به گزارش خبرنگار ایمنا، هاجر نجاتدارابی، کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز، گفت: در پی صنعتی شدن کشورها، افزایش امید به زندگی و تغییر در شیوه زندگی، الگوی بیماریها از بیماریهای حاد به سمت بیماریهای مزمن مانند دیابت تغییر یافته است؛ تا جایی که میتوان گفت این بیماری در حال تبدیل شدن به یک معضل بهداشتی اقتصادی در سراسر جهان است.
وی ادامه داد: بیماری دیابت یک مشکل مزمن است که اگر به موقع تشخیص داده شود، میتوان از عوارض ناتوانکننده آن بهخوبی پیشگیری کرد. دیابت میتواند به تمام اعضای بدن نظیر قلب و عروق، چشمها، کلیهها، اعصاب، دستگاه گوارشی، لثه، دندان و پوست آسیب بزند.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز گفت: زخم پای دیابتی یکی از شایعترین عوارض مزمن دیابت است که مانند هر زخم طبیعی شروع میشود. این زخم میتواند بهصورت یک برش، خراش، تاول یا آسیب جزئی دیگر باشد.
وی تصریح کرد: برخلاف زخمهای طبیعی که طی چند روز بهطور طبیعی بهبود مییابد، زخم پای دیابتی بهخوبی بهبود نمییابد. دلیل این امر گردش خون ضعیف و آسیب عصبی مرتبط با دیابت است. زخم ایجادشده بهجای بهبود عفونت میکند و این عفونت به لایههای عمیق پوست گسترش مییابد؛ درنتیجه زخمهای دیابتی اغلب به آبسه، عفونت استخوان و عواقب شدید دیگر منجر میشود.
آیا به کرونا مبتلا شدهاید یا آنفلوانزا؟
عباسعلی طرفه، متخصص بیماریهای عفونی، گفت: با توجه به شیوع دوسویه آنفلوانزا H۱N۱ ،H۳N۲ و برقرار بودن اپیدمی کرونا، علائمی برای تشخیص بیماری کرونا و آنفلوانزا وجود دارد که پزشک معالج با توجه به این شاخصهها بیمار را معاینه میکند.
وی با اشاره به تفاوت علائم اولیه کرونا و آنفلوانزا ادامه داد: در شروع علائم بیماری، با استفاده از علائم میتوان تشخیص داد که بیمار دچار کدام یک از سویهها شده است. آنفلوانزا بهطور ناگهانی بروز میکند. همچنین علائم شایع آن تب بالا و ناگهانی، لرز زیاد، بدن درد و سردرد شدید است.
متخصص بیماریهای عفونی تصریح کرد: ممکن است بیمار دچار آبریزش بینی و گلودرد نیز باشد؛ اما اصلیترین علائم بیماران تب و لرز و سردرد شدید است. در کرونا روند بیماری به این صورت نیست و بیمار یک تا دو روز قبل از شروع بیماری دچار ضعف و بیحالی، تب و لرز مختصر، آبریزش بینی، گلودرد و سرفه میشود.
وی درباره تشخیص و درمان دو بیماری کرونا و آنفلوانزا خاطرنشان کرد: با توجه به شیوع آنفلوانزا در فصل پاییز و اپیدمی کرونا، هر بیماری که با علائم سرماخوردگی به پزشک مراجعه کند، پزشک بر اساس علائم بالینی بیمار تشخیص میدهد که فرد دچار کرونا یا آنفلوانزا شده است. در مواردی که شک بالینی برای تشخیص دقیق نیست و به نظر قطعی نیاز باشد، لازم است که بیمار تست PCR انجام دهد.
خطر مقاومت میکروبی با مصرف زیاد آنتیبیوتیکها / مرگ سالانه ۱۰ میلیون نفر در دنیا
نوشین محمدحسینی، مدیر کل دفتر نظارت و پایش مصرف فراوردههای سلامت سازمان غذا و دارو، گفت: استفاده بیرویه، ناقص، نادرست و نابجا از داروهای آنتیمیکروبی باعث بروز پدیده مقاومت میکروبی شده است.
وی اظهار کرد: مصرف غیرمنطقی آنتیبیوتیکها میتواند با ایجاد عوارض ناخواسته دارویی یا بروز تداخلات دارویی موجب افزایش هزینه درمان یا خسارتهای جبرانناپذیر جسمی در فرد مصرفکننده شود. اگر اقدامی برای اصلاح روند کنونی صورت نگیرد و مصرف بیرویه این داروها ادامه داشته باشد، بیماریهای عفونی بهبود نمییابد.
مدیر کل دفتر نظارت و پایش مصرف فراوردههای سلامت سازمان غذا و دارو با بیان اینکه کمیتهای برای نظارت بر تجویز آنتیبیوتیکها تشکیل شده است، تصریح کرد: مؤثرترین راه کاهش مصرف نابجای آنتیبیوتیکها تشخیص دقیق عفونت است.
به گفته وی، درمان نشدن فرد مبتلا بهدلیل مقاومت میکروبی و همچنین انتقال میکروبهای مقاوم به سایر افراد و شیوع مقاومت میکروبی دو موضوع مهم است که در هنگام مصرف آنتیبیوتیکها باید مورد توجه قرار گیرد.
ایران در تولید دانش طب سنتی رتبه چهارم دنیا را دارد
نفیسه حسینی یکتا، مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، گفت: جمهوری اسلامی ایران در تولید دانش در حوزه طب سنتی، رتبه چهارم دنیا را دارد. از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ میلادی، شاهد رشد ۴۰۰ درصدی روند انتشار مقالات ایران در حوزه طب سنتی در سطح جهان بودیم؛ به نحوی که اکنون ایران رتبه چهارم علمی دنیا را پس از چین، هند و آمریکا دارد.
وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در زمینه طب سنتی و مکمل مرجعیت علمی در جهان دارد، اظهار کرد: درس دو واحدی طب سنتی برای رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، مامایی، پرستاری، داروسازی و تغذیه در هشت دانشگاه و سیزده گروه آموزشی علوم پزشکی در سطح کشور ارائه میشود.
داروی بیهوشی کتامین ایرانی وارد بازار شد
منصور نکویینیا، مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری تأمین (تیپیکو) سازمان تأمین اجتماعی، از بومیسازی و تولید داروی بیهوشی کتامین ایرانی در یکی از شرکتهای زیرمجموعه این هلدینگ دارویی خبر داد و گفت: این خط تولیدی با پیگیری و تلاش متخصصان داخلی راهاندازی شده است و در حال حاضر، ۲۰ هزار ویال از داروی تولیدی در مرحله نخست وارد بازار شده است.
وی با بیان اینکه ۲۰ هزار ویال دیگر از داروی کتامین ایرانی در حال حاضر تولید و آماده روانه به مراکز بیمارستانی و درمانی است، ادامه داد: این دارو برای نخستین بار در ایران تولید و روانه بازار شده است و دانشمندان ایرانی این دارو را بومیسازی کردند.
مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری تأمین (تیپیکو) سازمان تأمین اجتماعی با بیان اینکه این شرکت توانایی تأمین تمام محصول موردنیاز کتامین برای نیاز داخل را دارد، تصریح کرد: این خط توانایی تولید ۱.۵ میلیون ویال کتامین را دارد و در تولید این دارو محدودیتی وجود ندارد.
پرداخت سهم داروی تجویزی سطح اول پزشکان خانواده روستایی از اول آذر
مهدی رضایی، معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت ایران، درباره انتقال سهم دارو از محل اعتبار یک درصد مالیات بر ارزش افزوده از وزارت بهداشت به سازمان بیمه سلامت ایران گفت: از ابتدای آذر، سهم سازمان بیمه سلامت ایران در تمام صندوقهای زیر پوشش این سازمان به داروخانههای ملکی و غیرملکی طرف قرارداد شبکه یا مرکز بهداشت شهرستان ارائهدهنده داروهای سطح اول بابت اسناد الکترونیک و بیمه الکترونیک قابل پرداخت است.
وی افزود: سهم سازمان بیمه سلامت ایران از داروهای سطح اول در داروخانههای ملکی مراکز خدمات جامع سلامت مجری طرح به شبکه یا مرکز بهداشت شهرستان پرداخت میشود. بنابراین ضروری است ادارههای کل استانی موضوع را به نحو مقتضی به اطلاع دانشگاهها یا دانشکدههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتیدرمانی برسانند.
معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت ایران تصریح کرد: سهم این سازمان از داروهای سطح اول در داروخانههای غیرملکی همکار طرح به داروخانه و بر اساس قرارداد همکاری آنها با ادارههای کل استانی پرداخت میشود. بنابراین ادارههای کل استانی باید با داروخانههای غیرطرف قرارداد، تأمینکننده در سطح مراکز خدمات جامع سلامت مجری طرح با رعایت ضوابط مربوطه قرارداد همکاری کارانه منعقد کنند.
رضایی با بیان اینکه پرداخت سهم ارز و سهم سازمان به داروخانههای غیرطرف قرارداد با سازمان بیمه سلامت ایران ممکن نیست، ادامه داد: اولویت انعقاد قرارداد همکاری کارانه در توافقنامه مورداشاره، داروخانههای بخش خصوصی است. البته همه داروخانههای طرف قرارداد سازمان بیمه سلامت ایران میتوانند بدون محدودیت جغرافیایی برای نسخهپیچی با رعایت مفاد این بخشنامه اقدام کنند.
تزریق واکسن «پنوموکوک» در کودکان ضروری است
محمدمهدی ناصحی، رئیس هجدهمین کنگره بینالمللی بیماریهای شایع کودکان، گفت: تزریق واکسن پنوموکوک (عفونت ریه)، یک بیماری ویروسی و بهتازگی شایعشده در کودکان، ضروری است.
وی افزود: پنوموکوک یا عفونت ریه یک بیماری ویروسی است که این روزها بار مراجعه کودکانی که به آنفلوانزا یا سایر بیماریهای ویروسی و تنفسی مبتلا شده و خوب درمان نشدهاند را افزایش داده است. کودکان میتوانند با مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی واکسن پنوموکوک را تزریق کنند.
رئیس هجدهمین کنگره بینالمللی بیماریهای شایع کودکان تصریح کرد: فرد مبتلا به آنفلوانزا باید بر اساس تجویز پزشک، داروهای آنتیبیوتیک را بر اساس نیاز و مقدار تعیینشده مصرف کند. زیادهروی در استفاده از این داروها باعث مقاوم شدن ویروس در سیستم ایمنی بدن و به عفونت ریه منجر میشود.
نظر شما