به گزارش خبرگزاری ایمنا، شب یلدا یا شب چله، بلندترین شب سال در نیمکره شمالی زمین است که در اولین شب زمستان مصادف با سیام آذر جشن گرفته میشود. این شب از نظر نجومی، شب انقلاب زمستانی است که در آن نقطهای از زمین به بیشترین فاصله خود از خورشید در مدار بیضوی حرکت میکند و در نتیجه، طولانیترین شب و کوتاهترین روز سال را تجربه میکند.
شب یلدا انقلاب زمستانی
انقلاب زمستانی (Winter Solstice) در نتیجه تمایل محور زمین به سمت خورشید رخ میدهد. محور زمین با زاویهای حدود ۲۳.۵ درجه نسبت به صفحه مداری خود گردش میکند که باعث تغییر زاویه تابش خورشید و در نتیجه تغییر طول روز و شب در طول سال میشود. در هنگام انقلاب زمستانی، قطب شمال زمین به دورترین نقطه خود از خورشید متمایل شده و خورشید در بالاترین نقطه از خط استوا قرار میگیرد. این حالت باعث میشود تا نور خورشید با زاویه کمی به نیمکره شمالی برسد و در نتیجه، طول روز به کمترین میزان خود و طول شب به بیشترین میزان خود برسد.
ارتباط شب یلدا با نجوم
شب یلدا از نظر نجومی با انقلاب زمستانی همزمان است. انقلاب زمستانی به معنای آن است که خورشید به بیشترین فاصله از خط استوا میرسد و در نتیجه طولانیترین شب سال و کوتاهترین روز سال را داریم. در این شب، خورشید در نقطهای به نام نقطه رأس قرار میگیرد که یکی از چهار نقطه کلیدی در مدار سالیانه زمین به دور خورشید است. دیگر نقاط کلیدی شامل انقلاب تابستانی (Summer Solstice) و اعتدالین (Equinoxes) هستند که هر یک با تغییرات مهم در طول روز و شب همراه است.
چگونگی محاسبه طول شب یلدا
طول شب یلدا به موقعیت جغرافیایی هر منطقه بستگی دارد. در مناطق نزدیک به خط استوا، تغییر طول روز و شب چندان محسوس نیست، اما هر چه به سوی قطبها پیش برویم، اختلاف طول روز و شب بیشتر میشود. در نیمکره شمالی، به خصوص در مناطقی نزدیک به مدار قطبی، شب یلدا بسیار طولانیتر از مناطق دیگر است.
نظر شما