به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، عید فطر در کشورهای مسلمان با خواندن نماز مخصوص آغاز میشود و با پوشیدن لباس نو، خوردن غذاهای لذیذ، دادن هدایا و شرکت در مجالس خانوادگی شاد همراه است. سنتهای عید فطر در سراسر جهان به طور متفاوت برگزار میشود که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
پاکستان
تدارکات برای عید در پاکستان معمولاً در هفته دوم ماه مبارک رمضان آغاز میشود اما در هفته آخر بر شدت آذینبندیهای مخصوص آن افزوده میشود. اکثر خانوادهها خانههای خود را به طور کامل تمیز میکنند و برای جشن عید فطر تزئینات مخصوصی را انجام میدهند. مردم شب قبل از عید که با نام «چند رأت» شناخته میشود، برای خرید هدایا و ملزومات عید به بازارها سرازیر میشوند. زنان در این شب به خانههای یکدیگر میروند تا حنا یا «مهندی» مخصوص عید را روی دستهای خود بمالند. پوشیدن النگوهای شیشهای رنگارنگ نیز برای خانمها در روز عید رایج است. روز عید با دعا در مساجد و اغلب در محوطههای بزرگ آغاز میشود تا حداکثر تعداد نمازگزاران بتوانند با هم شرکت کنند. پس پس از پایان نماز، مسلمانان به خانههای یکدیگر میروند و با نزدیکان خود دیدار میکنند.
روز اول معمولاً به اقوام نزدیک خانواده اختصاص داده میشود؛ برای جوانان مرسوم است که با بوسیدن دست راست اقوام بزرگ، احترام خود را نشان دهند و بزرگترها نیز عیدی به جوانان خانواده میدهند. شیر خرما، پودینگ ورمیشل، و بریانی از غذاهای محبوب عید فطر در پاکستان است.
اندونزی
جشنهای اعیاد اسلامی که در اندونزی به نام Lebaran شناخته میشود، از شب قبل از عید با حضور پرشور مردم در خیابانها شروع میشود و با صدای طبل شادی و جشن همراه است. مردم در این شب مشعلهایی را روشن میکنند و در بعضی از نقاط کشور در خیابانها حمل میکنند. مانند پاکستان، اکثر افرادی که در شهرهای دیگر کار یا زندگی میکنند، به شهرهای روستایی خود برمیگردند که این سنت با نام «مودیک یا بازگشت به خانه» شناخته میشود.
برنج پخته شده با بامبو که در زبان محلی به لمانگ معروف است و کیک هزار لایه لاپیس لگیت دو غذای سنتی هستند که برای روز عید طبخ میشوند. از دیگر مواد غذایی که در عید فطر تهیه میشود میتوان به کتوپات، اوپور ایام و کلوچههای تهیه شده از کره و مربای آناناس اشاره کرد. پس از نماز عید در صبح، مسلمانان از یکدیگر طلب بخشش میکنند که در اندونزی به نام سنت حلالبیحلال شناخته میشود.
بزرگترها در این مراسم به بچهها پاکتهای رنگارنگ پول هدیه میدهند. اکثر مسلمانان اندونزی در روز عید لباسهای سنتی خاصی میپوشند که از نظر سبک برای مردان و زنان متفاوت است. رسم بر این است که افراد در ایام عید فطر بر مزار عزیزان خود بروند.
افغانستان
افغانستان در بین کشورهای اسلامی، غیرعادیترین سنت عید فطر را دارد. در این کشور یک سنت محبوب عید فطر به نام توخم (تخم مرغ) جنگی انجام میشود که طی آن تخم مرغهای پخته شده رنگ آمیزی میشود و سپس در مسابقه مبارزه با غذا استفاده میشود! هدف این است که تخممرغ حریف خود را بشکنید در حالی که از خودتان را دست نخورده نگه دارید!
شب عید سعید فطر برای خانوادههای عروس و داماد در ولایات افغانستان از جمله بادغیس، هرات، غور و فراه جایگاه ویژهای دارد. بردن هدیه توسط خانواده داماد برای عروس آینده یکی از سنتهای قدیمی این کشور است. در بسیاری از ولایات افغانستان، خانواده داماد در شب عید سعید فطر، هدایای عروس را با برپایی مهمانی و مراسم اهدا میکنند. هدیه عروس شامل لباس، کفش، میوههای خشک و تازه، کلوچه نوروزی و جلبی (نوعی آب نبات افغانی) است. خانواده داماد موظفند برای عروس آینده عیدی هدیه بگیرند و به خانواده عروس غذا بدهند تا در شب عید جشن بزرگی برپا کنند.
ترکیه
جشنهای سهروزه عید فطر که «سکر بایرامی»، «رمضان بیرامی» یا تعطیلات شیرینی در ترکیه نامیده میشود، بر دسرهای شیرین سنتی مانند باقلوا و شیرینی ترکی متمرکز است. به همه اعضای خانواده و دوستان در این روز که بعد از نماز عید به دیدار یکدیگر میروند، یک خوراکی شیرین تقدیم میشود.
اکثر مسلمانان ترکیه با بوسیدن دست راست و لمس آن بر پیشانی خود و مطابق با ارزشهای فرهنگی و سنتی به نشانه احترام از بزرگان استقبال میکنند. مردم لباسهای نو میپوشند، به عزیزانشان هدایا میدهند و برای ادای احترام به اعضای فوت شده خانواده از قبرستانها بازدید میکنند. بزرگترها هنگام عید دیدنی به کودکان پول، شیرینی و شکلات هدیه میدهند. همچنین در خیابانها برای سرگرم کردن جوانان، نمایشهای عروسکی اجرا میشود.
امارات
اماراتیهای محلی، به روش سنتی جشن عید پایبند هستند که با نماز صبح شروع میشود و سپس با تهیه غذاهای محلی و لذت بردن از وعدههای غذایی مختلف در خانه بزرگترین عضو خانواده همراه است. تعداد بالایی از مهاجران در امارات متحده عربی زندگی میکنند که اکثر آنها قادر به بازگشت به خانه برای اجرای جشن عید نیستند.
از آنجایی که عید فطر یک تعطیل رسمی و جشن است، معمولاً افراد غیر اماراتی در خانه دوستان خود با غذاهای سنتی تهیه شده از پیشینه فرهنگی مختلف هر فرد جمع میشوند و روز عید را با هم میگذرانند. همچنین رویدادها و نمایشهای زیادی در پارکهای عمومی در سراسر امارات در تعطیلات عید برگزار میشود تا کسانی که خانوادهای را در امارات ندارند تنها نمانند و بتوانند در این جشن شاد به جامعه بپیوندند.
عربستان
عربستان سعودی مرکز جشنهای عید فطر است زیرا مسلمانان از سراسر جهان برای عمره در ماه رمضان به مکه و مدینه سفر میکنند و بیشتر آنها قبل از بازگشت به خانه، تا عید اقامت میکنند. بسیاری از مسلمانان در طول جشنهای عید، اغلب به صورت ناشناس، به مؤسسات خیریه کمک مالی میکنند و هدایایی را به افراد فقیر ارائه میکنند. فضای جشن در تمام خیابانها دیده میشود و مسلمانان بدون اینکه یکدیگر را بشناسند به همدیگر سلام میکند. در برخی از بخشهای عربستان سعودی، مردم محلههای خود را با فرشهایی بیرون از خانههای خود تزئین میکنند و با همسایگان خود و سایر مسلمانان وعدههای غذایی حاوی غذاهای سنتی عربی را به اشتراک میگذارند.
کشورهای آفریقایی
کشورهای آفریقایی مانند مراکش، مصر، تونس، سومالی، آفریقای جنوبی، نیجریه و چندین کشور دیگر، عید را به شیوهای مشابه با سایر کشورهای دیگر با خواندن نماز در مساجد آغاز میکنند و سپس برای دید و بازدید به خانههای یکدیگر میروند و با خوردن غذاهای محلی این روز را در کنار یکدیگر جشن میگیرند.
مردان و زنان در مراکش، لباسهای سنتی خود را میپوشند و پنکیک مراکشی همراه با چای نعناع معروف را مصرف میکنند. در سومالی، غذای روز عید، دسری به نام حلوا است که با نشاسته ذرت درست میشود.
روز عید فطر در مصر، غذاهای حاوی ماهی در کنار سایر غذاهای سنتی مانند کاهک، که یک کلوچه پر از آجیل است، تدارک دیده میشود.
کودکان از بزرگان خود هدایا و پول دریافت میکنند و بسیاری از مردم از مکانهای فرهنگی بازدید میکنند، کنار رودخانه نیل میروند. قصهگوها هم روز عید در خیابانها پرسه میزنند و بچهها را سرگرم میکنند.
نظر شما