عماد نجار در گفتوگو با خبرنگار ایمنا پیرامون موضعگیریهای رئیسجمهور آذربایجان در خصوص حادثه حمله به سفارت این کشور در تهران اظهار کرد: در این رخداد باید چند نکته مورد توجه قرار گیرد، نخست اینکه حمله توسط یک فرد و با موضوع شخصی صورت گرفته است دوم اینکه سیستم امنیتی و پلیسی جمهوری اسلامی باید موضوع مورد ادعای فرد مهاجم و اظهاراتی او را مورد بررسی قرار دهد.
وی با اشاره به واکنشهای غیرعادی سفارت آذربایجان در برابر این رخداد افزود: موضوعی که درباره این برخوردها باید مورد توجه باید قرار گیرد آن است موضعگیریهای سفارت باکو بر خلاف روابط و قوانین و ضوابط بینالمللی انجام میشود که برای آن چند زمینه سیاسی را میتوان در نظر گرفت.
این کارشناس مسائل بینالملل نخستین احتمال درباره موضعگیری مقامات باکو را زمینهسازی برای رخدادی مشابه اوکراین دانست و گفت: بیشترین احتمال این است که رژیم صهیونیستی تلاش میکند درگیری مانند جنگ اوکراین و روسیه فراهم کند که به شکل نیابتی و برای تضعیف روسیه از سوی اوکراین در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: صهیبونیستها قصد داشتند که با این اتفاق حمله به سفارت آذربایجان، تنشی در روابط بین تهران و باکو ایجاد و آذربایجان را به عنوان نماینده خود وارد جنگ فرسایشی با جمهوری اسلامی کنند.
نجار با اشاره به پیشینه اقدامات رژیم صهیونیستی در این عرصه ادامه داد: مقامات رژیم صهیونیستی در ۱۵ سال اخیر تلاشهای بسیاری کردند تا برخی از کشورهای غربی و حتی آمریکا را برای ورود به تنش نظامی با جمهوری اسلامی ایران تحریک کند و این موضوع آنقدر جدی بود که حتی روابط شخصی اوباما و نتانیاهو را در دورهای تحت تأثیر قرار داد زیرا نتانیاهو به شکل غیررسمی مواردی را اعلام کرد که آمریکا حاضر به انجام اقدام نظامی بر ضد ایران نشده بود.
وی خودداری آمریکا از انجام اقدام نظامی بر ضد ایران با وجود فشارهای رژیم صهیونیستی را باعث تیرگی روابط تلآویو و واشنگتن در سالهای گذشته دانست و گفت: در حال حاضر آذربایجان به دلیل نداشتن هویت دیپلماتیک قدرتمند و حتی شرایط نظامی مناسب، با نوعی وادادگی سیاسی به رژیم صهیونیستی وارد این بازی شده که در آن به شکل علنی و جدی در حال گسترش روابط خود با رژیم صهیونیستی است.
هزینه بالای تقابل با ایران برای آذربایجان
این کارشناس مسائل بینالملل روابط آذربایجان با رژیم صهیونیستی را به نوعی بردگی سیاسی تشبیه کرد و ادامه داد: روابط اقتصادی نامشروع شامل قاچاق مواد مخدر در قمارخانهها و صادرات زنان آذربایجانی به کشورهای دیگر که به شکل رشوه به خانواده الهام علیاف از سوی صهیونیستها داده میشود آنها را به این وادادگی سیاسی رسانده است و تلاش رژیم صهیونیستی برای ورود آذربایجان به تنش نظامی با جمهوری نیز در این شرایط یک گزینه محتمل است.
وی با وجود رفتارهای نامعقول الهام علیاف، مردم آذربایجان را دارای احساس نزدیکی با ایران دانست و تصریح کرد: معمولاً رفتار جامعه آذربایجان با جمهوری اسلامی ایران به شدت نزدیک و مناسب است و حتی در برخی موارد شاهد اقدامات و مبارزات دلاورانه محور مقاومت از خطه جمهوری آذربایجان بودیم که با داعشیها و جنایتکاران وارد شده به در سوریه و عراق مبارزه کردند به همین دلیل موضوع تقابل با ایران برای آذربایجان هزینههایی در بر خواهد داشت.
نجار احتمال به نتیجه رسیدن پروژه موجود در سیستم سیاسی رژیم صهیونیستی را ضعیف اعلام کرد و یادآور شد: در صورت ادامه این روند جمهوری آذربایجان از درون نیز با مشکلات متعددی روبهرو خواهد شد زیرا از نظر وسعت، جمعیت و توان نظامی در شرایطی نیست که بخواهد اقدام نظامی علیه کشور قدرتمندی مانند جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.
وی درباره پیامدهای اقدامات آذربایجان بر افزایش تنشهای منطقه تصریح کرد: در حال حاضر شاهد تنشهای مختلفی در منطقه هستیم از جمله جرقههایی از به وجود آمدن گروهکهای تروریستی در برخی از کشورهای اطراف ما که این موضوع باعث خواهد شد آذربایجان به بستر مناسبی برای شکلگیری گروهکهای تروریستی مانند جندالشیطان و داعش تبدیل شود.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اقدامات این گروهکها بر ضد جمهوری اسلامی ایران از مبدا آذربایجان در گذشته گفت: این شرایط به طور قطع پیامدهایی برای منطقه خواهد داشت و ناامنی در منطقه به نفع هیچکس نخواهد بود. موقعیت جمهوری اسلامی ایران در منطقه از نظر سیاسی و نظامی پایدار است و برای حفظ امنیت خود این پایداری را در سطح فرامنطقهای گسترش دادهایم.
وی ایجاد ناپایداری در منطقه را به زیان کشورهای غربی معرفی کرد و افزود: ناامنی منطقه برای غربیها نیز هزینه بسیار بالایی خواهد داشت زیرا بارها مقامات کشور ما اعلام کردهاند که کسانی که مشوق یا حامی اقدامات امنیتی بر ضد ایران باشند، در برخوردهای نظامی مورد هدف قرار خواهند گرفت و به طور حتم اینگونه اقدامات امنیت منطقه را بر هم خواهد زد و ایران نیز به آن واکنش مناسبی نشان خواهد داد.
نظر شما