به گزارش ایمنا و به نقل از خانه ملت، بابک نگاهداری در رویداد گردهمایی روز جهانی آینده با تبریک اعیاد شعبانیه، اظهار کرد: جریان نوآیند به همت مرکز پژوهشهای مجلس شکل گرفته است که امیدوارم تبدیل به یک شجره شود و در سایر استانها نیز رواج یابد. اکنون ایستگاههای میانی آن در قالب همایش و گردهمایی برگزار میشود.
وی برگزاری رویداد روز جهانی آینده را حرکتی رو به جلو دانست و افزود: با توجه به شرایطی که در کشور وجود دارد و مسائل و مشکلاتی که دشمنان کشور و انقلاب ایجاد میکنند در کنار تمام ناکارآمدیهایی که گاهی شاهد آن هستیم، دشمنان با برای نشان دادن ایران به عنوان کشوری بدون آینده تلاش مضاعف میکنند و با سیاه نماییهای مختلف کوشش میکنند اقشار مختلف جامعه را به مهاجرت و گریز از کشور سوق دهند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ادامه داد: زمانی که جامعهای احساس کند آیندهای ندارد، واکنشهای مختلفی از خود نشان میدهد یا تلاش به مهاجرت میکند یا رفتارهای هجومی، تکانشی و اغتشاشی خواهد داشت که به اعتقاد من هر کسی در راستای ساختن آینده ایران زمان میگذارد اقدام مقدسی انجام میدهد و قابل قدردانی است.
وی افزود: نیاز ایران به تصویر امیدبخش به عنوان اکسیری برای جامعه ما یک ضرورت و الزام است و تلاش در این راستا نقش دارویی شفابخش را دارد. در شرایط فعلی که عدهای عزمشان را جزم کردهاند تا علیه ایران و انقلاب تلاش کنند، اگر بتوانیم تصویری از کارآمدی، پیشرفت، بزرگی و مردمی بودن ایران در جامعه بینالمللی متصور شویم به نیاز واقعی جامعه امروز پاسخ دادهایم. با وجود مشکلات معیشتی کشور ارائه چنین تصویری و همراهی مردم با این تصویر کار دشواری است که نیازمند دقت و ظرافت است، بیتردید این مهم ممکن خواهد بود.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس خاطرنشان کرد: به همت تمام نخبگانی که دل در گرو انقلاب و ایران دارند باید تصویرسازی ایران را با وحدت ایجاد کنیم، باید برای رسیدن به این مهم گفتوگوی بین نخبگان با مردم و مردم با نخبگان در قالب گفتمانهای اجتماعی شکل بگیرد، متأسفانه شرایط جامعه بهگونهای شده است که نخبگان ایدههای خود را با جامعه به اشتراک نمیگذارند و گاهی با حضور در عرصههای بینالمللی و با تئوریزه کردن سیاهنمایی دشمنان انقلاب، ادعای نخبگی میکنند، متصور نشدن آینده روشن برای ایران از طرف نخبگان یک خلأ بزرگ محسوب میشود.
نگاهداری با انتقاد از اینکه آینده برای برخی از مسئولان بیاهمیت است، تاکید کرد: رسانهای شدن مشکلات بدون بیان راهکارها ما را به سر منزل مقصد نمیرساند، بنابراین آیندهسازی برای خروج از مشکلات یک اکسیر و راه حل است، تلاش تمام نخبگان برای آب و خاک این سرزمین، قابل تقدیر است و بیتردید به سر منزل مقصود هم میرسد.
وی با تاکید بر اینکه در کشور مشکلاتی وجود دارد که غیرقابل کتمان است، گفت: در کشور تلخیهایی وجود دارد که گاهی همین تلخیها میتواند نیمه شیرینی هم داشته باشد، گاهی بنبستها در یک مسئله میتواند سرآغاز تغییرات و بهبود وضعیت باشد و منجر به پیشرفت شود نباید از مشکلات موجود در جامعه ناامید شویم.
وی در ادامه یادآور شد: مشکلات موجود در جامعه یک فرصت است در سالهای گذشته کشور را با منابعی کنترل میکردیم امروز این منابع با تنگناهایی روبهرو بوده است، در حال حاضر سرآغاز مدیریت، بهرهوری است یعنی تمرکز را از سوی منابع باید به سمت بهرهوری سوق دهیم، متأسفانه طی ۴۰ سال گذشته بهرهوری لازم در مدیریت کشور مغفول مانده است.
نگاهداری با اشاره به اینکه نقاط قوتی در مسیر بهرهوری وجود دارد، ادامه داد: کشور با ظرفیت بیبدیل جوانان تحصیلکرده روبهرو است که انگیزه شور و شوق برای جامعه هستند، باید از این ظرفیت حداکثر استفاده را کرده و به مسیر گذشته خودمان واقعبینانه نگاه کنیم، به اعتقاد من مسیر گذشته کشور ما مسیری پرافتخار و رشکبرانگیز است و لزومی ندارد تصویر سیاهی از آن نشان دهند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با تاکید به اینکه در کشور روحیه جهادی شکل گرفته، تصریح کرد: باوری که بین مردم در شرایط بسیار دشوار وجود دارد، از ثروتهای کشور ما محسوب میشود، شرایط ژئوپلیتیک و ژئوپلومتی که ایران در غرب آسیا دارد به جهت بینالمللی و زنجیرههای اقتصادی یک فرصت مغتنم است، همه معادن و منابعی که خداوند در اختیار ما قرار داده، فرصتآفرین است.
نگاهداری در ادامه یادآور شد: بزرگترین سرمایه یک دولت و حاکمیت پول نیست بلکه قدرت، توان، شایستگی، ریلگذاری و سیاستگذاری آن است، بودجه محدود دولت در مقابل اقتصاد فراگیر و بزرگی که در کل کشور وجود دارد بسیار ناچیز است. اگر پایهگذاری، تنظیمگری و سیاستگذاری درست داشته باشیم و دروازههای حضور و مشارکت اقتصاد و حکمرانی مردمی را در عرصههای مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در ۱۰ سال آینده تحت لوای حکمرانی مردمی فراهم کنیم، بیتردید آینده ایران بسیار درخشان، پربار و پرثمر خواهد شد.
وی افزود اگر بتوانیم پیشخوانهای آیندساز را درست تشخیص دهیم و اهمیت جایابی در نظام بینالملل جدید که در حال بازآرایی است و همه ژئوپلیتیسینها آن را درک کردهاند و بدانیم که کجای این بازآرایی باید بایستیم و دیپلماسی اقتصادی را با چه آرایشی شکل دهیم و دیپلماسی همسایگی را که نسبت به آن بیتوجه بودیم چگونه احیا کنیم، با شناخت این فرصتها موفق خواهیم بود.
نگاهداری ادامه داد: با توجه به شرایط کشور شاید در مورد آینده ایران پارادوکسی وجود دارد، بخشهایی از جامعه بر این عقیدهاند که ایران در دهه ۹۰ به دلیل تحریمها و سوءمدیریتها در وضعیت نبود رشد و ابهام و سرخوردگی است و برخی دیگر اعتقاد دارند ایران در یک قدمی تبدیل شدن به قدرت جهانی است، اگر ما بتوانیم مقاومت کنیم و از این تنگه سخت عبور کنیم، فرصتهای آینده میتواند زمینهساز قدرت برای ایران در منطقه و جهان باشد که نیاز به شکل گیری گفتگوی اجتماعی فراگیر میان نخبگان و حاکمیت و مردم است و اجازه ندهیم دشمنان انقلاب آینده ایران را تصویر کنند کما اینکه دشمنان تصویرسازی سیاه انجام میدهند به این معنا که امتناع من و امثال من و نخبگان جامعه باعث میشود میدان برای دیگران که به ایران علاقهمند نیستند، باز شود.
وی تصریح کرد: استفاده از تجربیات گذشته در مورد سند چشمانداز ۱۴۰۴ نتوانست به یک جریان و گفتمان اجتماعی تبدیل شود، باید از این تجربه استفاده کنیم، از طرفی بین سیاستگذاران و دولتهای مختلف گفتمان مشترک شکل نگرفت ما باید از تجربیات درس بگیریم و برای آیندهسازی و تصویرپردازی ایران به یک گفتوگوی فراگیر اجتماعی با سازوکارها و ابزارهای مختلف که یکی از آنها همین رویدادها و ایدهپردازیها برای آینده ایران است، آینده موفق را رقم بزنیم.
نگاهداری با تاکید به اینکه دنیای فعلی، دنیای مبارزه است، یادآور شد: فرصتهای توسعه برای کشورها محدود شده به گونهای که همه قدرتها برای دستیابی به فرصتهای بیشتر با یکدیگر میجنگند، جنگ اوکراین نمونه بارز آن است، بنابراین نسل آینده که گام دوم انقلاب را تصویرسازی میکند، باید کمر همت ببندد و کفش آهنین بپوشد و آماده نبرد تمامعیار باشد، بحث من جنگ نظامی نیست، اما نبردی برای پیشرفت ایران و فرصتآفرینی بیشتر برای توسعه کشور است، هیچکس برای شما فرش قرمز پهن نخواهد کرد، باید از منافع کشور با چنگ دندان دفاع کنید، بنابراین به اعتقاد من زمانی که شرایط سخت است باید مردان مبارزی به مباحث مدیریت ورود کنند که زیر تیغ تیز انتقادها و چشمان تیز نظارتها باشند و در شرایط سخت مدیریت کنند و پاسخگوی مردم باشند.
وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی کشور یادآور شد: در کنار توجه به موقعیت جغرافیایی ایران باید به مباحث ایران فرهنگی و سیاسی نیز توجه کنیم که میتواند گستره وسیعتری را در اختیار ما قرار دهد و فرصتآفرینی و چشمانداز بیشتری را فراهم میکند، ایران به دنبال مرکز تبادلات منطقه، ثقل امنیت انرژی و ترانزیت کریدورهای شمال به جنوب و شرق به غرب میتواند ظرفیت آیندهسازی مؤثر را تصور کند، امیدواریم از حداکثر منابع کشور برای منافع بیشتر بهره بگیریم.
نگاهداری ادامه داد: کشور به ابتکارهای اقتصادی، علمی، فناوری و حتی ابتکارات چندجانبه با کشورهای منطقه در تصویرسازی آینده ایران نیازمند است که باید پیشزمینه تمام این اقدامات را دولت انجام دهد و اجرای آن را به شرکتهای ایرانی محول کند که بر پایه اقتصاد مردمی شکل میگیرد، دولت نباید در تمام این ابتکارات علمی، اقتصادی، فناوری کشور متصدی باشد و فقط بسترهای پیشرفت در آینده را طراحی کند.
وی تصریح کرد: دولت باید به شرکتهای خصوصی و مردمی میدان بدهد که در آیندهسازی برای ایران نقشآفرینی کنند، ما برای این تصویرسازیها برای آینده ایران در سطح ملی و جهانی اهمیت بسیاری قائل هستیم. در تصویر آینده کشور سه گروه ایفای نقش دارند، اولین گروه بازیگران فعلی در موقعیت کنونی کشور هستند، گروه دیگر دهه هفتادیها و هشتادیها هستند که آینده کشور برای آنها است و نمیتوانیم آینده ایران را بدون طرح دیدگاهها و خواستههای آنان پوشش دهیم، و گروه سوم عموم مردم هستند؛ مردمی که طی ۴۰ سال گذشته پای انقلاب و کشور ماندهاند و با همه سختیها و مشکلات کنار آمدهاند و باید سهم بزرگی در آینده ایران داشته باشند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ادامه داد: برای تحرک هر جامعه باید دو مسئله در رأس امور قرار گیرد؛ غرور ملی و آرمان ملی. آرمان ملی منجر میشود که امروزیها انگیزه برای ساختن آینده پیدا کنند و غرور ملی دلیلی است که آیندگان مسیر پیشینیان را ادامه دهند، این دو مسئله یکدیگر را بازتولید میکنند و به یکدیگر نیازمند هستند، هم باید گذشته را بزرگ کنیم که موجب غرور ملی برای نسل جوان امروز باشد و هر میزان غرور ملی را ارتقا دهیم که نسلهای جدید به آن افتخار کنند.
رئیس مرکز پژوهشها در گردهمایی ملی نوآیند در روز جهانی آینده خاطرنشان کرد: باید لوازم و شرایط حرکت موفق در آینده و تولید آینده را مهیا کنیم، دولت و حاکمیت باید در فراهم آوردن و شکلگیری این ابزارها کمک کند، کمیسیونی در مجلس برای آیندهپژوهی، آموزشهای آیندهپژوهی در دانشگاه، رشتهها، آموزش عمومی توجه به آینده برای دانشآموزان و سراسر کشور شکل بگیرد، به جای استفاده از مسیرهایی برای مهاجرت، محکم برای ساختن ایران و آینده ایستادگی کنیم و شبکهای از رهبران اجتماعی که در این عرصهها فعالند را شکل دهیم، گروههایی در قالب استارتآپها باید شکل بگیرد. برای موفقیت در آینده کشور نیاز به حلقه مشورتی از کارآفرینان، مدیران، ایدهپردازان دارد تا بتوانیم به تدریج از جمع جوانان در درون حاکمیت جایابی کنیم تا به ایرانی قوی، کارآمد، مردمی، بزرگ، پابرجا و پایدار در سالهای پیش رو برسیم.
نظر شما