به گزارش ایمنا، عرق سوز شدن پوست (به انگلیسی: heat rash) زمانی رخ میدهد که قطرههای عرق که توسط غدد تعریق تولید میشود، امکان خروج از سطح پوست را نداشته و در لایههای زیرین پوست بماند. دلیل این اتفاق مسدود بودن منافذ سطحی پوست است که باعث ایجاد التهاب بر روی سطح پوست میشود و به آن بثورات گرمایی یا عرق سوز گفته میشود. این عارضه در برخی نقاط بدن مثل گردن، کشاله ران، لای انگشتان پا، زیر بغل و وسط سینه بیشتر ایجاد میشود.
علت عرق سوز شدن پوست
عرق سوز شدن پوست علل متفاوتی دارد ولی دلیل اصلی آن را میتوان دمای هوا و شرایط محیطی نام برد. به طور کلی موارد زیر برخی از دلایل عرق سوز شدن پوست به شمار میروند:
- پوشیدن لباسهای گرم و چسبان: باعث جلوگیری تماس هوا با پوست بدن شود.
- بی تحرکی: افرادی که به دلیل بیماری یا هر علت دیگری برای مدت طولانی به یک جهت در رختخواب میمانند، به علت کاهش تماس هوا با پوست و تعریق زیاد سبب عرق سوز شدن پوست میشود.
- اضافه وزن شدید: باعث ایجاد اصطکاک زیاد پوست بین اعضای پر چربی بدن میشود. همچنین چاقی عامل افزایش دمای بدن و در نتیجه تعریق زیاد است.
- هوای بسیار گرم یا شرجی: تعریق زیاد پوست باعث بسته شدن منافذ خروجی پوست میشود.
- استفاده بیش از حد از محصولات بهداشتی پوست: برخی از این محصولات باعث بسته شدن منافذ پوست شده و از خروج قطرات عرق از زیر پوست جلوگیری میکند.
- ورزش کردن در محیطهای نامطلوب: عدم گردش هوا در محیط، ورزش کردن در ساعات طولانی، گرم شدن بیش از حد بدن و تعریق مکرر و عدم تماس کافی هوا با پوست در ایجاد عرق سوختگی مؤثر است.
- نابالغ بودن غدد تعریق: این امر در نوزادان و شیرخواران یکی از دلایل عرق سوز شدن پوست است.
انواع عرق سوز بدن
عرق سوز کریستالی یا miliaria crystalina | خفیفترین نوع عرق سوز که با تاولهای پر از مایع که به راحتی میترکند، شناسایی میشود. |
عرق سوز خاردار یا miliaria rubra | باعث ایجاد لکههای قرمز و ملتهب شده و شبیه به سوختگیهای درجه دوم است که سوزش و خارش بیشتری دارد. |
عرق سوز چرکی یا miliaria pustulosa | احتمال بروز آن کم است و زمانی رخ میدهد که جوشهای ریز عرق سوز بر اثر ترکیب با باکتریهای پوست، چرکی شود. |
عرق سوز عمیق یا miliaria profunda | زمانی که عرق خارج شده مدت طولانی روی پوست بماند و دوباره به داخل پوست نشت کند باعث ایجاد ضایعات سفت و محکم گوشتی میشود. |
عرق سوز شدن نوزاد
نوزادان به علت داشتن پوست نازک، معمولاً در گرمای زیاد دچار عرق سوختگی پوست خواهند شد. برای درمان عرق سوز گردن و لای پا کودکان میتوانید از پماد سوختگی مخصوص آنها استفاده کنید.
عرق سوز شدن کشاله ران و لای انگشتان پا
کشاله ران به دلیل وجود غدد تعریقی اپوکرین و تعریق زیاد در این ناحیه، از رایجترین نقاط بدن است که در فصل گرما دچار عرق سوز میشود. هوای گرم باعث میشود این غدد به خوبی فعالیت خود را انجام نداده و در نتیجه پوست دچار التهاب و سوزش میشود. در این حالت فرد ممکن است به دلیل درد و سوزش زیاد نتواند به درستی راه برود.
روشهای جلوگیری از عرق سوز شدن پوست
برای جلوگیری از ایجاد این عارضه پوستی بهتر است مدت طولانی در معرض هوای گرم قرار نگیرید، در طول روز آب کافی بنوشید تا بدنتان خنک بماند، لباسهای نخی و گشاد بپوشید، بعد از هر فعالیت شدید بدنی و تعرق زیاد بدن را با آب ولرم بشویید، محیط را خنک نگه دارید و از ویتامین E استفاده کنید چراکه که کاهش این ویتامین در بدن باعث میشود تا غدد پوستی به خوبی فعالیت نداشته باشند.
سریعترین راه درمان عرق سوز
مهمترین نکته در زمان بروز عرق سوختگی این است که آن ناحیه از پوست را کاملاً تمیز و خشک نگه دارید تا دچار عفونت نشود. در ادامه بهترین روش درمان برای این مشکل استفاده از پماد است. همچنین استفاده از پودر تالک نیز بسیار مؤثر است. این پودر به جذب رطوبت پوست کمک کرده و از ساییده شدن پوست در ناحیهای مثل ران پا جلوگیری میکند. علاوه بر این برخی از درمانهای خانگی مثل استفاده از کمپرس آب سرد، استفاده از مخلوط جوش شیرین با آب سرد و مالیدن آن بر روی ناحیه عرق سوز شده، استفاده از ژل آلوئه ورا، گذاشتن برشهای نازک خیار یا سیب زمینی بر روی پوست، استفاده از ترکیب یخزده گلاب و عسل و آب سرد، استفاده از ماست، استفاده از خمیر آرد نخودچی با آب و … نیز به بهبود و درمان این عارضه کمک میکند.
بهترین پماد برای عرق سوز شدن کشاله ران
اسم پماد عرق سوز پماد کالامین یا کرم هیدروکورتیزون است و بهتر است زمانی استفاده شود که عرق سوز شدن بدن و سوزش و خارش ناشی از آن زیاد و غیر قابل تحمل باشد. همچنین میتوانید از پماد موضعی زینک اکساید استفاده کنید که برای کاهش التهابات پوستی، اگزما و آفتاب سوختگی کاربرد دارد.
وازلین برای عرق سوز شدن
استفاده از وازلین برای درمان عرق سوز شدن پوست مفید است چرا که از اصطکاک جلوگیری میکند. برای این کار کافی است ناحیه عرق سوز شده را با وازلین چرب کنید.
نظر شما