گام بزرگ کشورهای در حال توسعه برای رفع مشکلات انرژی

«در حال حاضر کشورهای در حال توسعه پیشرفت مطلوبی در حوزه مدیریت مصرف انرژی داشته‌اند و قدم‌های بزرگی در این حوزه برداشته‌اند. امیدواریم در این راستا ایران نیز بتواند به ساختار مطلوبی دست پیدا کند تا بتوانیم برنامه‌های میان مدت و بلند مدت مطلوبی در این حوزه تعریف کنیم.»

به گزارش خبرنگار ایمنا، انرژی یکی از مسائل بسیار حائز اهمیت در اقتصاد و صنعت تمام کشورهای فعال است. یکی از دلایلی که باعث شده برخی از کشورها به شدت توسعه پیدا کنند، مدیریت مصرف انرژی و استفاده صحیح از منابع است.

در حال حاضر مهم‌ترین هدف کشورهای توسعه‌یافته، مدیریت منابع انرژی است و در این راستا قصد دارند که نیاز خود به منابع فسیلی را به حد صفر برسانند و از منابع تجدیدپذیر برای رفع نیازهای خود استفاده کنند. با توجه به اهمیت مشکلات حوزه انرژی امروزه کشورهای در حال توسعه نیز در حوزه مدیریت مصرف منابع خود اقدامات بسیاری انجام داده‌اند و اهداف بلندمدتی در این زمینه دارند.

با توجه به اینکه ایران یکی از کشورهای در حال توسعه به‌شمار می‌رود شناخت اهداف و بررسی عملکرد این دسته از کشورها اهمیت بسیاری دارد. برای شناخت بیشتر اقدامات کشورهای توسعه یافته در راستای مدیریت مصرف انرژی و بررسی عملکرد ایران در این حوزه با ساسان صفریان، دکترای مدیریت و آینده‌پژوهی انرژی گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

دیدگاه کشورهای در حال توسعه نسبت به مدیریت انرژی چگونه بوده است؟

به طور کلی در کشورهای در حال توسعه‌ای مانند کشورهای خاورمیانه نسبت به مدیریت انرژی با توجه به اینکه از منابع انرژی ارزان قیمت برخوردار هستند، کمی با مشکل مواجه شده‌اند و طی سال‌های گذشته تقریباً تمام کشورهای این ناحیه عملکرد مشابهی داشته‌اند و زیاد به ذخیره انرژی و استفاده از منابع تجدیدپذیر توجه نداشته‌اند، اما طی سال‌های اخیر با توجه به شرایط موجود دیدگاه کشورهای در حال توسعه نیز نسبت به مدیریت انرژی تغییر کرده است.

کشورهای در حال توسعه چه میزان به مدیریت انرژی توجه می‌کنند؟

در حال حاضر کشورهای منطقه خاورمیانه به این نتیجه رسیده‌اند که منابع انرژی فسیلی روزی به پایان خواهد رسید و اگر اکنون به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر حرکت نکنند و مشکلات حوزه آب را مرتفع نکنند با بحران‌های بزرگی در آینده روبه‌رو می‌شوند به همین دلیل راه متفاوتی را نسبت به مسائل انرژی در پیش گرفته‌اند.

کشورهای در حال توسعه چه برنامه‌هایی نسبت به مدیریت انرژی دارند؟

به طور کلی کشورهای در حال توسعه برنامه‌هایی در راستای مدیریت مصرف انرژی مدنظر قرار داده‌اند که یکی از آن‌ها ایجاد شهری است که به طور کامل از منابع تجدیدپذیر بهره می‌برد، این طرح یکی از برترین‌ها در حوزه مدیریت مصرف انرژی محسوب می‌شود. در این کشورها برنامه‌های بلندمدت و بلندپروازانه‌ای مشاهده می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به برنامه‌های برخی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در حوزه شیرین‌سازی آب دریاها، شهرک‌سازی و تامین انرژی از خورشید اشاره کرد.

عملکرد کشورهای در حال توسعه را در حوزه مدیریت مصرف انرژی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

به طور کلی کشورهای در حال توسعه برنامه‌های بسیار مطلوبی در حوزه مدیریت مصرف انرژی در پیش دارند و اقدامات بسیاری در این زمینه انجام داده‌اند که از جمله آن‌ها می‌توان به احداث وزارت انرژی و توسعه هوش‌مصنوعی اشاره کرد. درواقع کشورها تلاش دارند با آخرین تغییرات دنیا همراه شوند تا بتوانند با بحران‌های این حوزه مقابله کنند.

ایران چه میزان می‌تواند در مدیریت مصرف انرژی پیشرفت کند؟

ایران از پتانسیل خوبی در حوزه مدیریت مصرف انرژی برخوردار است، در این کشور ۳۰۰ روز آفتابی داری که وسعت بسیاری را در برمی‌گیرد همچنین از چهار نوع آب و هوای متنوع برخوردار است بنابراین با وجود این همه منابع و آب و هوای متنوع که از آن برخوردار است به بهترین شکل ممکن می‌تواند انرژی را تامین و مدیریت کند. در این راستا به سازمانی برای مدیریت مشکلات حوزه انرژی نیاز داریم.

وجود سازمانی واحد در مدیریت مصرف انرژی چه اهمیتی دارد؟

در حال حاضر بخشی از مدیریت مصرف انرژی در دست وزارت نیرو است، همچنین شرکت ملی گاز، وزارت نفت، سازمان نظام مهندسی و بخش آموزش و پرورش نیز بخشی از مدیریت مصرف انرژی را بر عهده دارند، بنابراین اگر بخواهیم در حوزه مدیریت مصرف انرژی به بهترین نتیجه برسیم ابتدا باید ارتباط مطلوبی بین تمام این ارگان‌ها ایجاد کنیم.

با توجه به این مسئله اگر بخواهیم در حوزه مدیریت مصرف انرژی ایران مانند سایر کشورهای توسعه یافته به جایگاه مطلوبی دست پیدا کنیم‎، ابتدا باید وزارت انرژی واحدی داشته‌باشیم تا تمام مسائل انرژی و سیاست‌گذاری‌های این حوزه را بر عهده گیرد، همچنین بتواند مبحث آموزش و تربیت نیروهای متخصص و مسائل دیگر مربوط به حوزه انرژی را برعهده داشته و برنامه‌های میان مدت و بلندمدتی در این حوزه ارائه کند.

سخن آخر...

در حال حاضر کشورهای در حال توسعه پیشرفت مطلوبی در حوزه مدیریت مصرف انرژی داشته‌اند و قدم‌های بزرگی در این حوزه برداشته‌اند. در این راستا امیدواریم که ایران نیز بتواند در حوزه مدیریت مصرف انرژی به ساختار مطلوبی دست پیدا کند و بتوانیم برنامه‌های میان مدت و بلند مدت مطلوبی در این حوزه تعریف کنیم تا با کمک آن تهدیدهای موجود را به فرصت تبدیل کرده و به پیشرفت دست‌یابیم.

کد خبر 656280

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.