به گزارش خبرنگار ایمنا، جعفر جندقی در نشست خبری به مناسبت هفته ملی مبارزه با دخانیات، اظهار کرد: مصرف دخانیات را به علت سود سرشاری که به صنایع دخانی میدهد، به گونهای جلوه میدهند که گویی اتفاق خاصی رخ نمیدهند. اینها ترفندهای صنایع دخانی برای عادیسازی مصرف دخانیات است. تولید سیگار لایت یا کم ضرر و اینکه خود را مدافع محیطزیست نشان میدهند از این دست ترفندها است که مصرف مواد دخانی را در بسیاری از کشورهای دنیا افزایش داده است.
تولید سالانه ۸۴ میلیون تن گاز گلخانهای حاصل از دخانیات
وی افزود: دخانیات نه تنها برای سلامت مردم که به ویژه برای سلامت گروههای پرخطر و محیطزیست نیز مشکلآفرین شده است. سالانه ۸۴ میلیون تن گاز گلخانهای حاوی دیاکسید کربن حاصل از دخانیات تولید میشود که میتواند زمین را گرم کند و تغییرات اقلیمی رخ دهد. سالانه حدود ۳.۵ میلیون هکتار زمین برای کشت توتون از بین میرود. حاصل مصرف مواد سمی که برای کشت توتون استفاده میشود این است که موادی مانند آرسنیک یا سایر سموم وارد چرخه غذایی افراد شود.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ادامه داد: افرادی که توتون کشت میکنند نیز دچار مشکل میشوند؛ به عنوان مثال در سال ۲۰۱۴ در بنگلادش حدود ۲۱ میلیون دلار صرف معکوس کردن اثرات منفی خاک ناشی از کشت توتون شد. بیابانزاییها و اثرات ناشی از کشت توتون در کشورهایی مانند برزیل و هند مشهود است و اثرات محیط زیستی ناشی از کشت توتون فشار مضاعف وارد کرده است. یک کشاورز توتونکار به اندازه ۵۰ نخ سیگار، نیکوتین در روز جذب میکند و این اثرات مخربی دارد. بیماری تنباکوی سبز، مسمومیت با تنباکو است که از هر چهار کشاورز یک نفر به آن مبتلا میشود.
۹۰ درصد کسانی که سوءمصرف مواد دارند ابتدا مصرفکننده سیگار بودند
وی تصریح کرد: در مطالعه استپس وزارت بهداشت سال ۱۴۰۰ مشخص شد که مصرف روزانه سیگار از ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ در گروه سنی بالای ۱۸ سال در زنان از ۰.۹۳ درصد به ۰.۷۷ درصد رسیده است و ۱۷.۲ درصد کاهش داشته است. میزان کاهش در بین مردان در این گروه سنی حدود ۰.۵ بوده است و از ۲۰.۰۶ درصد به ۱۹.۹۵ درصد رسیده است. این نشان میدهد علیرغم همه تلاشهای صنایع دخانی برای افزایش مصرف دخانیات، کاهش مصرف داشتیم.
جندقی اضافه کرد: طبق نتایج آخرین مطالعه در گروه سنی بالای ۱۸ سال، حدود ۴.۴۴ درصد زنان بالای ۱۸ سال و ۲۵.۸۸ درصد مردان بالای ۱۸ سال مصرفکننده انواع محصولات دخانی هستند که نزدیک به ۱۴ درصد میشود اما بحث دیگر این است که طی سالهای ۹۰ تا ۱۴۰۰ مصرف قلیان ۵۷ درصد در بین زنان و ۱۷ درصد در بین مردان افزایش داشته است. در مصرف سیگار کاهش مختصر و در مصرف قلیان افزایش بارز مصرف را داریم. مجموع آمارها ۲۸ درصد افزایش مصرف قلیان را در گروه بالای ۱۸ سال را نشان میدهد. تغییر رویکرد استفاده از مواد دخانی و مصرف قلیان نگران کننده است درحالی که برخی مردم با عوارض آن آشنا نیستند و به استعمال قلیان به عنوان تفریح نگاه میکنند.
وی با بیان اینکه دروازه ورود به مصرف مواد دخانی سیگار است، گفت: مصرف در افراد بین ۱۳ تا ۱۵ سال بسیار حساس است. شاید ۹۰ درصد کسانی که سوءمصرف مواد دارند ابتدا مصرف کننده سیگار بودهاند. در زمان انجام طرح ۱۰.۲ درصد نوجوانان مصرف کننده دخانیات بودند که ۷.۰۷ درصد دختران و حدود ۱۲ درصد پسران بودند. قلیان کشیدن بیش از مصرف سیگار است. ۹.۰۲ درصد نوجوانان در زمان انجام طرح مصرف کننده مواد دخانی قطرهای بودند که ۷.۰۱ درصد دختران و ۱۱.۶ پسران بودند.
سیگارهای بدون دود، ترفند دیگر صنایع دخانی
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ادامه داد: ۳.۴ درصد نوجوانان مصرف کننده سیگار بودند که در این بین ۴.۸ درصد پسران و ۱.۲ درصد دختران بودند. همچنین ۵.۷ درصد نوجوان مصرف کننده قلیان بودند که از این بین ۷.۳ پسران و ۴.۳ درصد دختران بودند که این خطرناک است؛ زیرا قلیان کشیدن عوارض بیشتری نسبت به سیگار دارد. از سوی دیگر ۱.۹ درصد نوجوانان مصرف کننده مواد دخانی بودن دود بودند که ترفند صنایع دخانی است؛ ظاهراً به گونهای برنامهریزی میکنند که دختران نیز پابهپای پسران مصرف کننده دخانیات باشند.
لزوم فرهنگسازی برای پیشگیری از مصرف مواد دخانی
وی با تاکید بر لزوم فرهنگسازی برای پیشگیری از مصرف مواد دخانی، اظهار کرد: برنامههای متعددی داریم اما والدین نیز باید مراقب فرزندان خود باشند. اعلام آمارها باید ایجاد حساسیت کند.
جندقی ابراز امیدواری کرد که در مورد قوانین بازدارنده حوزه دخانیات همراهی بیشتری صورت گیرد و افزود: فروش مواد دخانی به افراد زیر ۱۸ سال، فروش مواد دخانی در نزدیکی اماکن آموزشی، فروش نخی سیگار ممنوع است و قوانین باید جدی گرفته شود. هرکس که میخواهد این کالا را بفروشد باید مجوزهای لازم را کسب کند؛ بنابراین سازمانهایی نظیر وزارت صنعت، معدن و تجارت، سیستم قضائی کشور و نیروی انتظامی همه در قانون وظایفی دارند و امید است بتوانیم جامعه عاری از دخانیات داشته باشیم و این درحالی است که همکاران بهداشت محیط نیز با وجود مشکلات موجود درحال بررسی و مقابله با بیقانونی در این زمینه هستند.
وی خاطرنشان کرد: اگر سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۵ را مقایسه کنیم در بین نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ سال مصرف سیگار از سه درصد در دو جنس به ۳.۴ درصد رسیده که افزایش مختصری داشته اما درخصوص قلیان آمار از ۱۶.۵ به ۵.۷ رسیده که حاکی از آثار اقدامات آموزشی خوب بوده است.
یک سوم مرگهای ناشی از بیماری قلبی مرتبط با سیگار
به گزارش ایمنا، تقریباً یک سوم از مرگهای ناشی از بیماری عروق کرونر قلب با سیگار و دود سیگار در ارتباط است. سیگار کشیدن با حدود ۹۰ درصد از موارد ابتلاء به سرطان ریه در آمریکا ارتباط دارد. حدود ۲۰ درصد از مردان بالغ و حدود ۱۶ درصد از زنان بزرگسال سیگاری هستند و بالاترین درصد افراد سیگاری در سنین بین ۲۱ تا ۳۴ هستند. به طور متوسط افراد سیگاری بیش از ۱۰ سال زودتر از افراد غیرسیگاری میمیرند و بیش از پنج هزار ماده شیمیایی در دود سیگار وجود دارد.
نظر شما