مهدی شاهنوروزی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، فعالیتهای فرهنگی و آموزشی انجام شده در اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران را به چهار حوزه تقسیم و اظهار کرد: نخستین اداره، آموزش است که در دو بخش آموزش عمومی و آموزشعالی به جامعه هدف خدمات ارائه میدهد.
در حوزه عمومی به مسائل دانشآموزان شاهد و ایثارگر از مقطع ابتدایی تا متوسطه پرداخته میشود. درواقع برنامهریزی، هدایت و نظارت بر فرآیند تحصیل آنها، تشویق دانشآموزان ممتاز و تقویت بنیه علمی، هماهنگی با آموزش و پرورش جهت برگزاری اردوهای فرهنگی، برگزاری کلاسهای آمادگی قبل از کنکور و انتخاب رشته، پشتیبان و مشاوره ویژه دانشآموزان شاهد که در آزمونهای سراسری شرکت میکنند، توسط این اداره انجام میشود.
وی درباره اهم برنامههای بخش آموزش عالی در این اداره کل افزود: در بخش آموزش عالی بعد از برگزاری آزمون سراسری و اعمال سهمیه فرزندان شاهد و ایثارگر واجد شرایط، پیگیری پذیرش و ثبتنام در مراکز عالی، ارائه خدمات شهریه و تشویق دانشجویان ممتاز و مسائل مربوط به آموزش طلاب هم در ستاد شاهد طلاب ایثارگر در این اداره مورد رسیدگی قرار میگیرد.
معاون فرهنگی و آموزشی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان با اشاره به فعالیتهای ورزشی- اردویی این اداره کل تصریح کرد: اداره ورزش و اردویی دومین اداره است که برگزاری اردوهای یک روزه ویژه گروههای خاص و برگزاری اردو به صورت عمومی برای خانوادههای شهدا یا به صورت اختصاصی ویژه جانبازان اعصاب و روان، شیمیایی، نابینا، همسران شهدا را انجام میدهد.
همچنین برگزاری اردوهای چند روزه که البته بعد از شیوع بیماری کرونا بسیار محدودتر شده، از دیگر برنامههای اداره ورزش و اردویی است که به صورت خوداعزام به اماکن مقدس در مشهد، قم و شمال و در واقع مناطق گردشگری که امکان اسکان ویژه جانبازان و خانوادههای شهدا باشد به جامعه هدف اعلام میشود که معمولاً این برنامهها با همکاری سایر نهادها صورت میپذیرد.
ساماندهی خاطرات شهدا در قالب فرهنگ اعلام
وی با اشاره به محدودیت منابع برای جامعه ایثارگری در بخش ورزش گفت: با انعقاد قراردادهایی که با سالنهای ورزشی و مربیان در رشتههایی مانند والیبال نشسته، بسکتبال با ویلچر، فوتسال، بوچیا انجام میشود، فضای مناسب در اختیار عزیزان ایثارگر برای انجام تمرینات ورزشی قرار میگیرد.
در بخش ورزش همگانی هم برنامههای کوهگشت، پیادهروی و استفاده از استخرها و سالنهای سطح شهر به صورت رایگان یا نیمبها برای خانوادهها برنامهریزی میشود و برگزاری مسابقات ورزشی در سطح شهرستان، استان و کشور در رشتههای مناسب جانبازان نیز توسط این اداره برگزار میشود.
شاهنوروزی درباره جمعآوری و ساماندهی خاطرات شهدا در قالب فرهنگ اعلام خاطرنشان کرد: اداره بعدی، اداره تجمیع، انتشارات اسناد و امور هنری است. در این اداره جمعآوری خاطرات شهدا و کتابهایی که در حوزه ایثارگران نوشته شده، مورد ارزیابی قرار میگیرد و بعد از بررسی ممیزی و با تأیید اداره ارشاد به چاپ میرسد. اسناد، زندگینامه و وصیت شهدا در قالب فرهنگ اعلام به صورت مکتوب تهیه و به چاپ رسیده که این اقدام برای همه شهدای اصفهان انجام شده است.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد همچنین درخصوص برنامه اسرار عاشقان که با هماهنگی صداوسیمای مرکز اصفهان هر روز بعد از اذان ظهر از شبکه اصفهان پخش میشود افزود: خاطرات شفاهی والدین و همسران جانبازان ۷۰ درصد هم با هماهنگی صداوسیما و بنیاد شهید ضبط و در قالب مستند پانزده دقیقهای پخش میشود.
وی با اشاره به تعداد موزههای استان و وضعیت کتابخانه تخصصی شهدا افزود: در استان در حدود پنج موزه شهدا داریم که مهمترین آن موزهای است که جنب اداره کل بنیاد شهید واقع است و آثار شهدای عزیز ما در غرفههای مختلف آن نگهداری میشود، همچنین کتابخانه تخصصی شاهد و ایثارگر در بنیاد شهید مستقر بود که به علت نامناسب بودن فضا با هماهنگی انجام شده بین بنیاد شهید و شهرداری به فرهنگسرای پایداری انتقال پیدا کرده است تا به راحتی در دسترس مردم قرار بگیرد.
وی در ادامه با اشاره به فعالیت اداره فرهنگ و تبلیغات گفت: وظیفه اصلی این اداره برگزاری یادواره شهدا است که البته یادوارهها با همکاری سپاه انجام میشود، همچنین پیگیری نامگذاری اماکن و ابنیه به نام شهدا یکی دیگر از فعالیتهای این واحد است که در این راستا طرحی به نام اطلس شهیدان مطرح شده که این نامگذاریها با هماهنگی استانداری و شهرداری در این اطلس ثبت تا امکان حذف اسم شهید از اماکن غیرممکن شود.
رسم دیوارنگارههای شهری با تمثال شهدا
شاهنوروزی با بیان اینکه اداره کل بنیاد شهید استان با شهرداری اصفهان همکاری نزدیکی دارد، افزود: قرار است در تمام کوچهها و خیابانهایی که به نام شهدا است، زندگینامه مختصری به همراه تمثال شهید نصب شود. طبق تعبیر فرمایش مقام معظم رهبری، خیابانها و معابر باید مزین به تصاویر شهدا باشد که در سطح تابلوهای شهری با همکاری سازمان زیباسازی و شهرداری این کار صورت پذیرفته، همچنین رسم دیوارنگارههای شهری با تمثال شهدا از دیگر فعالیتهای حوزه تبلیغات است.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد از برگزاری برنامهای تحت عنوان پیامآور ایثار خبر داد و گفت: پیامآور ایثار، دوره آموزشی روایتگری ویژه جانبازان، همسران شهدا و آزادگان است که آنها بعد از اتمام این دوره آموزشی میتوانند به عنوان روایتگر در محافل حاضر شوند و روایتگری کنند.
شاهنوروزی به فعالیتهای واحد فرهنگی بنیاد در حوزه قرآن که از برنامههای این اداره و از مطالبات خانوادههای شهدا و ایثارگران است، نیز اشاره کرد و گفت: مسابقات قرآنی و حفظ و قرائت و مفاهیم برای خانواده شهدا برگزار میشود.
وی با اشاره به فعالیت تشکلهای فرهنگی فعال در حوزه ایثار و شهادت تصریح کرد: تشکلهای فرهنگی فعالی ویژه آزادگان، جانبازان، فرزندان شهدا و همسران شهدا در سطح استان داریم که معمولاً برنامههای مستمر خود را دارند و گهگاه جهت اجرای برنامههایشان ممکن است درخواست مساعدت داشته باشند که بنیاد در حد توان خود به آنها کمک میکند.
معاون فرهنگی بنیاد شهید درباره فعالیتهایی که به تازگی در این اداره کل انجام شده است، گفت: اخیراً میزبان جشنواره هنرهای تجسمی منطقه دو کشور بودیم که استانهای یزد، چهارمحالوبختیاری، لرستان، مرکزی، خوزستان در آن حضور داشتند که در مجموع ۱۷۰ اثر هنری در چهار رشته نقاشی، نقاشیخط، خوشنویسی و عکاسی به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که در پایان از آثار برتر تقدیر به عمل آمد.
وی با بیان اینکه توافقاتی با صداوسیما استان برای ساخت فیلم شهید خرازی و همچنین مستند حاجاحمد کاظمی و همینطور سریال ۲۰ قسمتی با عنوان قهرمانان گمنام که به معرفی همسران جانبازان ۷۰ درصد خواهد پرداخت، انجام شده است، خاطرنشان کرد: برگزاری جشنوارههای تئاتر خیابانی، برنامهریزی جهت مسابقات ورزشی از دیگر برنامههای پیشرو این اداره کل برای جامعه ایثارگری استان است و قرار است طبق توافقی که بین بنیاد مرکز اصفهان با یک سازمان سیاحتی انجام شده، حدود هزار نفر از خانواده شهدا به عتبات و عالیات با تسهیلات ویژه اعزام شوند.
نظر شما