نسخه ۴۰۰ سالۀ ۲ میلیون دلاری
«فولیوی یکم» اولین مجموعه از نمایشنامههای ویلیام شکسپیر شناخته میشود که در حراجی ساتبیز نیویورک با قیمتی بیش از دو میلیون دلار به یک مجموعهدار خصوصی فروخته شد. به گفته خانه حراج ساتبیز، کتاب «فولیوی یکم» که تقریباً ۴۰۰ سال پیش چاپ شده شامل ۳۶ نمایشنامه از «ویلیام شکسپیر» است و تنها ۷۵۰ نسخه از این کتاب منتشر شده که ۲۲۰ نسخه از آن باقی مانده و ۲۰ نسخه از آن در دست مجموعهداران شخصی است. این کتاب را «جان همینگز» و «هنری کاندل» جمع آوری و منتشر کردهاند و بدون وجود این کتاب ممکن بود ۱۸ اثر از جمله آثار معروفی چون «مکبث»، «توفان» و «شب دوازدهم» در تاریخ گم شوند.
نمایشنامهها در کتاب «فولیوی یکم» به سه دسته کمدی، تراژدی و تاریخ تقسیم شدهاند. گفته میشود این نسخه تنها نسخهای است که منشأ اولیه اسکاتلندی دارد که نخستینبار خانواده «گوردون» در اوایل قرن هفدهم از وجود آن خبر دادند.
رکوردشکنی هریپاتر و سنگ جادویش
با اینکه تنها سه دهه از انتشار نخستین مجموعه رمانهای هریپاتر میگذرد، اما نسخهای کمیاب از چاپ اول رمان «هریپاتر و سنگ جادو» در حراجی هریتج آکشنز به قیمت ۴۷۱ هزار دلار به فروش رسید و رکورد گرانترین نسخه به فروش رفته مجموعه رمانهای هریپاتر را شکست. به گفته نایب رئیس هریتج آکشنز، این کتاب نه تنها گرانترین کتابی است که تاکنون از مجموعه هریپاتر به فروش رفته، بلکه گرانترین اثر داستانی تجاری نیز هست که در قرن بیستم چاپ شدهاست.
«هریپاتر و سنگ جادو» دروازه ورود به دنیای فانتزی هریپاتر است که داستان کشته شدن پدر و مادر هری به دست لرد ولدرموت را روایت و برای نخستینبار فضای مدرسه علوم و فنون جادوگری هاگوارتز و دنیای جادویی کوچه دراگون را به مخاطب معرفی میکند. این رمان که در سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۰ پای ثابت فهرست پرفروشترین کتابهای نیویورک تایمز بود، به ۷۳ زبان ترجمه شدهاست.
کتاب مینیاتوری ۴۲۰۰ یورویی
یک کتاب جلد چرمی با ابعاد پنج درپنج میلیمتر در یک حراجی بلژیکی با قیمت ۴۲۰۰ یورو فروخته شد. این کتاب یکی از کوچکترین کتابهای جهان است که نسخههای هلندی، انگلیسی، انگلیسی آمریکایی، فرانسوی، آلمانی، اسپانیایی و سوئدی «دعای ربانی» را دربرگرفته است. ارزش این کتاب بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ یورو تخمین زده شده بود، اما یک خریدار ناشناس آن را در حراجی «آرنبرگ» در بروکسل به قیمت ۳۵۰۰ یورو خرید تا قیمت نهایی فروش آن به ۴۲۰۰ یورو برسد.
براساس معیارهای «انجمن کتاب مینیاتوری»، یک کتاب مینیاتوری نباید بیشتر از سه اینچ ارتفاع، عرض یا ضخامت داشته باشد. کتابی با نام «تد کوچولو از شهر تورنیپ» که ۷۰ در ۱۰۰ میکرومتر اندازه دارد، رکورد کوچکترین کتاب چاپی گینس را دارد.
دیوان ۸ میلیارد تومانی حافظ
آرتور براند، باستانشناس هلندی کار مهمی کرد و آن شناسایی یک نسخه باارزش و طلاکوبیشده از دیوان حافظ بود. ماجرا از این قرار بود که یک تاجر ایرانی ساکن آلمان به نام جعفر قاضی، مجموعه ارزشمندی از تألیفات و کتابهای ایرانی را جمعآوری کرده بود، اما بخش مهمی از آنها گم شده یا به سرقت رفته بودند.
این دیوان حافظ طلاکوب و بسیار ارزشمند هم که بخشی از مجموعه آثار هنری جعفر قاضی بود، دزدیده شده بود و یک کارآگاه آثار هنری در هلند موفق شد آن را پیدا کند. قدمت این دیوان به سال ۱۴۶۲ میلادی برمیگردد؛ یعنی درست ۷۲ سال پس از درگذشت حافظ شیرازی؛ کار خوشنویسی و نگارش آن را هم شیخ محمود پیربداغی انجام داده است. این نسخه قدیمی دیوان حافظ در حراج آثار هنر اسلامی ساتبیز که در خرداد ۹۹ برگزار شد، به قیمت ۸ میلیارد تومان چکش خورد.
نظر شما