به گزارش خبرنگار ایمنا، انسان در مسیر زندگی خود با چالشهای فراوانی روبهرو میشود که در برخی از آنها انتخابهای سرنوشتسازی وجود دارد. یکی از چالشهای پیشروی هر انسانی، انتخاب رشته تحصیلی و شغل مناسب است که در آینده فرد بسیار تأثیرگذار است. انتخاب رشته تحصیلی و شغل ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارد و هیچگاه نمیتوان این دو مؤلفه را از یکدیگر جدا کرد، زیرا انتخاب رشته تحصیلی به شکلی مقدمه انتخاب شغل مورد نظر افراد است؛ بنابراین بهتر است پیش از انتخاب رشته، شغل مورد علاقه خود را در نظر بگیرید و سپس با رشتههای مرتبط آشنا شوید.
یکی از رشتههایی که داوطلبان کنکور سراسری در دفترچه انتخاب رشته مشاهده میکنند، رشته علوم اقتصادی است. داوطلبان علاقهمند به رشته علوم اقتصادی باید پیش از آغاز انتخاب رشته کنکور، اطلاعات کافی در مورد این رشته، درسهای عمومی و اختصاصی و بازار کار کسب کنند تا در رشته مورد نظر خود پیروز شوند.
رشته علوم اقتصاد چیست؟
داوطلبانی که مرحله آزمون کتبی کنکور سراسری را با موفقیت میگذرانند، باید به دنبال کسب اطلاعات لازم جهت انتخاب رشته باشند. انتخاب رشته کنکور یکی از مهمترین و سرنوشتسازترین مراحل پذیرش در دانشگاه و یافتن شغل مناسب است؛ بنابراین در انتخاب آن باید نهایت دقت را داشت.
یکی از رشتههای موجود در کنکور سراسری، رشته علوم اقتصادی است. در علم اقتصاد به سوالات مختلفی پیرامون بازار کار، شرایط اقتصادی و واحدهای خدماتی پاسخ میدهد و با کمک این علم متوجه میشویم که در یک جامعه چه عواملی باعث تخصیص منابع خواهد شد. به عبارت دیگر علم اقتصاد، علم تخصیص بهینه منابع کم یا محدود است؛ این علم در مراکز آموزش عالی تحت عنوان رشته علوم اقتصادی ارائه میشود.
شاخههای رشته اقتصاد
رشته اقتصاد در مقطع کارشناسی دارای شش شاخه اقتصاد نظری، بازرگانی، کشاورزی، پول و بانکداری، صنعتی و حمل و نقل است که داوطلبان هر سه گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و انسانی میتوانند یکی از شاخههای اقتصاد را برای ادامه تحصیل برگزینند؛ البته برای داوطلبان علوم انسانی شاخه اقتصاد نظری ارائه نمیشود. به گفته استادان این رشته، تفاوت شاخههای مختلف اقتصاد در مقطع کارشناسی کمتر از ۳۰ واحد درسی است و به دلیل اینکه دانشجویان میتوانند ۹ واحد اختیاری خود را از شاخههای دیگر انتخاب کنند، تفاوت بسیاری بین شاخههای مختلف اقتصاد وجود ندارد و از طرفی بین دروس تخصصی هر رشته نیز تشابههای بسیاری وجود دارد.
اقتصاد نظری
هسته اصلی تئوریهای اقتصادی مانند ریاضی و اقتصادسنجی در این شاخه از علم اقتصاد مطالعه میشود؛ درواقع اقتصاد نظری بیشتر جنبه انتزاعی و تئوری دارد و تاکید آن پیرامون تئوریهای ریاضی است؛ به همین دلیل دانشجوی اقتصاد نظری کمتر پدیدههایی مانند تجارت را مطالعه میکند.
اقتصاد بازرگانی
اقتصاد بازرگانی، یکی از شاخههای کاربردی این علم است که طی آن دانشجو با جنبههای توصیفی و تحلیلی مدیریت تولید، بازاریابی و کاربرد آن، قوانین و مقررات مالیات در ایران، انواع حسابرسی و اصول حسابداری آشنا میشود. علاوه بر موارد گفته شده دانشجوی اقتصاد بازرگانی با استفاده از مدلهای تصمیمگیری و متدهای کمی، تعیین خطمشی مطلوب را در مسائلی که یک مدیر با آن مواجه میشود، فرا میگیرد.
اقتصاد صنعتی
طی شاخه اقتصاد صنعتی دانشجویان با ساختار بازار صنعت، بازرگانی بینالمللی، منافع و مضرات انحصار، سیاست رقابت، منافع مصرفکننده، هزینهها و حقوق و مقررات کاری که تنظیمکننده روابط بین کارگر و کارفرما است، آشنا میشوند.
اقتصاد کشاورزی
دانشجویان شاخه اقتصاد کشاورزی، مباحثی را که به محصولات کشاورزی و زمین و زراعت مربوط میشود، مطالعه میکنند زیرا بازار محصولات کشاورزی به دلیل اینکه در بسیاری از موارد، پیوستگی تولید ندارد و متغیرهایی مانند آب، هوا و خاک اثر بسیاری در اقتصاد این شغل میگذارد به مطالعه تخصصی و ویژه نیازمند است؛ درواقع کارشناس اقتصادی این بخش باید علاوه بر آشنایی با اصول مبانی علم اقتصاد با مسائل کشاورزی نیز آشنا شود.
تواناییهای لازم جهت تحصیل در علوم اقتصاد
در مقطع متوسطه دوم، کتاب اقتصاد تنها برای دانشآموزان رشته علوم انسانی ارائه میشود و به دلیل اینکه این کتاب بیشتر حفظی است، بسیاری از داوطلبان آزمون سراسری تصور میکنند برای موفقیت در رشته اقتصاد باید حافظه قوی داشتهباشند، اما به گفته استادان و دانشجویان این رشته، کسی که میخواهد در رشته اقتصاد تحصیل کند پیش از هر چیز باید در درس ریاضی قوی باشد. دانشجوی اقتصاد علاوه به هوش ریاضیاتی باید به مباحث اجتماعی علاقهمند باشد و الفبای جامعهشناسی، علوم سیاسی و روانشناسی را بداند.
دروس علوم اقتصادی در دانشگاه
دروس مشترک شاخههای علوم اقتصادی شامل زبان خارجه تخصصی، اصول سازمانی و مدیریت، حقوق تجارت، مبانی جامعهشناسی، ریاضیات، آمار، روش تحقیق، اصول حسابداری، جغرافیای اقتصادی ایران، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، پول و بانکداری، مبانی فقهی اقتصاد صدر اسلام، نظامهای اقتصادی، تجارت بینالمللی، اقتصاد توسعه و اقتصاد ایران است. در ادامه دروس تخصصی هر یک از شاخههای رشته علوم اقتصاد را مشاهده میکنید:
دروس تخصصی اقتصاد نظری
- اقتصاد کشاورزی
- اقتصاد مدیریت
- اقتصاد ریاضی
- اقتصادسنجی
- تاریخ عقاید اقتصادی
- برنامهریزی اقتصادی
- اقتصاد منابع
دروس تخصصی اقتصاد بازرگانی
- اقتصاد مدیریت
- روشهای مقداری در بازرگانی
- مدیریت تولید
- ارزیابی طرحهای اقتصادی
- حسابداری شرکتها
- حسابداری صنعتی
- اصول بازاریابی
- اصول بیمه
- مدیریت مالی
دروس تخصصی اقتصاد پول و بانکداری
- عملیات بانکی داخلی
- عملیات بانکی خارجی
- سیاستهای پولی و مالی
- بانکداری اسلامی
- روشهای مقداری در بازرگانی
- سازمانهای پولی و مالی بینالمللی
- حسابداری شرکتها
- تجزیه و تحلیل صورتهای مالی
- ارزیابی طرحهای اقتصادی
- تأمین منابع مالی و بورس اوراق بهادار
- مدیریت مالی
دروس تخصصی اقتصاد کشاورزی
- اقتصاد کشاورزی
- توسعه و سیاست کشاورزی
- اقتصاد منابع
- اقتصادسنجی
- ارزیابی طرحهای اقتصادی
- بازاریابی محصولات کشاورزی
- مدیریت مزرعه
- جامعهشناسی روستایی
- پژوهش عملیاتی
بازار کار رشته علوم اقتصادی
دانشجویان دوره کارشناسی اقتصاد بیشتر اطلاعات اولیه و پایه را مطالعه میکنند؛ به همین دلیل نمیتوان انتظار داشت که پس از فارغالتحصیلی به طور تخصصی و کاربردی فعالیت کنند، مگر دانشجویانی که مطالعه و فعالیت فردی بیشتری داشته و تئوریهای مطالعاتی خود را استفاده میکنند، زیرا این افراد میتوانند مدل اقتصادی بنویسند و پیشنهادهای تازهای برای رفع مشکلات اقتصادی مؤسسه و سازمانهای مختلف ارائه کنند؛ البته این بدین معنا نیست که فارغالتحصیلان این رشته بازار کار ندارند، بلکه میتوانند در بخشهای مختلف وزارت اقتصاد مانند بخش مالیات، وزارت صنایع، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و مرکز آمار فعالیت کنند. حتی در صورتی که فارغالتحصیلان رشته اقتصاد در رشته تخصصی خود فعالیت نکنند به دلیل داشتن ذهنی باز و تحلیلگر نگاه کارشناسانهتری نسبت به جامعه و پیرامون خود خواهند داشت.
نظر شما