ها مجذوب صحبت‌های سالیوان در مورد مشارکت‌های اقتصادی نوآورانه جدید بین‌المللی شده‌اند. نخست‌وزیر بریتانیا در حال بررسی مناطقی از جمله فناوری دفاعی و مقررات هوش مصنوعی است که انگلستان می‌تواند در آن چنین مشارکتی را با ایالات متحده ایجاد کند.

کد خبر 665484

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.