۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۰
ماه در حضیض مداری قرار می‌گیرد

«ماه ۲۶ روزه یکشنبه بیست‌وهفتم فروردین، ساعت ۰۳:۰۷ تا ۱۴:۲۹ در فاز هلال کاهنده در آسمان حضور دارد.»

به گزارش خبرنگار ایمنا، یکشنبه _بیست‌وهفتم فروردین‌_ ماه در موقعیت صورت فلکی دلو به نزدیک‌ترین نقطه در مدار چرخش خود به دور زمین خواهد رسید و کمی بزرگ‌تر از زمان‌های دیگر به نظر می‌رسد. فاصله ماه از زمین متفاوت است، زیرا مدار آن کاملاً دایره‌ای نیست و کمی بیضی شکل است. وقتی ماه ماهانه این مسیر بیضوی را در اطراف زمین طی می‌کند، فاصله آن ۱۴ درصد بین ۳۵۶ هزار و ۵۰۰ کیلومتر در حضیض (نزدیک‌ترین فاصله به زمین) و ۴۰۶ هزار و ۷۰۰ کیلومتر در اوج (دورترین فاصله از زمین) تغییر می‌کند.

اندازه زاویه‌ای آن نیز با همان فاکتور بین ۲۹.۴ و ۳۳.۵ دقیقه قوسی متفاوت است، روشنایی آن نیز تغییر می‌کند، اگرچه در عمل تشخیص این مسئله دشوار است، زیرا فازهای ماه همزمان تغییر می‌کنند اما تأثیر زیادی در رؤیت هلال دارد. ممکن است تصور کنید ماه به هنگام طلوع و غروب بسیار بزرگ‌تر و نزدیک‌تر است که در واقع چنین نیست و این خطای دید است که ماه هنگام نزدیک شدن به افق بسیار بزرگ‌تر از آنچه که واقعاً است به نظر می‌رسد، این مسئله توهم ماه نامیده می‌شود و موضوعی بیش از یک خطای دید نیست. هر عکسی نشان می‌دهد که ماه دقیقاً همان اندازه است، صرف نظر از اینکه در افق ظاهر شود یا مستقیماً بالای سر باشد.

دلیل اینکه ما این توهم بصری را درک می‌کنیم، بحث داغی است. این نوع خطای دید، درمورد خورشید و صورت‌های فلکی هم وجود دارد و دلیل آن هنوز به‌طورکامل مشخص نیست، اما ازآنجاکه ماه هنگامی که نزدیک به افق است در میان ساختمان‌ها و درختان دیده می‌شود، مقایسه اندازه آن با این المان‌های زمینی آن را به چشم ما بزرگ‌تر نمایان می‌کند تا وقتی که ماه بر فراز آسمان است و مغز ما معیار مقایسه اندازه دیگری برای آن به‌کار می‌برد. ماه ۲۶ روزه یکشنبه _بیست‌وهفتم فروردین_ ساعت ۰۳:۰۷ تا ۱۴:۲۹ در فاز هلال کاهنده در آسمان حضور دارد.

به منظور بررسی بیشتر رویدادهای نجومی یکشنبه _بیست‌وهفتم فروردین‌ماه_ با اسرا باقریه، کارشناس تیم علمی رصدخانه لارستان گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

مقارنه ماه و سیاره زحل چه زمانی رخ می‌دهد؟

یکشنبه -بیست‌وهفتم فروردین‌- ماه و سیاره زحل از دید ناظران زمینی در یک بعد قرار دارند و ماه ۲۶ روزه با عبور از جنوب زحل به فاصله سه درجه و ۲۹ دقیقه قوسی، یک همنشینی جذاب را پدید می‌آورد. مقارنه (Conjunction) به معنای یکسان بودن بعد یا طول دایره‌البروجی دو جرم است. وقتی دو جرم آسمانی مانند دو سیاره یا ماه و سیاره یا خورشید و سیاره به فاصله ظاهری کمی در آسمان می‌رسند در اصطلاح نجومی از واژه مقارنه استفاده می‌شود. البته در مواردی که جدایی زاویه‌ای آن‌ها کم باشد اصطلاح نزدیکی، همنشینی یا اجتماع استفاده می‌شود.

این همنشینی از مختصات رصدخانه لارستان، حدود ساعت ۰۳:۰۳ قابل رصد است سپس حدود ساعت ۰۵:۰۰ کمی قبل از طلوع خورشید، در روشنایی آسمان محو می‌شوند. ماه با قدر منفی ۱۱.۰ و زحل در قدر ۰.۸ در آسمان می‌درخشند و هر دو در صورت فلکی دلو یا آبریز قرار دارند. در صورت رصد با تلسکوپ این دو جرم نمی‌توانند همزمان در میدان دید تلسکوپ قرار بگیرند، اما با چشم غیر مسلح یا از طریق یک دوربین دو چشمی به راحتی قابل مشاهده خواهند بود.

کهکشان M83 چه زمانی قابل رصد است؟

یکشنبه _بیست‌وهفتم فروردین‌ماه_ کهکشان مارپیچی M83 (NGC 2536) در آسمان بالای سر ما در موقعیت خوبی برای رصد قرار دارد و حدود نیمه‌شب به وقت محلی به بالاترین نقطه خود در آسمان می‌رسد. کهکشان مارپیچی بزرگ، درخشان و زیبای M83 در فاصله ۱۲ میلیون سال نوری ما، نزدیک نوک صورت فلکی هیدرا یا مار باریک جای دارد. مشاهده این کهکشان با میل ۲۹ درجه و ۵۱ دقیقه جنوبی، از نیم‌کره جنوبی آسان‌تر است و از عرض‌های جغرافیایی بالاتر از ۴۰ درجه شمالی قابل مشاهده نیست.

از موقعیت رصدخانه لارستان حوالی ساعت ۲۱:۱۹، زمانی که به ارتفاع ۲۱ درجه‌ای از افق جنوب شرقی برسد، قابل رصد خواهد بود و ساعت ۲۳:۵۱، ۳۲ درجه بالاتر از افق جنوبی به بالاترین نقطه خود در آسمان خواهد رسید، سپس ساعت ۰۲:۲۳ هنگامی که به ۲۱ درجه‌ای بالای افق جنوب غربی برسد، غیرقابل رصد می‌شود. M83 کاملاً کم‌نور است و مطمئناً با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست، اما می‌توان آن را از طریق یک دوربین دوچشمی یا تلسکوپ کوچک مشاهده کرد.

کد خبر 654752

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.