به گزارش ایمنا، این روزها که بازار گیاهان دارویی و طب سنتی حسابی داغ شده است، یکی از گیاهانی که مورد توجه افراد قرار گرفته است، گیاه شکر تیغال (Echinops) است. زمانی متوجه میشویم که پیله این گیاه دارویی، تازه و جدید است که هنگام خوردن آن، مزهای شیرین را احساس کنید البته این شیرینی بسیار کم است اما هنگامی که طعم نشاستهای پیدا میکند، نشان میدهد که پیله این حشره کهنه شده است.
شکر تیغال چیست؟
زمانی که حشرهای برگ و شاخههای گیاهی را نیش بزند، پیله خود را روی آن گیاه شکل میدهد و شکر تیغال را تولید میکند. پس از آن، حشره در آن پیلهای که خود درست کرده است، میماند و به نوعی خود را در آن زندانی میکند. در بعضی مواقع دیده میشود که حشره پس از اینکه پیله را سوراخ میکند، از آن خارج میشود.
ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در شکر تیغال
موادی که در گیاه شکر تیغال قرار دارند، سلولز، قند، نشاسته، تانن و موسیلاژ هستند.
نامهای مختلف شکر تیغال
در زبان فارسی به شکر تیغال، تیهال و خار شکر نیز گفته میشود. ولی نام این گیاه در طب سنتی، شکر که، شکر تیغار، تیغال، کک و تیغ قندک است.
مشخصات ظاهری گیاه خار شکر
این گیاه، دارای ساقهای راست است و ارتفاعی نزدیک به پنجاه سانتی متر دارد. در برگهای دراز گیاه خار شکر، بریدگیهای عمیق دیده میشود که به رنگ سبز روشن است. این گیاهان خاردار، هم به صورت پرورشی و هم به صورت کاشت در باغها تولید میشود. پیلهای که توسط آن حشره تشکیل میشود، به رنگ سفید مایل به زرد است و از تیغهای بسیار ریزی پوشیده شده است. رنگ این گیاه تقریباً فندوقی است.
شکر تیغال برای چی خوبه؟
- تسکین سرفههای شدید
- تسکین سوزش مری
- آرام بخش و خلطآور
- تقویت کننده صدا و حنجره
- رفع خشکی گلو
مضرات شکر تیغال
افرادی که دارای فشار خون هستند، بهتر است از مصرف خودسرانه این گیاه پرهیز کنند. همچنین افرادی که از قرصهای تنظیم فشار استفاده میکنند، بهتر است در هنگام مصرف شکر تیغال احتیاط کنند. مصرف زیاد این گیاه منجر به حالت تهوع میشود. قبل از مصرف حتماً آن را بشکنید و حشره داخل آن را جدا کنید سپس مصرف کنید.
خواص شکر تیغال
به دلیل وجود مواد آنتیاکسیدانی در شکر تیغال، این گیاه به عنوان ماده ضد سرطانی شناخته میشود و تب بر است. اگر دچار سوزش مری هستید، پیشنهاد میشود که از این گیاه دارویی برای رفع این مشکل استفاده کنید. شکر تیغال یبوست را درمان میکند و برای کسانی که از اضافه وزن خود رنج میبرند، بسیار مناسب است. علاوه بر این میتواند به عنوان تنظیم کننده دستگاه گوارش مورد استفاده نیز قرار بگیرد. از دیگر خاصیتهای این گیاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باعث تقویت حافظه میشود.
- افسردگی را درمان میکند.
- فشار خون بالا را درمان میکند.
- در درمان تکرر ادرار مؤثر است.
- مصرف گیاه شکر تیغال باعث افزایش انعطاف پذیری ستون مهرهها میشود.
- برای درمان زخم معده مؤثر است.
شکر تیغال برای کودکان
خار شکر میتواند التهابات و گرفتگی صدای کودکان را درمان کند. علاوه بر این، شکر تیغال خلطآور است و در رفع و درمان سیاه سرفه و سرماخوردگی بسیار مؤثر است.
معجزه شکر تیغال
شکر تیغال به دلیل خاصیتهای فراوانی که دارد، به عنوان یک معجزه در طب سنتی شناخته میشود.
طریقه مصرف شکر تیغال برای کودکان
زمانی که کودک شما سرما میخورد و سرفههای شدید دارد بهتر است، یک چهارم قاشق چایخوری از این گیاه را در مقداری آب جوش حل کنید. البته قبل از آن بهتر است با پزشک مشورت کنید.
خواص شکر تیغال برای سرفه
این گیاه دارویی تأثیر زیادی بر درمان سرفه دارد. به طوری که مقداری آب جوش بردارید و شکر تیغال را با ژلاتین در آن حل کنید. این دمنوش باعث باز شدن صدای گرفته میشود و خشونت ششها را از بین میبرد همین موضوع منجر به درمان سرفه میشود.
مصلح شکر تیغال
شکر و ترنجبین به عنوان مصلح شکر تیغال شناخته میشود.
طریقه مصرف شکر تیغال
شکر تیغالها را بشکنید و حشره داخل آن را بیرون بیاورید. مواد داخل شکر تیغالها را بیرون بیاورید سپس آنها را آسیاب کنید. در مرحله بعد، مقداری از آن را در آب جوش قرار دهید و مصرف کنید. توصیه میشود قبل از مصرف در مورد مقدار آن با پزشک صحبت کنید.
نظر شما