در این گروه آزمایشی داوطلبان زیادی شرکت میکنند و یک آزمون نفس گیر است؛ بنابراین پذیرش در این گروه آزمایشی نسبت به سایر گروهها سختتر بوده و انتخاب رشته بسیار حساستر است.
همان طور که میدانید، رشتههای پزشکی و پیراپزشکی در این گروه آزمایشی قرار دارند. در این رشتهها به صورت بدون کنکور، هیچ دانشگاهی پذیرش ندارد و همه مجبور هستند که از سد کنکور بگذرند.
دیگر رشتههای علوم تجربی نیز رشتههای پرطرفداری هستند و داوطلبان زیادی تمایل به پذیرش در آنها دارند؛ بنابراین همه داوطلبان بعد از اینکه کارنامه اولیه را دریافت کردند، در صورتی که مجاز به انتخاب رشته شده باشند، راه دشواری را در پیش رو دارند.
داوطلبان کنکور تجربی نیز مانند سایر داوطلبان و شاید بیشتر از آنها به دریافت مشاوره و راهنمایی نیاز دارند تا بتوانند در رشته مناسب و مورد علاقه خود پذیرش شوند.
زمان انتخاب رشته تجربی کنکور ۱۴۰۱
داوطلبان این گروه آزمایشی که در کارنامه اولیه مجاز به انتخاب رشته شدهاند، از ۱۷ مرداد تا ۲۲ مرداد ماه فرصت دارند تا رشته محلهای مناسب با خود (رتبه و ترازی که کسب کردهاند) و طبق دورهای که مجاز به انتخاب رشته در آن هستند را از دفترچه انتخاب رشته استخراج کرده و در فرم مربوطه درج کنند.
نحوه انتخاب رشته کنکور تجربی ۱۴۰۱
داوطلبان مجاز باید قبل از هر چیز، دفترچه راهنمای انتخاب رشته را از طریق سایت سازمان سنجش آموزش کشور دانلود و دریافت کنند. سپس این دفترچه را به دقت مطالعه کرده و رشتههای مورد نظر را از دفترچه استخراج کنندو اقدام به انتخاب رشته کنکور تجربی نمایند.
در این میان داوطلب باید به موارد زیر توجه کافی داشته باشد:
- توجه به کارنامه اولیه و دورهای که داوطلب میتواند از رشتههای آن انتخاب کند؛ یعنی داوطلب اگر در دوره پیام نور مجاز به انتخاب رشته است، تنها میتواند از رشتههای این دوره انتخاب کند.
- تجزیه و تحلیل کارنامه؛ داوطلب باید رتبه خود در سهمیه و زیر گروه مورد بررسی قرار دهد تا متوجه شود که شانس قبولی در کدام زیر گروه علوم تجربی را دارد.
- بررسی آخرین رتبه قبولی در رشته محل مورد نظر در سال گذشته و مقایسه آن با رتبه قبولی خودش
- اولویت بندی و چیدمان صحیح رشتههای انتخابی در فرم انتخاب رشته
نکات مهم در اولویت بندی رشتههای انتخابی
داوطلبان کنکور در صورتی که هیجان و استرس زیادی داشته باشند، ممکن است که در چیدمان رشته محلها اشتباه کنند؛ بنابراین بهتر است که موارد زیر را یادداشت کرده و به آنها حتماً توجه داشته باشند.
- علاقه به رشته محل
- تواناییهای لازم برای تحصیل و کار در این رشته
- بازار کار رشته انتخابی
- مسافتی که دانشگاه مورد نظر تا محل سکونت دارد
- شهریه دانشگاه (مربوط به دورههای نوبت دوم، پیام نور، غیرانتفاعی و…)
- خوابگاه یا سایر خدمات رفاهی دانشگاه مورد نظر
و...
بعد از اینکه داوطلب این نکات را برای خود یادداشت کرد، باید رشتههای انتخابی را به صورت زیر در فرم مربوطه درج کند.
- ۳۰ انتخاب اول رشتههای مورد علاقه با شانس قبولی کم
- ۵۰ انتخاب دوم رشتههایی که شانس قبولی نسبتاً بیشتری دارند
- ۵۰ رشته سوم رشتههایی که شانس قبولی بالایی دارند.
- ۲۰ رشته آخر رشتههایی که شانس قبولی در آنها ۱۰۰ درصد است.
تاثیر سهمیهها در انتخاب رشته تجربی ۱۴۰۱
بیش از ۹۵ درصد از شرکت کنندگان در کنکور سراسری از سهمیه مناطق استفاده میکنند. گرچه سهمیه ایثارگران، جانبازان و بهیاران در انتخاب رشته تاثیری بر روی پذیرش فرد ندارد؛ اما از آنجایی که تراز آخرین نفر قبولی برای کسی که از سهمیه ایثارگران استفاده میکند، ۷۰ درصد تراز آخرین نفر قبولی یک فرد عادی است، شانس قبولی افرادی که سهمیه خاص دارند، بسیار بالا میرود.
ظرفیت پذیرش رشتههای گروه آزمایشی تجربی
در سالهای قبل، ظرفیت پذیرش در رشتههای مختلف تجربی به این صورت بود که از هر ۳ نفر، ۱ نفر شانس قبولی در دانشگاه را داشت. با وجود اینکه شانس قبولی در سالهای اخیر زیاد است؛ اما چون اکثر داوطلبان این گروه آزمایشی برای پذیرش در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی یا رشتههای پیراپزشکی با یکدیگر رقابت میکنند، شانس قبولی کمی پایین میآید.
اینکه همه دوست دارند در رشتههای پزشکی پذیرش شوند، باعث میشود که کنکور تجربی سختتر و پذیرش در رشته دلخواه دشوارتر شود.
شرایط بومی گزینی در انتخاب رشته تجربی ۱۴۰۱
در تمامی رشتههای علوم تجربی که گزینش روزانه دارند، شرایط بومی گزینی (پذیرش ناحیهای، قطبی، استانی و کشوری) وجود دارد. این شرایط با توجه به شرایط دانشگاه باید رعایت شود.
به طور کلی برای رشتههای پرطرفدار مانند پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی، ۴۰ درصد هر کد رشته محل به سهمیه آزاد و ۶۰ درصد باقی مانده به ظرفیت بومی اختصاص مییابد.
در دوره نوبت دوم شرایط کمی فرق داشته و طبق دفترچه انتخاب رشته، ۸۰ درصد ظرفیت این رشته محلها به داوطلب بومی و بقیه به داوطلب آزاد تعلق میگیرد.
مراحل انتخاب رشته کنکور تجربی ۱۴۰۱
داوطلبان برای انتخاب رشته باید مراحل زیر را طی کنند.
- مراجعه به سایت سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی org
- کلیک بر روی گزینه «سراسری» از قسمت سمت راست صفحه
- انتخاب لینک فعال «انتخاب رشته آزمون سراسری ۱۴۰۱»
- درج اطلاعات و کلیک بر روی گزینه «ورود به سیستم»
اطلاعات مورد نیاز برای ورود به سیستم انتخاب رشته
داوطلبان به ۳ روش میتوانند وارد سیستم انتخاب رشته شوند. این روشها عبارتند از:
- سریال ۱۲ رقمی ثبت نام و شماره شناسنامه
- شماره پرونده، کدملی و سریال شناسنامه
- کد رهگیری و کدملی
نکات مهم در انتخاب رشته کنکور تجربی ۱۴۰۱
داوطلبان در زمان انتخاب رشته باید به موارد زیر توجه داشته باشند.
- در صورتی که داوطلب مجاز به انتخاب رشته در دورههای پیام نور، روزانه، نوبت دوم، غیر انتفاعی و.. باشد، میتواند به صورت همزمان از بین این دورهها انتخاب رشته کند و در مجموع ۱۵۰ رشته از بین این دورهها انتخاب کرده و در فرم مربوط درج کند.
- رشتههای گروه علوم پزشکی در دانشگاههای پیام نور و غیر انتفاعی ارائه نمیشوند.
- انتخاب رشته دانشگاههای سراسری هزینهای ندارد و نیازی به پرداخت هزینه نیست.
- در حالت کلی داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی باید به این نکته مهم توجه داشته باشند که انتخابات واقعبینانه داشته باشند و اسیر هیجان یا نظر دیگران نشوند. بهترین راه برای داشتن یک انتخاب رشته مطمئن، دریافت راهنمایی از مشاور است.
منبع: مرکز مشاوره آویژه
نظر شما