به گزارش خبرنگار ایمنا، ایرج حشمتی در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به شعار روز محیطزیست، اظهار کرد: شعار محیطزیست هوشمند و فناورانه به این معناست که همه فعالیتها در محیطزیست و نگهداری آن باید برای مردم باشد. شرایط کشور باعث شده که بیش از پیش از مراکز دانشبنیان استفاده کنیم. در حوزه محیطزیست طی سالهای گذشته، عقبافتادگیهایی داشتیم که باید امروز فیلتراسیونهای مناسبی برای کنترل آلودگی در واحدهای صنعتی داشته باشیم و وضعیت نسبی مصرف آب را رعایت کنیم.
وجود ۵۵۰ صنعت آلاینده در استان اصفهان
وی افزود: ۴۰ درصد تولید ناخالص کشور با کشاورزی است؛ درحالی که ۹۰ درصد مصرف آب در این حوزه است، باید مراکز دانشبنیان به این موضوع توجه کنند. لازم است بدانیم سرمایههای محیطزیستی دیگر تولید نمیشوند و حقوق نسلهای آینده را هم باید مدنظر قرار دهیم و برای محیطزیست درست تصمیم بگیریم.
مدیرکل محیطزیست استان اصفهان تصریح کرد: از مجموع ۵۵۰ صنعت آلاینده در استان، تنها چهار «صنعت سبز» و هشت صنعت «تلاش سبز» در حال فعالیت هستند و ازمجموع ۱۹ صنعت ثبتنام شده در استان اصفهان برای کسب صنعت سبز، تنها چهار مورد آنها در ممیزی ملی انتخاب شدند و تعداد اندکی هنوز نتوانستهاند سبز شوند.
اهمیت ورود دانشبنیانها به حوزه محیطزیست
وی با اشاره به اینکه اقدامات شاخص و خلاقانه که همراه با نوآوری باشد و بتوان از آن به عنوان الگوی مناسبی برای کاهش آلودگیهای صنعتی استفاده کرد، از عمدهترین موارد ارزیابی است که در انتخاب صنعت سبز مورد بررسی قرار میگیرد، گفت: برای نمونه طی سال گذشته یک واحد آلایش دام اصفهان که در روند پاکسازی احشای دام فعالیت میکند، ابتکارات باورنکردنی را ایجاد کرده بود که با معرفی به عنوان صنعت سبز، مسئولان مربوطه چنین موضوعی را امکانپذیر نمیدانستند اما با تدوین کلیپ از روند فعالیت و مسئولیتپذیری این واحد در قالب محیطزیست و بهرهمندی از پساب تولیدی در حد شرب توانست حائز رتبه برتر شود.
حشمتی درباره اینکه در حوزه گردشگری تلاش صنعت سبز حائز اهمیت است، خاطرنشان کرد: با فعالیت این تعداد صنایع در استان اصفهان نباید تنها ۱۲ مورد از آنها تقاضای صنعت سبز کنند و باید بیش از ۱۰۰ تا ۲۰۰ واحد متقاضی این صنعت پاک باشند؛ اما این واحدها با اهمیت دادن به محیطزیست که متعلق به آحاد جامعه است و با تقبل هزینهها به عنوان صنعت سبز انتخاب شدند؛ چراکه برای محیطزیست، دیگران و خود احترام قائل هستند.
وی درمورد پدیده خشکسالی افزود: ایران همچون همسایگانش در منطقه خشک واقع شده و درواقع ترسالی یک پدیده است. با نبود رشته کوههای البرز کشور ایران هم همانند کشورهای منطقه با موقعیت اقلیم خشک و نیمهخشک روبهرو میشد؛ بنابراین باید سازگاری را با مباحث تغییرات اقلیم نهادینه کنیم.
وضعیت شکننده استان اصفهان در ایجاد ریزگردها
مدیرکل حفاظت محیطزیست اصفهان درباره پدیده ناخواسته گردوغبار روز گذشته که در پیشبینیهای هواشناسی استان اصفهان هم مندرج نشده بود، گفت: با تشکیل کمیته و انجام بررسیهای لازم در استان، کانون تشخیص ریزگردهای جدید در کنار شهرستانهای شهرضا، گلپایگان و فلاورجان شناسایی شد که باد نسبی محلی، گردوغبار بزرگی را پدید آورده بود؛ چنین مسئلهای نشاندهنده وضعیت بسیار شکننده استان است که باید با کمک همدیگر این مشکلات را برطرف سازیم.
وی با اشاره به شعار روز جهانی تنوع زیستی سال جاری «ساخت آیندهای مشترک برای همه اشکال زندگی» ادامه داد: ما برای اینکه حق حیات را برای همه اشکال زندگی و نه فقط انسان ایجاد کنیم، باید نگرش خود را تغییر دهیم و این دیدگاه در موضوع توسعه پایدار هم ضروری است.
حشمتی درباره چرخه حیات اظهار کرد: یک اکوسیستم و زنجیره غذایی هر چه گستردهتر باشد شبکه حیات مطلوبتر فعالیت میکند؛ وقتی زیستگاه وجود داشته باشد حیاتوحش نیز میتواند ادامه حیات دهد و زمانی که گونه گوشتخوار باشد میتواند از گونه علفخوار تغذیه کند، اما با نابودی مناطق حفاظت شده، چرخههای حیات کوتاه شده است.
چالشهای پیش روی مناطق حفاظت شده
وی با ابزار تأسف از بیتوجهی به تنوع زیستی بسیار گسترده در کشور، اظهار کرد: ارزشمندترین منبع حیات تنوع زیستی بوده و در حال حاضر دنیا در حال حرکت در مسیر تنوع زیستی است.
حشمتی با اشاره به وجود تنوع زیستی گسترده در ایران و اهمیت توسعه گردشگری پایدار گفت: در شمال کشور پرندگانی از گونه اروپایی و در جنوب از حوزه آفریقا و در مناطق پایین زیستگاههای حیاتوحش متنوعی داریم که برای جذب گردشگر موقعیت بسیار مناسبی است؛ چراکه حوزه گردشگری با ۵۲ شغل غیرمستقیم میتواند رشد شاخص اقتصادی را در سطح بالایی قرار دهد.
وی تصریح کرد: پارکهای ملی و پناهگاه حیاتوحش قمیشلو، موته، کلاه قاضی و پناهگاههای حیاتوحش عباسآباد، یخاب و مناطق حفاظتشده کرکس، قمصر و برزک، کهیاز و دالانکوه مناطق چهارگانه و تحت مدیریت استان اصفهان هستند که از تنوع زیستی بکری برخوردار و در کشور شاخص هستند، توجه به این تنوع زیستی کامل در استان مغفول مانده است؛ چراکه با عبور بزرگراهها، خطوط انتقال فشار قوی برق، خطوط نفت و استخراج معادن در این مناطق و ساخت مسکن در نزدیکی پارکها سبب نابودی زیستگاهها طبیعی شدهایم.
فعالیت ۱۳۰ معدن در استان اصفهان / ۲۵ درصد تنوعزیستی کشور متعلق به استان اصفهان است
مدیرکل حفاظت محیط زیست اصفهان درباره اینکه استان اصفهان با بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار مناطق تحت مدیریت و حفاظت شده و شکار ممنوع دارای گونههای شاخص و خاص تنوع زیستی در بخشهای مختلف جانوری و گیاهی است، تاکید کرد: ۵۵ درصد تنوع پرندگان کشور، حدود ۳۳ درصد گونه پستانداران و ۳۶ درصد دوزیستان و بیش از هشت هزار گونه گیاهی با ۲۵ درصد تنوع زیستی کشور متعلق به استان اصفهان است.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه عکس در روز جهانی تنوع زیستی در شهر اصفهان، گفت: ۵۰ نمونه از بهترین عکسهای تنوع زیستی استان برای عموم مردم در نمایشگاهی در نظر گرفته شد؛ چراکه لازم است برای توسعه و پایداری زیستگاهها و آشتی مردم با طبیعت تمام ارگانها با هم همکاری کنند و جایگاه اقدامات و فعالیتهای فرهنگی نیز رشد یابد.
حشمتی با اشاره به فعالیت ۱۳۰ معدن در استان اصفهان، افزود: افراد فعال در این معادن بدون هیچ توجهی به مسئولیت خودشان در قبال محیط زیست با اقدامات غیراصولی تنوع زیستی را به ورطه نابودی میکشانند؛ در حالی که کل مجموع هزینه دولتی برداشت یک تن سنگ از معادن فقط بین یک تا سه هزار تومان برآورد شده است.
مقایسه استانداردهای جهانی حفاظت از محیطزیست
وی با اشاره به اینکه در سالهای اخیر به دلیل گستردگی مناطق تحت حفاظت، کمبود امکانات، تجهیز روزافزون شکارچیان متخلف و کمبود نفرات، محیطبانان با چنگ و دندان از مناطق محافظت میکنند و فشار بسیاری به آنها وارد شده است، اظهار کرد: عشق این افراد به محیطزیست، فراتر از شغل، کار و منبع درآمد است، آنها به معنای واقعی سرباز و در حال دفاع از مرزهای طبیعی کشور در مقابل کسانی هستند که متأسفانه هیچ حد و مرزی نمیشناسند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست اصفهان با تاکید بر اینکه محیطبانان از منابع طبیعی که تنها متعلق به نسلهای آینده است محافظت میکنند، تصریح کرد: ۱۲۵ محیطبان در حال حفاظت از منابع طبیعی استان اصفهان هستند در حالی که طبق استانداردهای جهانی و با بهرهبرداری از آخرین امکانات پیشرفته و فناوریهای نوین یک هزار هکتار توسط یک محیطبان نگهداری و پایش و رصد میدانی میشود که در ایران این عدد چهار تا شش هزار هکتار است که این رقم با وجود این شرایط، امکانات و تجهیزات امری باور نکردنی است اما محیطبانان سربازان وطن هستند و بر این باور هستم که آنها هرگز تنها نمیمانند چون یک ملت آنها را دوست دارد.
نظر شما