به گزارش ایمنا، غواصی یک فعالیت بسیار هیجانی است و کسانی در این حرفه موفق میشوند، که با عشق این شغل را انتخاب کنند و همچنین علاقه مند به دریا و اقیانوس هستند.
غواصی چیست؟
شنا کردن در زیر آب و در اقیانوسها را غواصی (Diving) مینامند. افرادی که در زیر آب شنا میکنند، برای دستیابی به هدف خاصی این کار را انجام میدهند.
انواع غواصی
- غواصی آزاد
- غواصی اسکوبا
- غواصی اسکوبا مدار باز
- غواصی اسکوبا مدار بسته
- غواصی با تغذیه از سطح
- غواصی اشباع
غواصی چگونه شغلی است؟
شغل غواصی مانند هر شغل دیگری نیازمند مهارتها و دورههای خاصی است. افرادی که این شغل را انتخاب میکنند، لازم است که حتماً ورزش شنا را به صورت حرفهای دنبال کنند.
غواصها در کجا استخدام میشوند؟
غواصان میتوانند در صنایع بسیاری فعالیت کنند. چراکه بسیاری از صنایع برای دستیابی به اهداف و برنامههای خود به فعالیتهای دریایی و فعالیت در اعماق اقیانوسها نیازمندند. از جمله کارهایی که غواصان میتوانند انجام دهند، ساخت و تعمیر سکوهای نفتی زیردریایی است. غواصان میتوانند در شرکتهای مربوط به نفت و گاز استخدام شوند و به اکتشاف و نقشه برداری از خطوط لولهای در زیر آب بپردازند. لیدری کردن تورهای تفریحی دریایی و زیردریایی، همکاری با رسانه برای ساخت مستند و فیلم و سریال، حضور در شرکتهای تحقیقاتی و همکاری با نیروهای نظامی و پلیس از جمله کارهایی است که از عهده غواصان بر میآید.
چگونه غواص شویم؟
برای غواص شدن میتوان در دورههای غواصی که توسط فدراسیون جهانی این حرفه برگزار میشود، شرکت کرد. درجههای غواصی بر اساس تعداد ستاره به افراد داده میشود. افرادی که ۲ ستاره هستند، از تخصص کمتری نسبت به ۳ ستاره یا ۴ ستارهای ها برخوردارند. علاوه بر این شما میتوانید در دانشگاه با انتخاب گرایش مربیگری پایه غواصی در رشته تربیت بدنی وارد این شغل جذاب شوید.
خطرات غواصی
شغل غواصی مانند هر شغل دیگری میتواند خطرات زیادی را در صورت عدم رعایت بسیاری از نکات به همراه آورد:
- بیماری تراکم زدایی
- نیتروژن نارکوسیس
- مسمومیت با اکسیژن
- مسمومیت با مونواکسید کربن
- آمبولی ریه
- باراتروما
- خفگی
- غرقشدگی
تاریخچه غواصی در ایران
قدمت غواصی در ایران به قرنها قبل از میلاد باز میگردد. غواصان در دوران خشایارشاه برای اینکه صندوقهای طلا و جواهرات از کشتیهای غرق شده را بیرون بکشند، فعالیت میکردند. قبل از انقلاب اسلامی، امور مربوط به غواصی مربوط به نیروی دریایی بود به طوری که ۵ نفر از پرسنل نیروی دریایی را در سال ۱۳۳۰ جهت آموزش غواصی به کشور انگلستان فرستادند. در زمان جنگ تحمیلی، غواصان ارتش و سپاه در عملیاتهای نظامی شرکت میکردند. در سال ۱۳۷۲ نام فدراسیون نجات غریق به فدراسیون نجات غریق و غواصی تغییر پیدا کرد.
تجهیزات غواصی
- ماسک غواصی
- اسنورکل
- فین ها یا باله های غواصی
- وت سوت و درای سوت لباس غواصی
- تانک هوا
- رگلاتور غواصی یا تنظیم کننده فشار هوای تنفسی
- گز فشار سنج هوا
- گز عمق سنج
- کمربند وزنه
- وسیله کنترل شناوری BCD
- ساعت
- چاقو
- راهنمای شناور نشانه دار
- چراغ قوه غواصی
- قطب نما
لباس غواصی
وت سوتها، لباسهای محافظی هستند که حرارت بدن را به حداقل میرساند. برای اینکه این پوشش حرارتی ایجاد شود، باید از عبور آب به درون فرد جلوگیری کرد. این نوع لباسها میتوانند جراحات سطحی بدن را کم کنند. وت سوتها معمولاً از نیوپرن ساخته شده است که ضخامتهای مختلفی دارد.
نکات فنی غواصی کردن چیست؟
کپسولی که توسط غواصان حمل میشود دارای نیتروژن، اکسیژن و گازهای دیگری است. اگر هوای داخل کپسول از اکسیژن پر شده باشد، باعث مسمومیت غواص میشود. علاوه بر این، وجود نیتروژن در آن هم باید طبق اصولی باشد. زیاد بودن مقدار نیتروژن، موجب بی حال شدن غواص میشود. در این صورت، او باید به بخشهای کم عمق آب برود و منتظر بماند تا حالش بهتر شود سپس به حرکت کردن و ادامه راه بپردازد. در زمانی که غواص به سطح آب برمیگردد، ممکن است که نتواند خود را با فشار هوا تطبیق دهد در این صورت ممکن است باعث مرگ او شود بنابراین غواصان باید توجه کنند که هرگز نباید سریعاً به عمق آب بروند و یا اینکه به سرعت به سطح آب برگردند.
غواصی سطحی (snorkeling) با غواصی (scuba diving) چه فرقی دارد؟
در غواصی سطحی میتوان با موجودات دریایی ملاقات کرد یعنی در این نوع غواصی نمیتوانید زیاد در عمق آب فرو بروید و حتی برای مدت زمان طولانی در آنجا بمانید اما در غواصی حرفهای میتوانید برای مدت زمان بیشتری در زیر آب بمانید و زندگی موجودات دریایی را از نزدیک ببینید.
نظر شما