۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۰۷:۴۷
قربانیان سلول‌های افسارگسیخته

ابتلا به سرطان موضوعی چالش‌برانگیز است که افراد بسیاری با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، در این بین آگاهی از علائم و تشخیص به‌موقع سرطان به‌ویژه سرطان معده که یکی از کشنده‌ترین انواع آن بوده، در درمان و کنترل این بیماری حائز اهمیت است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، رشد، تقسیم و جایگزینی سلول‌های بدن طبق الگویی خاص انجام می‌شود و در صورت بروز خطا در این الگو، سلول‌ها بدون کنترل رشد می‌کنند، تقسیم یا جایگزین می‌شوند و شاهد بروز تومورها هستیم. سرطان معده نیز از این قائده مستثنی نیست و زمانی بروز می‌کند که سلول‌های پوشش داخلی معده، رشدی غیرقابل کنترل داشته باشند و تومورهایی را تشکیل دهند که بتواند به بافت‌های طبیعی حمله کند و به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد، قربانیان این سلول‌های افسار گسیخته با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می‌کنند و بسیار مهم است که افراد سبک زندگی خود را به گونه‌ای پیش ببرند که احتمال درگیری با بیماری‌های کُشنده در طول عمر آن‌ها کاهش یابد.

سرطان معده شامل انواعی مختلف از جمله آدنوکارسینوم، لنفوم، کارسینوئید، سارکوم و جیست است، به عنوان دومین علت مرگ ناشی از سرطان در جهان محسوب می‌شود و طبق تحقیقات انجام شده این سرطان در ژاپن، چین، جنوب و شرق اروپا، جنوب و مرکز آمریکا شیوع بیشتری دارد، اما در شمال و غرب آفریقا، جنوب مرکزی آسیا و شمال آمریکا کمر دیده می‌شود.

طبق نتایج ثبت شده، برآورد می‌شود سالانه حدود ۹۰۰ هزار تا ۹۵۰ هزار بیمار درگیر با سرطان معده در قرن بیست‌ویکم میلادی تشخیص داده شود و تعداد بسیاری از این موارد در کشورهای در حال توسعه و چین خواهد بود. سرطان معده پنجمین سرطان شایع و کشنده‌ترین نوع سرطان در کشور است و طبق برآوردها از هر ۱۰۰ هزار ایرانی، ۱۵۸ نفر در سال به سرطان معده مبتلا می‌شوند.

همچنین به گفته متخصصان، شمال غرب ایران شایع‌ترین منطقه از لحاظ بروز سرطان معده در کشور است و پس از آن، شمال، غرب، شرق، جنوب و سپس مرکز ایران دارای بیشترین تا کمترین میزان بروز سرطان معده در کشور هستند و شش استان پرخطر سرطان معده شامل اردبیل، زنجان، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و خراسان رضوی است.

به طور معمول سرطان معده از سن ۵۰ سال به بالا آغاز می‌شود و در افراد زیر ۴۰ سال به ویژه کودکان، به ندرت دیده می‌شود. بیشترین سن برای بروز سرطان در مردان و زنان به ترتیب ۶۰ تا ۶۴ و ۶۵ تا ۶۹ سال و سن بروز سرطان در ایران، ۱۰ سال پایین‌تر از میانگین سن بروز آن در جهان است.

با پیشرفت سرطان معده، علائم آن نیز بیشتر نمایان می‌شود که به طور معمول شامل وجود خون در مدفوع، از دست دادن وزن به طور غیرطبیعی، تهوع پس از هر وعده غذایی، وجود کم‌خونی در آزمایش‌ها، سوزش شدید معده، زردی پوست، باد گلو به صورت مداوم مداوم، مشکل در بلع، خستگی، احساس نفخ بعد از خوردن غذا، داشتن احساس پری پس از خوردن مقادیر کمی از غذا و استفراغ مداوم می‌شود.

سرطان معده در مراحل اولیه و زمانی که شانس درمان وجود دارد، علائم مشخصی را ایجاد نمی‌کند و به همین علت با مشاهده علائم به طور قطعی نمی‌توان تشخیص سرطان معده را برای بیمار داشت، اما در صورت وجود هر یک از علائم مذکور به خصوص احساس سختی در غذا خوردن و احساس گیر کردن غذا، استفراغ خونی و دفع مدفوع سیاه‌رنگ، باید به پزشک مراجعه و از آزمایش‌های تخصصی به منظور تشخیص صحیح بیماری انجام شود.

کاهش موارد ابتلاء به سرطان معده در دهه‌های اخیر

پوریا عادلی، عضو هیئت مدیره انجمن علمی رادیوانکولوژی ایران و متخصص رادیوانکولوژی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار می‌کند: در دهه‌های اخیر شاهد کاهش موارد ابتلاء به سرطان معده بوده‌ایم که یکی از مهم‌ترین علل آن، ساخت یخچال و همه‌گیر شدن یخچال‌های خانگی بوده است. در پی همه‌گیرشدن یخچال‌های خانگی و استفاده از یخچال، احتمال ابتلاء به عفونت‌هایی که می‌تواند زمینه‌ساز ابتلاء به سرطان معده باشد، کاهش یافته است.

وی با اشاره به علل ایجاد سرطان معده، افزود: از علل دخیل در ابتلاء به سرطان معده می‌توان به استفاده از گوشت‌های فرآوری‌شده، مواد الکلی، دخانیات از جمله سیگار، زخم‌های مزمن و ابتلاء به عفونتی میکروبی تحت عنوان عفونت اچ‌پیلوری، اشاره کرد که در سالیان اخیر عفونت "اچ‌پیلوری" نقش بسیاری در ابتلاء به سرطان معده ایفا کرده است.

عضو هیئت‌مدیره انجمن علمی رادیوانکولوژی ایران تصریح کرد: بسیاری از کارشناسان در گذشته اعتقاد داشتند که نیازی به درمان عفونت اچ‌پیلوری در برخی افراد نیست، اما با توجه به پیش‌زمینه‌ساز بودن این عفونت برای بروز و ابتلاء به سرطان معده، درمان این عفونت توصیه می‌شود. سرطان معده در کشورهای آسیایی مانند ژاپن و کره شیوع بیشتری دارد و شاید در کشورهای غربی شاهد شیوع کمتر این سرطان باشیم.

سرطان معده چه علائمی دارد؟

وی ادامه داد: به طور معمول سرطان معده در کشورهای غربی دیرتر و در مرحله‌های پیشرفته‌تر تشخیص داده می‌شود و بیماران مبتلا به آن طول عمر پایین‌تری دارند، اما با توجه به وجود دستورالعمل‌های غربالگری در کشورهایی مانند ژاپن، سرطان معده در مراحل بسیار ابتدایی و اولیه تشخیص داده می‌شود، قابل درمان‌تر و میزان مرگ‌ومیر در این کشورها پایین است.

عادلی با بیان اینکه ممکن است بیمار درگیر با سرطان معده با علامت درد معده به پزشک مراجعه کند و مدت‌ها این درد به علل دیگری ربط داده شود و پیگیری نشود، گفت: وجود خون در مدفوع، تهوع و استفراغ، استفراغ‌های خونی و کاهش وزن زنگ خطرهایی برای احتمال ابتلاء به سرطان معده است که افراد باید متوجه آن‌ها باشند.

وی با اشاره به شیوه درمان سرطان معده، اضافه کرد: سرطان معده در صورتی که به مراحل پیشرفته خود برسد، می‌تواند بسیار کشنده باشد. تمام درمان‌های درحال‌حاضر که برای سرطان معده انجام می‌شود براساس سه پایه جراحی، شیمی‌درمانی و پرتودرمانی است و ترتیب و توالی آن‌ها به وسعت بیماری بستگی دارد.

لزوم بومی‌سازی راهنماهای درمانی سرطان‌های مری و معده

متخصص رادیوانکولوژی اظهار کرد: در مواردی که بیماری از حدی فراتر رفته باشد، پزشک معالج تصمیم بر شیمی‌درمانی و پرتودرمانی پیش از عمل جراحی می‌گیرد و درصورتی‌که سرطان معده در مراحل ابتدایی قرار داشته باشند ممکن است پزشک معالج در مرحله اول از جراحی برای درمان بیمار استفاده کند و سپس با توجه به پاتولوژی بیمار، تصمیم‌گیری‌های بعدی در دستور کار قرار گیرد.

وی افزود: توجه به علائم سرطان معده، تشخیص و درمان به موقع آن حائز اهمیت بسیاری است و پزشک معالج توان کمک بیشتری به بیمار دارد. عفونت اچ‌پیلوری می‌تواند شیوع بالایی داشته باشد و ریشه‌کنی و درمان این عفونت باکتریایی می‌تواند مانع ابتلاء و افزایش موارد ابتلاء به سرطان معده شود و از عوارض بعدی جلوگیری کند.

عادلی خاطرنشان کرد: راهنماهای درمانی سرطان‌های مری و معده، بر اساس مطالعات اروپایی است و با توجه به پایین بودن میزان شیوع این بیماری در کشورهای اروپایی و غربی، بومی‌سازی راهنماهای درمانی این دو سرطان باید در دستور کار قرار گیرد و این کشورها به علت داشتن تعداد بیمار پایین، نمی‌توانند منبع راهکارهای درمان قرار گیرند.

کد خبر 656525

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.