پاسخ زلزله‌شناس ایرانی به پیش‌بینی زمین‌لرزه در کشور

مدتی است که اخباری از احتمال وقوع زلزله هفت ریشتری در کشور در فضای مجازی دست به دست می‌شود که منشأ این اخبار توئیت یک محقق هلندی بوده که تحلیل‌های علمی و غیرعلمی بسیاری براساس آن مطرح شده است، اما تحقق آن مورد تایید متخصصان این حوزه نیست.

به گزارش خبرنگار ایمنا، به تازگی اخباری از احتمال وقوع زلزله هفت ریشتری در ایران در فضای مجازی دست به دست می‌شود. منشأ این اخبار توئیت یک محقق بوده، این محقق «فرانک هوگربیتس»، یک فرد هلندی است که با پیش‌بینی زلزله ترکیه در فضای مجازی به ویژه توئیتر دنبال‌کنندگان بسیاری پیدا کرد و در ادامه افراد بسیاری پیگیر پیش‌بینی‌های او شدند.

بعد از آنکه توجه بسیاری از مردم دنیا به توئیت‌ها و پست‌های او جلب شد، پیش‌بینی‌های متعددی از وقوع زلزله در جای جای کره زمین با توجه به شواهدی که خود به آن رسیده بود داشت، اما این پیش‌بینی‌ها به وقوع نپیوست. این محقق هلندی این بار هم در ادامه سلسله پیش‌بینی‌های خود، احتمال داده است که زمین‌لرزه‌ای با مقیاس شش تا هفت ریشتر در روزهای بیست‌ونهم تا سی‌ام آوریل ۲۰۲۳ یا همان نهم و دهم اردیبهشت‌ماه در ایران رخ می‌دهد.

این پیش‌بینی او واکنش بسیاری از ایرانیان را در پی داشت و حتی موجی از نگرانی ایجاد کرد. نکته قابل توجه این است که اولین مرتبه‌ای نیست که فرانک هوگربیتس برای ایران چنین پیش‌بینی داشته است، لازم است بدانیم پیش‌بینی‌های گذشته این محقق هلندی و احتمالاتی که برای زلزله در ایران داشته است، هیچگاه به وقوع نپیوست.

احتمال وقوع زلزله تا چه اندازه قابل پیش‌بینی است؟

فریبرز ناطق‌الهی، زلزله‌شناس در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، درباره احتمال وقوع زلزله در کشور، می‌گوید: امروزه بر اساس علمی که در دنیا وجود دارد، زلزله را از منظر مکانی می‌شناسیم و می‌دانیم که گسل‌های زمین در کدام مناطق قرار گرفته و کدام مناطق ظرفیت لرزه‌زایی دارد.

وی می‌افزاید: می‌توان گفت که در تمام دنیا مناطق زلزله خیز شناسایی شده است و متخصصان این حوزه گسل‌ها را می‌شناسند و نقشه‌هایی برای پیش‌بینی وجود دارد.

این زلزله‌شناس ادامه می‌دهد: از نظر زمانی به این دلیل که طبیعت رخداد زلزله، یک طبیعت آماری و احتمالاتی است، تنها می‌توان براساس یک بازه زمانی آن را مشخص کرد.

مدعی هلندی هیچ‌گاه مطالعات خود را ارائه نکرده است

وی با بیان اینکه در تمام دنیا علم زلزله‌شناسی در یک حد است، تصریح می‌کند: برای هر گسلی با توجه به پیشینه تاریخی آن، می‌توان مطالعات آماری و احتمالاتی انجام داد و برای مثال یک زلزله برای هر ۱۸۰ سال یک دوره بازگشت دارد و ممکن است که یک زلزله در یک منطقه با همان مقیاس دوباره رخ دهد.

ناطق‌الهی اضافه می‌کند: این تنها کاری است که می‌توان برای پیش‌بینی زلزله انجام داد و در هیچ جای دنیا علمی قوی‌تر از این وجود ندارد؛ سایر موارد اقدامات و مباحثی است که با علم ارتباطی ندارد. افراد بسیاری ادعا دارند که می‌توانند از راه‌های مختلف و غیرعلمی زلزله را پیش‌بینی کنند و ادعا می‌کنند از صدای حیوانات یا آب‌های زیرزمینی می‌توانند وقوع زلزله در یک منطقه زلزله را پیش‌بینی کنند، اما به طور قطع هیچکدام از این موارد و پیش‌بینی‌ها علمی نیست و بر اساس آن تاکنون زلزله‌ای رخ نداده است.

ادعای وقوع زمین‌لرزه در کشور تا چه اندازه صحت دارد؟

وی درباره پیش‌بینی‌های محقق هلندی درباره وقوع زلزله در ایران، تصریح می‌کند: این فرد هلندی که ادعای وقوع زلزله در کشور را دارد، زلزله‌شناس نیست و منجم بوده و با مطالعاتی که هیچ پایه و اساس علمی برای برای آن تعریف نکرده، در نقاط مختلف دنیا احتمال وقوع زلزله را پیش‌بینی کرده است و همیشه در داستان‌هایی که تعریف می‌کند ادعا دارد که بعدها مطالعات را ارائه می‌کند و هیچ‌گاه هم آن را ارائه نکرده است.

این زلزله‌شناس با بیان اینکه لازم است بدانیم زلزله‌ها دوره بازگشت دارد و هر چند سال تکرار می‌شود، ادامه می‌دهد: این محقق هلندی می‌گوید با مطالعه ستاره‌ها تغییراتی در منطقه مشخصی مشاهده می‌کند که مدعی است بر اساس آن زلزله در آن منطقه رخ می‌دهد. این پیش‌بینی نیز مانند مواردی است که افراد غیرمتخصص داشته‌اند و در یک بازه زمانی پیش‌بینی می‌کنند که در یک منطقه احتمال وقوع زلزله وجود دارد.

داستان‌سازی تحت تأثیر فضای مجازی

وی تاکید می‌کند: با گسترش فضای مجازی و تأثیر آن بر مردم، برخی افراد در خصوص وقوع زلزله داستان‌سازی می‌کنند، لازم است بدانیم حدود ۲۰ سال پیش نیز مواردی مشابه پیش‌بینی‌های این فرد هلندی در کشور رخ داده است و برای مثال یک نفر در پاکستان پیش‌بینی می‌کرد که در روزهای خاصی احتمال زلزله در کشور وجود دارد، اما هیچ‌گاه بر اساس پیش‌بینی‌هایی که افراد در جای‌جای دنیا برای وقوع زلزله در کشور داشته‌اند، شاهد رخداد زلزله‌ای بر اساس آن نبوده‌ایم.

ناطق‌الهی پیرامون پیش‌بینی زلزله ترکیه توسط این فرد هلندی، اظهار می‌کند: این فرد هلندی در فضای مجازی برای پیش‌بینی اتفاقی و تصادفی زلزله ترکیه بسیار معروف شد.

وی با بیان اینکه هر زلزله‌شناسی می‌تواند با اطمینان علمی پیش‌بینی‌هایی برای وقوع زلزله داشته باشد که ممکن است رخ دهد یا هیچ‌گاه به وقوع نپیوندد، می‌افزاید: با این حال، آن شخص بدون اطمینان علمی یک پیش‌بینی انجام داد و از چندین پیش‌بینی که کرده و رخ نداده بود، این بار پیش‌بینی زلزله ترکیه درست از آب در آمد و به وقوع پیوست.

پیش‌بینی وقوع زلزله در خوزستان که هیچگاه به وقوع نپیوست

این زلزله‌شناس می‌گوید: این فرد از زمان روی دادن زلزله ترکیه، به طور پیوسته برای مناطق مختلف جهان زلزله پیش‌بینی و خود را مطرح می‌کند، حدود یک ماه پیش برای خوزستان اعلام زلزله کرده بود که هیچ اتفاقی رخ نداد. اگر زلزله‌هایی که پیش‌بینی می‌کند اتفاق هم بیفتد، به طور کامل تصادفی است و براساس مبانی علمی نیست، در کشور چین نیز سال‌ها پیش یک زلزله پیش‌بینی شد که بر اساس آن شهر را تخلیه کردند و اتفاق هم افتاد، اما بارها پیش‌بینی‌های دیگری برای رخداد زلزله داشتند که هیچ‌گاه رخ نداد.

وی اضافه می‌کند: ده‌ها مرتبه هم اگر این‌گونه پیش‌بینی‌ها درست از آب در آید، تصادفی است و بر مبنای علوم شناخته شده نیست. گاهی اوقات نیز از شبه علم و علوم غریبه استفاده می‌شود که این موارد ثابت شده نیست، برخی با توسعه شبکه‌های مجازی و با استفاده از این موارد برای معروف شدن، آرامش مردم را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

کد خبر 657319

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 10
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهدی IR ۰۰:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۸
    9 5
    با سلام دوستان عمر دست خداس زلزله هم بیاد یا نیاد در اخر این جهان را ترک خواهیم کرد و موضوع دیگه هیچ ثابت نشده که بتوان از حالت ستارگان وقوع زلزله رو تخمین زد
  • عباس حصاری IR ۰۶:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۸
    1 2
    5ساعت پیش در قدمکاه و مشهد زلزله اومد
  • حسن کم گنده IR ۰۶:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۹
    8 1
    سلام باتوجه به پیشرفت های هوش مصنوعی و تکنولوژی سنسورهای لرزش امکان پیش بینی زلزله تا چند ثانیه قبل از وقوع تا چند سال آینده امکان پذیر خواهد شد )به مقالات جدیر مراجعه شود(